Pokračovať v diskusii 52 odpovedí
Jan '07

zuzana-kardosova

Mojmu vnukovi ktory ma 13 rokov diagnostikovali Dnu sa striedmo stravuje skor by som povedala ,ze jedlo je pre neho len povinnost aby nebol hladny.Spominane vnutornosti,ryby,je len velmi tazko a malo,udeniny vobec nemusi.Preto len tazko chapem z coho to mohol dostat.Lekarka hovori,ze to moze vyvolat aj stres a toho mal ozaj dost za posledne 4roky ale jeho trapenie sa uz zrejme zaclo pred 8 rokmi ked sa rodicom narodila dcera.Prosim o odpoved alebo diskusiu ci je mozne k tejto neprijemnej chorobe prist aj tymto sposobom,Dakujem

1 odpoveď
Jan '07

lucia_anonym

no ja som mala stryka a on mal dnu a chcem vediet ze ci je dna dedicna?..

Feb '07

zuzana-kardosova

Dakujem za informaciu o diagnoze a liecbe dna.Vsetky Vami vymenovane priciny sa zhoduju so skutocnostou tak ako uvadzate. Navrhujete mi komunikaciu s genetickou na Kramaroch,no ja som z Kosic,preto Vas prosim o informaciu ak mi viete poradit na koho sa obratit v Kosiciach. Podla Vasej rady som pochopila,ze zacat treba u homeopata.Pozdravujem a este raz dakujem./preto tak neskoro lebo som mala vyyradeny pocitac z prevadzky/

Mar '07

lukas_23

Začal som pociťovať bolesti v klboch na rukach hlavne medzi distalnymi clankami ukazovaka a prstenika a bojim sa či to nemôže byť prave DNA, som študent mediciny tak čo to viem o DNE, a poprosil by som či by ste mi neporadili postup akym by som mal pokračovať. Ďakujem

1 odpoveď
Jun '07 ▶ lukas_23

malibu_anonym

Rozhodne odporúčam, návštevu u svojho obvodného lekára, odber krvi hlavne na výskyt kyseliny močovej. Pri jej zvýšenom výskyte a presnom stanovení diagnózy, teda pre nás DNA sa odporúča dieta a lekár by mal naordinovať vhodné lieky.

Sep '07

sima_4

Dobry den, rada by som poprosila kohokolvek kto ma napisanu spravnu stravu pri dne o jej zaslanie. Moj otec nou trpi uz dlhsi cas a nikde nemozem zohnat kmplexnu stravu. Velmi pekne dakujem.

Jan '08

katka_116

Dobrý deň, môj priateľ má len 23 rokov a má dnu, je športovec, hráva hlavne futbal, je to pre neho veľmi nebezpečné, keď to má v takom mladom veku?Ďakujem

Feb '08

vlado-nm_anonym

Chcel by som sa opýtať, či je vhodná minerálka FATRA pri tomto ochorení?

Mar '08

lubo_anonym

Pred 2 rokmy mi poradilznamy jedle gastany.Raz mesacne si kupim kilo.Pripravujem ich varenim.Pomahaju.

Mar '08

aneta_5

chcem sa opitat ci moze suvisiet dna s vyoperovanim pravej oblicky mozem mat dna aj reumu vysledky krvy ukazali pritomny latex na reumu ale opuchol mi palec na nohe aj sa zaplil doktor.posudila ze to moze byt dna,neviem ci to moze mat nejaky suvis z operaciou oblicky ci mozem vykonavat svoju pracu ako operator strojarskej vyroby ked sa potvrdi ta reuma a dna dakujem

Jul '08

marta-oveckova

Dobrý deň!
Manžel ochorel na túto chorobu len nedávno. Teda je to dva mesiace, kedy dostal dnový záchvat.Lieky, ktoré mu lekárka predpísala a ktoré užíva mu žial nejako nezaberajú. Klb má stáke opuchnutý a trpí silnými bolesťami. Dostal zoznam potravin ktoré môže a ktoré nesmie jest.Žial zistil, že niektoré, ktoré sú uvedené ako pozitívne u neho vyvolávajú veľmi silné bolesti. Prosím existuje nejaká kniha s bližšími informáciami a poprípade recepty? Poprípade niečo!!! čo alespoň mierne zníži bolesť?? Ďakujem za info MARTA Ovečková

