jozef_70
Dobry den,
velmi ma tesi, ze sa v poslednej dobe zacina coraz viac propagovat caj.
Avsak, aj ked nerad, by som chcel poopravil niektore nepresnosti vo Vasom clanku, niektore su nepodstatne, ine naopak, podla mojho nazoru pomerne zasadne chyby. Kazdopadne nechcem Vasmu clanku uskodit, prave naopak.
Hned prva veta je nepresna, 5000 rokov je nedokazatelnych, dalo by sa uvazovat povedzme cca 3000 rokov spat. Ale to nie je dolezite, co je dolezitejsie je to, ze zeleny caj prave nebol ten “prvy”, naopak, zacinalo to pri ciernych cajoch (najblizsie im je asi dnesny pu-erh), zelene caje vznikli cca 2000 rokov neskor.
Co sa tyka oznacenia cierny/cerveny caj, tak je to len chyba prekladu. Povodne vsetko co oznacujeme ako cierny caj je pre Cinanov caj cerveny (tj napr Darjeeling, rozne nepalske, ceylonske atd caje). Oznacenie cierny caj zodpoveda v Cine caju viackrat(resp dodatocne) fermentovanemu, teda napr Pu-erh, z menej znamych napr Liu Bao, Hu Nan a ine.
Zalievanie caju sposobom ze listky sa vlozia do vody je sice na pohlad urcite zaujimave, ale pri pripave kvalitnych, resp viacnalevovych cajov je takmer nevyhnutne urobit tzv oplach listkov, teda zaliat ich a vodu okamzite vyliat(a nepit), cim sa caj pripravi na dalsie nalevy. To pri tomto sposobe odpada, cim sa bohuzial clovek pripravi o velke mnozstvo voni a chuti.
A este drobne upresnenie k sackovym cajom. Je sice pravda ze kofein sa vyluhuje rychlejsie, ale vzhladom na to, ze najvyssi obsah kofeinu je v najmladsich listkoch, ktore sa na taketo caje nepouzivaju (navyse v sackovych je aj velka cast zilnatiny a stopiek listov), tak sa neda ocakavat nejaky velky povzbudzujuci ucinok v porovnani s kvalitnym sypanym cajom.
Prajem prijemny den.
PS nechcem uvadzat adresu sem, ale mame stranku a forum zamerane specialne na caje, v pripade zaujmu mozem poslat adresu na mail.