Pokračovať v diskusii 112 odpovedí
Nov '06

danahlavacova_centrum.sk

Už v Mš som sa stretla s tym,že mám nevychované a agresívne dieťa.Po vyšetrení u psychologa bola stanovená dg. ADHD.Ale učitelka mi povedala, že taký termín ešte nepočula, a čo ona ma s ním robiť?Odvtedy som si prečítala mnoho literatury,ale aj tak nezvladam situácie,ked je tvrdohlavy a trucovitý ,ako naŇho?vedel by mi niekto poradiť?

Nov '06

roman_1

Termín ADHD je prevzatý z angličtiny, nepoužíva sa veľmi dlho. Predtým sa tento syndróm označoval skratkou ĽMD (ľahká mozgová dysfunkcia), som presvedčený že učiteľke by sa asi vybavilo o čo ide. Viem pochopiť vašu bezradnosť, deti s ADHD sú naozaj veľmi náročné a je ťažké zvládať ich temperament a udržať ich v želateľných medziach. Ak ste si prečítali môj článok, je v ňom odkaz na biofeedback, podrobnejšie o ňom píšem v ďalšom článku, ktorý si môžete prečítať na tejto stránke. EEG biofeedback je naozaj metóda, ktorá pomáha zmierniť prejavy hyperaktivity u detí, v našom centre s ňou máme veľmi dobré skúsenosti. Zvážte, či by nestálo za to vyskúšať ju.
S pozdravom Roman Mego

1 odpoveď
Dec '06

kasm_centrum.sk

Naše dítě je opravdu velmi “živé”. Dřív koná a mluví než myslí, nikdy nikoho nenechá domluvit. Je neuvěřitelně ochotné, zbrklé, zvědavé, citlivé, ale i urážlivé, silně emotivní, někdy i agresivní. Je ale i velmi bystré, vtipné, manuálně zručné (lego, stavebnice), ale nedaří se mu udržet kamarádské vztahy s rovesníky. (Je v předškolácké třídě mateřské školy). Plánuji pro něj odklad školní docházky, ale ten získaný rok bych chtěla pro syna najít školku nebo zařízení, kde učitelé mají zkušenosti s výukou a zvládnutím dětí s výše uvedenými problémy. Můžete mi poradit takové zařízení v Bratislavě?

Jan '07

sisi_6

Som rozvedena mamicka mam 6 rocneho chlapceka ktory asi trpy chorobou ADHD . Odlozila som mu skolsku dochadzku ale obavam sa toho ked nastupi do skoly. Je velmi hyperaktyvni , nevie sa na nic sustredit nic na neho neplati , ani prosba ani zakazy. Neviem si s nim uz poradit.Prosim poradte mi ako sa mam k nemu spravat aby ma respektoval a pocuval. Dakujem

Jan '07

cehova

Dobry den. Obraciam sa na vas s prosbou o vase stanovisko. Mam 12-rocneho syna. Od malicka je velmi aktivny,rad ma, ked sa okolo neho stale nieco deje, ma vela kamaratov, doma neposedi, stale potrebuje nieco robit, bavi ho bicyklovanie, plavanie, lyzovanie, v skole sa uci na dvojky. Od piatej triedy ma novu triednu ucitelku, ktora sa na kazdom rodicovskom zdruzeni nanho pred vsetkymi rodicmi stazuje, ze neobsedi, je nepozorny, stale vyrusuje, dava mu banalne poznamky do ziackej knihy, triednej knihy. Vyvinulo sa tak az tak, ze teraz na polroku ma dvojku zo spravania a podmienecne vylucenie z triedy (vyberovej zameranej na jazyky). Po pohovore s ucitelkou mi navrhla, aby som isla so synom pre jeho “problematicke spravanie” do pedagogicko-psychologickej poradne.Povedala to v pritomnosti aj vychovnej poradkyne a dalsej ucitelky, ktore jej nazor nezdielaju. Ja osobne si tiez myslim, ze navsteva v poradni nie je potrebna, problem je skor v pristupe triednej ucitelky. Myslite si, ze mam hyperkativne dieta, ktore potrebuje lekarsku pomoc? Za vas nazor dakujem.