1 odpoveď
Jul '08 ▶ marta-oveckova

makalu_centrum.sk

dobrý deň tiež občas trpím záchvatmi práve jeden doznel. mne najlepšie pomáha
Colchicum dispert…
proti bolesti Surgam
a samozrejme Milurit

a knižočka sa volá:
Bezbolestne pri
hyperurikémií a dne…

Aug '08

anna-sromekova

Môj manžel má tiež DNU a vo všetkých materiáloch,ktoré som našla sa píše,že kapusta je nevhodná potravina,ale zaujímalo by ma či čerstvá alebo aj kyslá.Ďakujem

Aug '08

anonym_anonym

Z osobnej skusenosti mozem potvrdit

1 odpoveď
Aug '08 ▶ zuzana-kardosova

anonym_anonym

Z osobnej skusenosti mozem potvrdit

Nov '08

bibiana_8

Asi pred dvoma mesiacmi mi zistili DNU. Teraz po kontrolných testoch sa mi výsledky opäť zvýšili. Neviem vôbec čo mám jesť. Prosím Vás o zaslanie receptov. Ďakujem.

Mar '09 ▶ anonym_anonym

lenka-kozuchova_1

Prosim ta poradis mi nieco o chorobe Dna totiz to ma bolia klby mam vysoke ASLO a kyselinu mocovu stale kolise sa mi poradis mi ci sa to da este vyliecit alebo co sa moze jest dakujem

Apr '09

bm_1

Mam dnu uz cca 8 rokov, ked sa ohlasila prvy krat, mal som 40 rokov… Vselico som precital, od lekarov som sa dozvedel len o diete a liekoch: Coxtral na okamzite utlmenie bolesti (mne zabera velmi dobre) a dlhodobejsie posobiaci Milurit. Nikdy som nemal rad udene maso, neprejedal som sa, nepil som alkohol… Ako som postupne zistil, mne najviac skodi kakao a cokolada, ktoru mam velmi rad… ale bohuzial na dnu kakao velmi skodi… v tabulkach som zistil, ze obsahuje cca 40x viac purinov ako tucne alebo udene maso… Takze pozor na kakao a vyrobky, ktore kakao obsahuju…

Sep '09

livia_20

velmi vas prosim, zaslite mi nejaku brozurku s receptami…alebo nech je tam uvedene aspon to, ake potraviny su najlepsie a pod…dakujem

Jan '10

kuna-josef_anonym

Na dnu sa mi osvedčil liek Colchicum Distert, ktorý momentálne nieje k dostaniu. Tento liek užívam denne ráno 1 tabletu. Rozumná dieta s týmto liekom robí zázraky. Ak poruším dietu a nastanú bolesti, potom pomôže Veral 100 Retard, podávať najlepšie ihneď pri pocitu bolesti, ( nosiť zo sebou ) alebo 2 až 3 krát denne do uvolnení bolestí. Mám 15-ročnú skúsenosť s touto chorobou a dá sa s tým slušne žiť.

1 odpoveď
Feb '10 ▶ kuna-josef_anonym

pepepd

Colchicum Distert,
pozdravujem vás,
tento liek sme zohnali v Čechách,
dajte s iho predpísať a šup do CZ,

Feb '10

novak

Nikde som tu nečital aky strašný vplyv má
na dnu acylpirin alebo anopyrin.Pri užívaní
napr.anopyrínu /malinkého 100mg/môžete dostať takú bombu /záchvat dny/že až no.
Treba prejsť na Paralen.
Ano Anopyrin je dobry proti mozgovej
porážke lenže vyvolá záchvat dny,keď máte
k tomu dispozíciu.

Feb '10

jana_302

Môjmu 20 ročnému synovi zistili DNU./Namerali mu 433,5.Zaskočilo ma to,lebo je chudý,športovec.Je možné že sa z toho vylieči keď je to ešte v celku nízke množstvo?/Odvtedy hľadám a zisťujem,ktoré jedlá môže a ktoré nie.Tabletky ešte nedostal žiadne.Chcela by som hlavne vedieť,či môže kuracie mäso a kraličie.Neviem čo mu variť a je to ešte o to komplikovanejšie,že je na internate.A je naozaj pravda,že nemá piť vodu z vodovodu?A kde kúpim alkalické minerálky?Ďalej som počula,že je dobré brať živočíšne uhlie.Príjmem každú overenú radu.
Ďakujem.

