Pokračovať v diskusii 47 odpovedí
Jul '11

eva_134

Dobry den, chcela by som apelovat na to, ze aj ked mam v 46 r. tazku osteoporozu, T-skore-2.95, L4-3.80, L3-3.85, L2-2.91, Ll1-1.23. Lekari ma vobec neliecia, nikto mi nevysvetlil co mozem robit a co nie. Dostala som infuziu aclastu a tablety caltrate. Bolesti trvaju, uz asi 7r. vyrazne, 3r. Teraz som na dlhodobej PN, lebo mam klbove a krizove bolesti. Ziadna rehabilitacia, len infuzie a tablety od bolesti, uz neviem ako dalej, vraj na taku osteoporozu sa nevztahuje invalidny dochodok. K tomu mam problemy aj s platnickami, absolvovala som ozon terapiu, ktora mi na chvilu odburala bolesti v nohe. Takze nech lekari nerozpravaju, ze pomahaju ludom, lebo ja mam velmi zle skusenosti, nikto mi neveri, ake mam bolesti a ze nevladzem chodit, dlho stat a vysediet uz vobec. Eva

Sep '14

jarmila_anonym

Osteoporózu mi zistili pri komplikovanej zlomenine zápästia a lakťa. Reparácia ruky si vyžiadala dve operácie s nutnosťou opatriť kosti titanovými dláhami a 9 mesačnú PN.
Hybnosť ruky je obmedzená, hodnoty na denzitométrii boli na niektorých stavcoch až -4, 4. Požiadala som o invalidný dochodok a bola som posúdená na 35 percent, takže nič.
Po dobu dvoch rokov som užívala bonvivu a caltrate s D3, ale na kontrolnom denz. vyšetrení sa zistilo, že hodnoty sa ešte zhoršili. Na L3 až na - 5, 1. Mám zdeformovanú chrbticu, pre obmedzenie pohybových aktivít som pribrala a začala som mať boľavé, stuhnuté nohy. Najmä ráno a potom večer, keď odpadám do postele. Ortopéd ma odoslal na endokrinológiu. Vraj sa mi vápnik z liekov nevstrebáva do kosti, takže uvidím, čo ďalej. Invalidný už ani nemám odvahu pýtať. Ten sa prideľuje iným. Jarmila

Oct '21

krajcovicova.matra0

pripnem sa k tejto teme aj ja. neviem ci to je nejaky novodoby trend alebo co, ze ludia maju problemy s kostami a nedostatkom vitaminov, ale prisla som si sem po radu. segra ma tieto neprijemnosti a chuda je z toho nestastna ved kto by nebol, len je nieco take co by jej mohlo pomoct posilnit ten stav kosti, nejako ich spevnit alebo ako to povedat. s cim mate skusenosti?

Oct '21

skorvagova.n

@matrischa tak ludia maju celkovo problem asi so vsetkym, nie len s kostami. taka doba narocna je, viac sa nahlime za vsetkym, neoddychujeme a potom sa mozeme cudovat, vsetkym chorobam ake len mame. a tvoja sestra s tym predpokladam aj bola u lekara, tam jej nieco nepovedali, neporadili co by mohlo pomoct?

Oct '21

krajcovicova.matra0

ved hej, ale toto je take, ze byt stale v strehu pre istotu aby sa nieco nestalo, chapes :slight_smile: ako ano, bola u lekara, ale ked aj vidim, ake tabletky berie a nemam pocit, ze by jej bud nejako extra pomahali, alebo ze by sa citila lepsie. tak ak je nieco aj ine co by som jej ked tak mohla navrhnut alebo kupit aby uzivala, to by bolo tiez fajn.

Oct '21

amikkk

A ved taketo nieco sa snad da podchytit nie? Nejake lieky, vitaminy nasadit, aby to nemalo zhorsujuci sa priebeh :slight_smile: S tymto sa vlastne clovek narodi, alebo to sa nejako vyvinie aj vplyvom ja neviem, doby v ktorej zijeme?