Jan '07

astarte_anonym

www.astarte.zzz.sk

navštíviť poradňu nie je hanba a ani to neznamená, že Vaše dieťa je “iné” ako ostatné deti, poradne sú tu pre Vás rodičov aj učiteľov na to, aby ste sa mali na koho obrátiť s otázkou alebo problémom. Najlepšie sa problém rieši “naživo” :slight_smile: keby som Vám sem mala napísať radu čo robiť, nechcelo by sa Vám to čítať :slight_smile: také by to bolo dlhé. Lepšie je sa naozaj porozprávať.

1 odpoveď
Jan '07

astarte_anonym

problém je vo veľa prípadoch v postoji učiteľa ale veľakrát aj v postoji rodiča. Chcieť pomôcť dieťaťu neznamená niekam neísť “lebo netreba”. Treba. Odborne Vám poradí z medicínskeho hľadiska neurológ a z výchovného hľadiska pedagóg a z psychologického hľadiska psychológ. Najlepšia cesta ako pomôcť dieťaťu je spolupráca týchto 3 strán, alebo aspoň 2.

Feb '07

valeria-sincakova

Som učiteľka ZŠ a mám v triede žiaka s ADHD.Je integrovaný v bežnej triede a musím povedať, že mám vtriede ešte živšie deti ako on a tí integrovaní niesú. Žiakovi určil diagnózu špeciálny pedagóg a nik viac.
žiak má dyslexiu, ale článok v čítanke prečíta bez problémov, keď sa doma pripraví, číta naozaj veľmi dobre.Rodičia odmietajú akúkoľvek liečbu ADHD, vraj to nie je chríka,odmietajú aj logopéda, oni chcú iba úľavy na vyučovaní.A to dosť striktne.Ja som absolvovala priebežné vzdelávanie ohľadom tejto problematiky, konzultovala som tieto otázky s viacerými špec. pedagógmi, ale to všetko je nanič, aj keď dieťaťu sa darí , prosperuje a mám ho rada, rodičia mi robia z ADHD nočnú moru. Poraďte mi , čo s takými rodičmi, ktorí nechcú spolupracovať? Ďakujem.

Feb '07

astarte_anonym

ak dieťa normálne číta, nemyslím, že ide o dyslexiu. dyslektici majú aj napriek príprave problémy s čítaním, jedine, že “klame nepriateľa” a naučí sa doma text naspamäť a keď číta, robí sa že číta ale v skutočnosti to hovorí spamäti. Dyslektici mávajú aj problémy s písaním skoro také isté ako s čítaním. S rodičmi je väčšinou ťažko, ale ak je integrovaný, je tu možnosť osobného asistenta pre neho počas celého vyučovania. V Šamoríne na ZŠ to tak majú, robila som tam diplomovku, teda viem.

Apr '07

mundokova

Mam 7 ročne dieťa s ADHD a podobné skúsenosti ako pani Hlavačová.Škola ma odporučila do pedag. psychologickej poradne ktoru aj navštevujeme.Problem je v tom že učitelia nechcu brať do úvahy synovu diagnozu aj napriek tomu že nás tam odporučili.Prenich je stale problemove dieta aj napriek zaslanych podkladov od psychologičky ako s takymi detmi pracovať.Stale sa vyhovaraju na veľký počet žiakov v triede /je ich 29/,a že sa nemôže venovať len jemu.Nežiadam po nich aby sa venovali len jemu len aby brali do úvahy ako pracovať s takými deťmi.Podla mňa by mali školy viac pripravovať nato ako s deťmi s ADHD pracovať.

2 odpovede
Apr '07 ▶ mundokova

astarte_anonym

Lenže problém je v tom, že učitelia, za tie platy, nemajú motiváciu sa ďalej vzdelávať. Pedagogika je niečo ako medicína, stále je sa čo nové učiť a je obrovská chyba zastaviť sa na určitých vedomostiach, čo bohužial učitelia robia. Dôležité je, ako rodič, tiež vedieť s ADHD dieťaťom pracovať, čo vôbec nie je jednoduché, Škola dieťaťu zaplní 70% dňa, domov ostaných 30% a to nie je zanedbateľné. Veľa sa dá pokaziť ako v škole, tak aj doma. Rozlišujeme totiž hyperaktivitu ako organickú poruchu ale taktiež ako výchovu bez hraníc, limitov, kedy dieťa nevie čo so sebou. A to je treba rozlíšiť.