1 odpoveď
Feb '10

peter-durdy-ml

Treba sa obrátiť,len na odborníkov.Ja som mal našťastie,len velmi popálenú nohu.Ale bolelo to riadne a dlho

Apr '10

xixi_anonym

neviem, nastastie nemam osobnu skusenost a ani som necitala tieto prispevky, ale nedavno som si kupila novu encyklopediu od Bukovskeho a pise tam o tejto chorobe, aj co jest a comu sa vyhybat.Zatial som nemala tu moznost vyskusat co je na tom pravdy, ale urcite by som skusila aj nieco take. drzim palce

Apr '10

juraj_35

Prosím vás som na invalidnom vozíku,a mám dnu.Postihuje my to ruky raz jednu a potom druhú skoro každy mesiac.Prosím porad te my čo je na to dobre alebo ake lieky mam používat.Doktor my predpísal mulid.Je to velmo bolestlivé a ked ma to chytí som uplne odpísaný a potrebujem cudzju pomoc bo sa sam ani poriane neoblečiam a tak.Prosím ak možete poradte.Dakujem.

Apr '10

milan_44

Mam 23 rokov a uz asi pred dvoma rokmi som maval tak 2x rocne opuchnuty palec na nohe, az nedavno som isiel k lekarovi a zistili mi zvysenu kys. mocovu (650). Zacal som uzivat 1xdenne milurit 300mg a hladina mi po troch mesiacoch klesla na 250.Tiez som obmezil stravu- maso len kuracie, trosku ryby, dost vyrazne alkohol…momentalne uzivam milurit ale uz iba 1x za 2 dni. Dufam ze sa z toho nejak dostanem a vsetko bude ako predtym:DD

1 odpoveď
Apr '10

peter_123

Prosim poradte mozem jest soju ked mam dnu? Vzhladom k tomu ze maso jem obmedzene(iba kuracie a morcacie)potrebujem vecsi prijem bielkovin nakolko sportujem. A soja ma 40-50% bielkovin.

1 odpoveď
Apr '10 ▶ peter_123

jozef_anonym

Mozes, medzi zakazanymi potravinami nie je.

Jun '10

roman_anonym

Mam 24 a vcera som dostal prvy “poriadny” zachvat dny. V noci som takmer nespal. Nemozem sa vsak divit - pijem (teda teraz uz musim napisat “pil som”) az-az, jedol nespravne veci v nespravny cas (i ked dokopy som za den vela nezjedol) a nadvahu mam niekolko rokov rokov. Na druhu stranu je lepsie, ze to prislo takto skor ako neskor. Clovek sa nad sebou skor zamysli. Ako vidiet, je to vsetko prepojene, vsetko suvisi so vsetkym.

Pisem vsak hlavne kvoli tomu, ze na internete som nasiel tento velmi uzitocny PDF dokument o dne:
www.egis.sk/files/dl/milurit_dna.pdf

Ak to tu uz niekto uvideol, tak pradon :slight_smile:

3 odpovede
Jun '10 ▶ roman_anonym

roman_anonym

A aj tu som nasiel niekolko uzitocnych rad (z praxe) :
http://www.porada.sk/archive/index.php/t-116862.html

Jun '10 ▶ milan_44

tibor_16

Prosim o radu pri chorobe dna

Jun '10 ▶ roman_anonym

milan_46

Chcem sa aj ja podeliť o svoje takmer 30 ročné skusenosti s panskou chorobou zvanou dna. Skutočne je to strašne bolestivé ale da sa tomu aj braniť. Po všetkých možných a nemožných dietach som nakoniec prišiel na to že nič poriadne nezaberá a pri presnom dodržaní diety som mal niekoľkokrát ročne záchvat. Možno to bude trocha neuveriteľné ale nakoniec som dal na staré osvedčené recepty / babiek bylinkáriek / a div sa svete ono to pomohlo. Aj keď nie na 100% ale už nemávam tak často záchvaty. max 1xza rok. a moja rada? piť každý deň čaj z prasličky roľnej / kúpiť, nazbierať / aspoň 1 liter denne po dobu 2 týždňov-prestávka a znova. No a nenahraditeľná kombucha, kto neskúsil neuverí. Pri záchvate veľmi dobre pomáha aj obklad z vrby. Kôru vyvariť, vychladiť a obkladať nie teplú. Koho to zaujme môžem sa s ním podeliť aj cez email grizly@zoznam.sk