Oct '21

krajcovicova.matra0

myslim ze hej, ved ako ono nic nie je take zle ako to vyzera, ako sa hovori :slight_smile: amikka a ty mas s takym niecim skusenost, poznas nieco co by sa oplatilo nasadit a vyskusat uzivat alebo tak? no ved jasne, su pripady, kde ludia maju problem v tom skorsom veku, nazvime to tak :slight_smile:

Nov '21

skorvagova.n

@matrischa, teraz uz clovek ani nechce a hold skusenosti su. niekedy, aj ked je to narocna diagnoza nie je na skodu uzivat nieco navyse. co som napriklad ja zaradila je maxi-kalz. mozes si vybrat ci 500ku alebo 1000ku. je to na podporu tvorby vapnika, takze aj na kosti. no ak by taketo nieco chcela vyskusat aj tvoja sestra :slight_smile: ale ako si napisala, uz to davno nie je tak, ze len starsi ludia maju tieto a podobne problemy.

Nov '21

amikkk

Matrischa vies co nejako extra ani nie. Som myslela, ze na to treba brat len nejake predpisane lieky na tlmenie ci uz bolesti alebo zmiernenie roznych priznakov, tazkosti.
Ninulik a tebe toto pomaha? Citis rozdiel, keby si porovnas pred uzivanim a napriklad pocas?

Nov '21

krajcovicova.matra0

ninulik a tebe ho niekto odporucil, alebo ako si sa k nemu dostala? a podla coho si potom treba vybrat ci 500ku alebo 1000ku? ale znie to fajn, ako ked je nieco taketo na podporu tak preco nie.
amikka tak vies ako to je, pokial sa da brat nieco navyse, nieco ci uz s vitaminov alebo doplnkov som za :slight_smile:

Nov '21

skorvagova.n

@matrischa tak vies, ked chodis na kadejake vysetrenia a kontroly a neviem co, tak sa k tebe dostane aj takato informacia :slight_smile: no vies co asi to zalezi od dennej davky, ze kolko ti staci prijimat a podla toho sa rozhodnut :slight_smile:

Nov '21

amikkk

Inak to je super, ze vlastne si mozes vybrat podla davkovania, ktory by ti viac vyhovoval ci ta 500 alebo rovno 1000. Ono taketo sumive tablety, to je za mna aj velke plus vramci uzivania. Das do vody a vypijes. Ziadne prehltanie velkych tabliet a neviem co vsetko.

Nov '21

skorvagova.n

@amikka presne tak. a co sa tyka doplnania vapnika, tak si myslim, ze je v principe jedno ci si vyberies najprv 500ku alebo 1000ku asi je podstatne to, ze vobec nieco doplnas do toho tela a snazis sa aby bolo dobre :slight_smile: ty to tiez uzivas?

Nov '21

amikkk

Ninulik tak najprv som si myslela, ze takyto stav a taketo problemy sa riesia nejakymi predpisanymi liekmi, preto som potom napisala, ze je super, ze sa to da aj takto a este vlastne, ze su to sumive tablety, ze sa clovek netrapi s prehltanim neviem akych velkych.

Dec '21

maria.keteleova

a vy ste podla coho zistili ze ide o osteoporozu? da sa tomu nejako predchadzat? lebo teda zrejme, zacinam mat aj ja tomu podobne problemy, respektive takto, neviem do kedy je ta unosna miera, ze mam proste nejaku tu zlomeninu, ale da sa to takto na zaciatku este nejako podchytit?

Dec '21

sabinaj034

@katmira fuha, to neviem ci takemuto niecomu sa da predchadzat. ako jedine ze by si zacala uzivat nejake vitaminy alebo doplnky, ktore by ti skor pomohli zlepsit stav kosti :slight_smile:

Dec '21

maria.keteleova

@sabkasabca tak ono je to take aspon u mna, ze som to vsetko nejako neriesila chapes. zle som doskocila, zlomenina, tam som nejaky sport vykonavala a nedopatrenim dalsia. tak mi napadlo, ze to asi nie je dvakrat v poriadku, ze co sa to deje. jednoducho viem, ze asi aj ja som nesikovna ale teda hned zlomenina, mozno mi nieco chyba. a aky vitamin poznas, ze by na to pomohol?

Dec '21

skorvagova.n

@katmirka tak kludne to mozes mat aj tak, ze ti chyba nieco, co by ti pomohlo posilnit kosti aby boli pevnejsie. predsa len clovek zacne asi viac riesit, tak ako ty, ze ked sa zlomeniny opakuju castejsie. preto ako som pisala vyssie ohladom toho lieku na doplnanie vapnika :slight_smile: to si myslim, ze je fajn :slight_smile: a u lekara si sa nahodou nebola radit, ze preco sa ti to deje takto?

Jan '22

sabinaj034

@ninulik a to sa moze aj ako prevencia uzivat, ci az ked ma clovek nejaky ten problem? lebo teda povedala by som skor, ze by bolo lepsie si ho zacat davat, ked ten stav nie je az taky vazny ci?

Jan '22

skorvagova.n

@sabkasabca podla mna si to kludne mozes davat ako prevenciu, ak mas napriklad aj nejaky nabeh alebo v rodine mate osteoporozu, nie je na skodu takato prevencia. ano presne ako pises, uz ked je vazny stav, to aj potom dlhsie trva dat vsetko v tele do poriadku :slight_smile:

Jan '22

sabinaj034

vies co, co som si tak zistovala tak az starsi clenovia rodiny s tym zacinaju mat problemy, ale to vsetci pripisujeme veku. cize mozno fakt je na zvazenie to zacat brat ako prevenciu :slight_smile: a moze sa to uzivat dlhodobejsie?

Jan '22

amikkk

Tak pokial mas nejake zacinaju problemy, alebo to pripadne mate aj v rodine, ako prevencia nie je zla to jasne :slight_smile: Doplnat vapnik by sa malo podla mna pravidelnejsie a co sa tyka dlhodobeho uzivania, to sa porad ohladom tohto este s lekarom. Ak aj on vie nieco viac o tvojom stave :slight_smile:

Jan '22

klaudia.polanska45

Čo sa týka dopĺňania vápnika, tak to by mali len ľudia s predispozíciou na osteoporózu, alebo keby som sa chcela rozhodnúť ako nejakú prevenciu do budúcna, tak by som si niečo mohla nasadiť aj ja? :slight_smile:

Jan '22

maria.keteleova

vies co, nemyslim, ze by sa to malo tykat len ludi s preddispoziciou na osteoporozu. doplnat vapnik mozu ludia z roznych dovodov. tehotenstvo napriklad :slight_smile: takze by si si ho mohla nasadit aj ty, ako pises, ako prevenciu :slight_smile:

Feb '22

amikkk

Klaudiap1410 pozri, som toho nazoru, ze pokial su nejake dostupne vitaminy, doplnky, ktore maju pomoct, tak je to pre telo len a len dobre. Akoze netreba, aby islo len o preddispoziciu na osteoporozu napriklad, tam moze byt zahrnute aj tehotenstvo, rast alebo nejake to normalne fungovanie svalovej sustavy :slight_smile:

Feb '22

krajcovicova.matra0

amikka suhlasim, pokial sa da a teda pripadne je to aj na odporucanie lekara, je dobre posluchnut ved aha, uz som si ho aj ja zakupila :slight_smile: klaudiap1410 a ty sa pytas kvoli osteoporoze alebo pripadnemu tehotenstvu napriklad? :slight_smile:
Obrázok3

Feb '22

amikkk

Matrischa no tak super :slight_smile: Takze zacinas uzivat? U mna to bolo tak, ze som si rovno zakupila 1000ku :slight_smile: Ale suhlasim s tebou, ze je mozno ok to pocut aj od lekara, ze ano, v takomto a takomto pripade je dobre doplnat vapnik, lebo niekedy mam pocit ze to ludia ako keby zanedbavaju alebo ako to nazvat :slight_smile:

Mar '22

krajcovicova.matra0

amikka ano presne tak :slight_smile: myslim ze je to ok, taketo rozhodnutie, lebo ako sa hovori zo mna neubudne a jedine si robim dobre sama pre svoje zdravie, co mi ale vyhovuje je ze su to dobre rozpustne sumive tablety :slight_smile: to som ako rada, lebo som myslela naprv ze vapnik bude treba doplnat nejakou inou formou :slight_smile:

Mar '22

olympiana

Pripnem sa sem zienky, lebo toto ma veru zaujima, co sa tyka doplnania potrebnych latok a zivych do tela, ktore mame problem prijat z potravin napriklad :slight_smile: Zacala som sa viac starat o seba a teda chcela by som aj uzivat rozne vitaminy ak by sa dalo, lebo teda my mame aj v rodine ludi ktori trpia osteoporozou, myslite ze sa tomu da nejako predchadzat?

Mar '22

skorvagova.n

@kreolla tak podla mna zaklad je uz len to, ked sa clovek rozhodne nieco navyse uzivat a brat aby doplnil. lebo je velmi malo ludi, ktorym sa dari rozne vitaminy a latky prijimat v dostatocnom mnozstve zo stravy. a inak to ti odporucil lekar, ze nejaku prevenciu treba?

Mar '22

amikkk

@ninulik ale ved jasne, cele je to o nastaveni a chceni cloveka, nikoho netreba nutit uzivat ak nechce :slight_smile: ale vies ako toto sa da, co sa tyka stravy si myslim, ze to uz nie je take ako kedysi, i ked to by som si skor nechala poradit od odbornika nejakeho vyzivoveho poradcu nech nastavi jedalnicek na mieru aby si ten vapnik vedela prijat. i ked to sa na druhej strane vacsine podla mna ani nechce riesit, takze doplnkami je to jednoduchsie :slight_smile:

Mar '22

maria.keteleova

tak ono je to celkovo tak, ze ludia siahaju po roznych doplnkoch a liecivach pokial nemaju dostatok vapnika z roznych dovodov :slight_smile: ale chapem ze ludia to mozno beru aj ako prevenciu co sa tyka osteoporozy a podobne. my mame doma toto a je to super aj prakticke :slight_smile: @amikka tak to asi zalezi od cloveka samotneho ci to chce alebo nechce riesit, myslis ze je to vacsina?
Obrázok4

Apr '22

sabinaj034

ake fajne balenie veru, a sumive tabletky - to by podla mna mali byt vsetky aj doplnky aj lieky takto :smiley: to by sa jednak pohodlne uzivalo/davkovalo plus ludia by po tom asi aj castejsie siahali ci?

Apr '22

maria.keteleova

sabkasabca ano ano sumive :slight_smile: takze aj ked sa ponahlaj ja neviem do prace, tak toto je uplne super v tom, hodis do pohara a vypijes :slight_smile: inak to je pravda :smiley: tiez by sa mi to pacilo pri vsetkom tak. no tazko povedat, ze by sme my ludia boli az taki pohodlni?

Apr '22

sabinaj034

@katmirka tak uz som si ho bola aj ja kupit :slight_smile: zobrala som 500ku, tak uvidime :slight_smile: mas pravdu pohodlni, lenivi ale tak co uz taka je asi doba, i ked vsetko zvalovat na tuto dobu mi pride take zvlastne, kedze zakazdym bola nejaka doba, s ktorou nie vsetci boli ok vsakze :slight_smile:

May '22

klaudia.polanska45

Sabkasabca a ty máš prosím ťa nejaký konkrétny problém s nedostatkom vápnika alebo? Lebo by ma zaujímalo, či by sa dal dopĺňať aj len tak preventívne. Predsa len človek s aktívnym životným štýlom a neviem čo, či by nebolo treba ho aj tak dopĺňať.