Jul '10

karel_1

Vážení kolegové a kolegyně v nemoci. Před 14 dny jsem po 6ti letech klidu dostal další záchvat a napadlo mě, že mě čeká zase pár nocí bez spánku. Ono to fakt dost bolí a Colchicum je docela slušný čistič trávícího traktu. S oteklým palcem jsem se dobelhal ke své lékařce a ta mi nabídla abych vyzkoušel lék NALGESIN S. Nástup účinku léku jsem pocítil během cca. 4 - 5 hodin a i přes charakteristický otok jsem mohl celkem bez problémů chodit. Za 3 dny bylo i po otoku a neměl jsem za celou dobu žádný průjem. Lék je sice volně prodejný (10 tablet 60 Kč a dávkování 1 tbl za 8 - 12 hodin) ale je důležité si přečíst příbalový leták a ještě se pro jistotu poradit s lékařem. Jsou totiž léky, se kterými si NALGESIN nerozumí. Mě však pomohl rychle a účinně a vím co si vzít s sebou na dovolenou. Pokud tato rada někomu z vás pomůže v utrpení, budu moc rád. Zdraví Karel.

Aug '10

vlado_27

Rád by som podakoval MUDr. Daniela Halmová ako prispievateľke, vďaka ktorej nemusím prehľadávať internet, pretože všade vidieť len wikipedu.

Aug '10

katarina_anonym

Dobrý deň všetkým, viete mi niekto poradiť vhodnú publikáciu s receptmi na Dnu? Manžel má dnu, tá dieta je strašne obmedzujúca, neviem čo mu variť, tvrdí, že žiadne maso nemože, skoro nič nesmie, existuje nejaká kniha s receptami? Prípadne aké môže mäso? Čo všetko smie, nie čo nesmie, vie mi niekto poradiť?

1 odpoveď
Aug '10

ali216

Dobry den!
Mam 23 rokov. Na internete som sa nahodou dostala k priznakom dny, asi pred 5 rokmi som mala dva roky po sebe presne taketo zachvaty. Klb palca na nohe mi opuchol, scervenel, bol horuci na dotyk, nenormalne to bolelo, nebola som schopna ani chodit. Ziadna trauma, cize zranenie predtym nebolo. Bola som s tym dva razy u mojej lekarky, raz ma poslala k chirurgovi, potom k ortopedovi, obaja mi zhodne tvrdili, ze takuto bolest som si sposobila urazom a nechceli mi verit, ze som ziadny nemala. Napokon mi lekarka odobrala krv na reumu, ale povedala, ze rozbor nic nepreukazal. Odvtedy som mala len jeden slaby zachvat. Aj tak sa chcem ale spytat, ci mate niekto takuto skusenost so zdlhavou diagnozou, ci by som sa nemala pri dalsom zachvate vypytat na podrobnejsie vysetrenia.

1 odpoveď
Sep '10 ▶ katarina_anonym

jan_47

V krátkosti, mával som zachvaty dny, hlavne po vypití aj menšieho množstva alkoholu. Okrem tejto choroby som mal aj problém s arytmiou srdca - občas. Začal som užívať vitamín Draslík, neskôr dralík + horčík + viamín E + vitamín B6 na srdce a na moje prekvapenie záchvaty dny odvtedy nemám, aj keď nedodržím životosprávu / alkohol, mäso… /

Sep '10 ▶ jana_302

marta_anonym

Dobrý deň, ja som mala dnu 3 roky našťastie bez záchvatov. Podotýkam, že som držala delenú stravu 7 rok, nepila som alkohol, mäso som jedla 1x za týždeň. Lekárka mi povedala, že dnu som dostala zo stresu. Prišla som o zamestnanie. Na jóge mi poradil jeden pán tento recept. Do kastróla dáme vrstvu cibule pokrájanej na mesiačiky (rozobrať). Na to dáme rovnakú vrstvu hlávkovej kapusty pokrájanej na jemno. Na to rovnakú vrstvu postrúhanej mrkvy. Nalejeme studenú vodu tak, aby len tak-tak zakryla mrkvu. Zohrejeme liatinovú platňu kastról prikryjeme a varíme bez soli a iných prísad presne 15 minút! Po tomto čase treba dať kastról mimo platne. Ešte letné zlejeme šťavu a vypijeme ju. Zeleninu v hrnci premiešame a jeme ju k jedlám, ktoré môžeme pri dne jesť, ale môžeme aj samotnú. Podotýkam nie je to veľmi chutné, ale dá sa na to zvyknúť. Keď túto dávku dojeme urobíme si novú várku. Ja som to jedla 1 mesiac mala som lepšie výsledky a na ďalší mesiac som sa dny zbavila. Podotýkam postup a ukladanie surovín musí byť presne taký, ako som uviedla. Verím, že to pomôže!