May '22

jsmrekova33

klaudiap1410 uff tak ja ho mam asi tiez nejako malo, mne to neraz povedala doktorka ze by bolo ok, keby ho nejako doplnam, tak som sa prisla poradit, co vam take pomohlo, zabralo, pripadne co je ok pri pravidelnom uzivani :slight_smile: a zase nie nejako extra drahe :slight_smile:

May '22

amikkk

inak ale aspon ze to, ze ti pani dr. povedala ze by bolo ok nieco pre seba robit a zacat ho doplnat :slight_smile: ze sa tak zaujima, no dobre a teda mas aj nejaku preferenciu, ze co take by si chcela? reku ci ti aj doktorka nieco spomenula :slight_smile:

May '22

klaudia.polanska45

Amikka ale mám pocit, že čo a tohto týka máš asi viac skúsenosti, ty užívaš niečo konkrétne čo ti pomáha dopĺňať vápnik? Ale myslím tak vážne, že vieš že áno toto sa oplatí toto je super. Lebo ako čo si budeme hovoriť, v tejto dobe je to veľa aj na trhu, takže možno človek aby mal jednoduchšie rozhodovanie :slight_smile:

Jun '22

amikkk

@klauudiap1410 tak viac, no co ja viem :slight_smile: nechala som si poradit, ked som aj ja sama hladala nieco, co by mi pomohlo zdvihnut tu hladinu vapnika v tele a ano davam si maxi-kalz to su take sumive tablety, su super poviem ti, lebo je to velmi jednoduche uzivanie :slight_smile: oplati sa si myslim, lebo malo ludi dokaze tolko prijat zo stravy, vies ako to by si asi riadne pozorovala zlozky stravy ze kolko ho obsahuje a takto to mas vybavene :slight_smile:

Jun '22

krajskarenca

Pozeram alebo teda citam, ze sa tu bavite o doplnani vapnika :slight_smile: Ako vlastne clovek k tomu pride, ze ho treba doplnat, pripadne ze teda zo stravy ho neziskava dostatok :slight_smile:

Jun '22

maria.keteleova

@linea vies co povedala by som ze to je rozne, odporucaju ho aj tehotnym alebo dojciacim zenam ze je dobry a podporuje rast, pri osteoporoze to je take ze rednutiu kosti pomaha predist, no a myslim ze je ok aj pre takych ako som ja co maju problemy so zubami neviem ci genetika ale stale s nimi mam aj nejaky problem takze okrem ineho aj preto som ho zacala doplnat :slight_smile:

Jun '22

amikkk

@linea a mna by este zaujimalo ty mas nejaky aj ja neviem zdravotny problem? ked sa pytas na doplnanie vapnika a jeho nedostatok? akoze ano u ludi sa to vie prejavit ale to si myslim ze asi pri vsetkom ak mas niecoho nedostatok alebo teda ti chyba. tak napriklad u mna to bolo tak ze som si rovno zakupila maxi-kalz 1000 a hotovo :slight_smile: dobre a jednoducho sa uziva. @kartmirka super si to napisala, ty s tym mas tiez asi teda skusenosti vsak? :slight_smile:

Jun '22

klaudia.polanska45

Amikka a to je tak v poriadku že teda rovno 1000ka? Či to akože neprekáža ak nezačneš od nižšej nazvem to dávky, alebo tak nejako?

Jun '22

sabinaj034

@Klaudiap1410 je ale zaujimave ze napriklad u mna to bolo tak ze som zacinala s 500kou :smiley: osobne si myslim ze je to asi jedno, predsa len to mozme brat ako taku sortu doplnku to nazvem ze nie vyslovenie liek a vtedy si to zakupis ako by ti vyhovovalo podla davkovania :slight_smile:

Jul '22

amikkk

@Klaudiap1410 za mna je to ok :slight_smile: ved to nemas nikde nakazane ze treba zacat s mensou davkou ako keby alebo s tou 500kou, je to o tom ako tebe vyhovuje, ci si das z jedneho len jednu alebo z druheho dve alebo tak :slight_smile: ved pokial aj nevies tak v lekarni ked sa spytas si myslim ze by ti poradili :slight_smile:

1 odpoveď
Feb '23 ▶ amikkk

janesmas

Ahojte, toto co pisete ma zmysel, aj ked uz mate oseo vo velmi zlom stave?