Nov '10

stefan_29

Dnu mam už 6 rokov, po prvý krát ma obvodný lekár liečil liekmi a ožarovaním mesiac bez výsledku. Predpokladal, že som mal nejaký úraz, aj keď som ho presviedčal o opaku. Na nohu som vôbec nemohol pristúpiť a bolesť v členku neustupovala. Doma som sa pohyboval len za pomoci stoličky. Po mesiaci utrpenia som oslovil známeho lekára v krajskej nemocnici, diagnózu mi určil okamžite ako som mu popísal príznaky bolesti. Doporučil mi liek DIPROPHOS injekčne do svalu, v žiadnom prípade nie priamo do kĺbu. Hneď v ten večer som si ho dal vpichúť u nás v nemocnici, či veríte alebo nie ráno som chodil a bolo po bolesti. Veľmi rád sa podelím s touto skúsenosťou so všetkými čo trpia záchvatom dny. Štefan. P.S.: Tiež som skúšal užívat všeličo.

1 odpoveď
Jan '11

maros_anonym

Mám Dnu už asi 5 rokov. Tiež som si pretrpel svoje, ale dnes mi najlepšie pomáha Milurit, dávkujem jednu tabletku cca raz za tri dni. V prípade záchvatu mi veľmi dobre zaberal Coxtral. Pozor veľmi silný liek. Obidva lieky sú len na predpis, takže návšteva lekára je nutná, ale to ste už určite urobili. Neviem, či mám sťastie, alebo je to niečo iné, ale záchvat som už nemal cca 2 roky a pritom žiadnu diétu nedržím, mám okolo 115 kíl :slight_smile: Dúfam, že to nezakríknem. Čo sa týka literatúry skúste pozrieť sem http://www.martinus.sk/?uItem=23256

Apr '11 ▶ ali216

ala_9

Teraz nechcem spochynovat nase zdravotnictvo, lekarov a tak, ale sama som si tym presla, pred odchodom do zahranicia, nadlho, som prosila mojho lekara, nech mi da nieco proti dne, sama som sa diagnostikovala, on ma ale odbil, ze musim k ortopedovi a bla bla bla, na to som cas nemala, vytrpela som si svoje, je tomu uz viac ako 6 rokov, moja dna sa zastavila, aj ked s obrovskymi bolestami, deformaciou palca, po case to ustupilo, zmena prostredia, stravy, bez chleba, aj tak sa to da definovat, mam zdeformovany palec na nohe, ale chvala bohu neboli ma uz viac ako treti rok a to bez liekov, na dovazok ma nuti povedat, ze vsetko je na nieco dobre, ala.

Sep '13 ▶ stefan_29

laco_14

Mozem potvrdit, dva tyzdne som trpel zachvatom na nohe, navstivil som obvodneho a poslal ma reumatologicke, kde mi injekcne podali do svalu Diprophos a Almiral a bolest ustupila.

Dec '13

ondrej_anonym

Pravda je taka, že DNA je Metabolicke ochorenie a u každej ľudskej osobi plati pri liečbe niečo ine, Ale dieta je nevyhnutna u každeho koho tato nemoc posthla, Hlavne sa vyhnuť potravinam, ktore obsahuju Puriny Ako su Vnutornosti zo zvierat, Kakao, čokolada, Ale je aj veľa inych potravin, a napojov, Ktore napomahaju tvorbu purino / kyseliny močovej /
Ako sú Alkoholicke napoje každeho druhu :

Mar '15

marian_anonym

Mám dnu, mám nárok na príspevok na diétu?

Apr '15

miroka

Pri tejto chorobe veľmi pomáha šťava kde základom je uhorka. Práve pre odbúravanie kyseliny močovej. info. http://www.zivotosprava.eu/liecba/uhorkova-stava-na-liecbu-reumy-dny-artritidy-a-bolesti-klbov/

Aug '15 ▶ roman_anonym

juraj_43

Dakujem za link-kolega dnár

Jan '22

Duplo

na znizenie kyseliny mocovej pomaha chlad, otuzovani a teda aj na dnu
tu najdete studiu a aj info k otuzovaniu

Jan '22

huberotvak

Len odhodlat sa k tomu nie je take jednoduche :smiley:

1 odpoveď
Jan '22 ▶ huberotvak