Nov '07 ▶ astarte_anonym

slavka_38

Ja mám 13 ročného syna po dlhotrvajucich problemoch v škole nás odporučili na psychologe po dohode s špecialnym pedagogom a neurologom mu zistili v 4 ročníku ADHD je to stále horšie odmieta sa učiť neposlúcha nosí samé poznámky už nevieme ako ďalej sme z toho zúfalí všade nám hovoria že máme mať pevné nervy ale niekedy už sa neda . Má aj dysortografiu a všetky ostatné dys.Čo robyť nezvládam to. Ďakujem

2 odpovede
Jan '08 ▶ slavka_38

hela_5

Dobrý deň,
zaujímalo by ma, či sa dá vybadať už u 15-mesačného dieťatka, že je, či bude hyperaktívne.Naše dievčatko je veľmi neposedné, a je pravdou tiež, že chce robiť niekoľko vecí naraz.Ako je možné postupovať? Môžete nám na to odpovedať? Ďakujem

1 odpoveď
Oct '08 ▶ slavka_38

d-muzikova

Dám Vám dobrú radu. Ja mám 10 ročnú dcéru, ktorá má ADHD, dyslexiu, dysortografiu a dyskalkúliu a ešte jedno dys, už ani neviem aké. Mám nadpriemerný intelekt. ADHD jej zistili v 3. triede. Okamžite sme začali chodiť na biofeedback, veľmi značne jej to pomohlo, v škole bolo znateľné okamžité zlepšenie. Je to dosť drahé ale zaberá to. My sme vychodili 40 sedení stálo to 12000Sk v priebehu trištvrte roka. Teraz to máme zopakovať, tak som si z intern.obchodu alza kúpila biofeedback hru a máme to doma a navždy. Ešte mám psychowalkman, ktorý tiež lieči tieto poruchy a pomáha jej zaspať. Prečítajte si o týchto veciach na nete. Naozaj to pomáha.

3 odpovede
Oct '08 ▶ hela_5

d-muzikova

Ja mám 10 ročnú hyperaktívnu dcéru. Zistilo sa to až v 9. rokoch. Od narodenia bola nadmieru vnímavá aj v spánku, neskutočne ťažko zaspávala, všetko ju zaujímalo, bola velmi živá a vo vývine predčila svojich rovesníkov. Až ono vyšetrenie mi dalo vysvetlenie tomu všetkému. Zistil to neurolog vyšetrením fungovania mozgu. Ten to priamo zistí presnými meraniami, nie sú to žiadne dohady skúmaním príznakov. Je dobré to zistiť čo najskôr ak to má, uchráni vás to od mnohých sebaobviňovaní a nesprávnemu nástupu do školy.

Oct '08 ▶ d-muzikova

iveta_anonym

pozor na psychowolkmen, treba dieťa dať vyšetriť neurológovi, či ten stav v ktorom sa dieťa nachádza nie je spôsobený aj epi problémom, psychowolkmen by vám mohol veľmi ublížiť, nikto nevie, či dieťatko nemá problém aj zlým prívodom kyslíku v prenatrálnom vývoji, alebo pri pôrode. teda obozretnosť by tu mala byť vyššia ako sa hovorí

Oct '08 ▶ d-muzikova

m-szabova

Mozem sa spytat v akom obchode ste kupili tu hru, a kolko stala? A este ci je to vekovo obmedzene, dakujem. Monika

Apr '10 ▶ mundokova

veve_anonym

Srdečne Vás pozdravujem. Od Vášho príspevku ubehli 3 roky,pevne verím že neľahká sitácia sa uberá správnym smerom. Ja len krátky postreh:učím v mš a práve dieťa mojej kamarátky má ADHD, je 1. mesiac v ,mojej, triede. Akokoľvek sa snažíme problámy pretrvávajú, dokonca sú jeho agrasívne prejavy správania nebezpečné pre ostatné deti. Ako učiteľ-nieje možné sústrediť celú energiu len na 1 dieťatko. A ako priateľka- snaha pomôcť. …zrejme prerušia dochádzku,budú sa mu venovať najmä rodičia, do mš sa prídu pohrať a v septembri skúsime adaptáciu opäť

1 odpoveď
Apr '10

maria-tinakova

mám podobný problém ako mnoho iných rodičov. Mám doma 8 ročného syna s ktorým už dva roky riešime problém v škole. Poznámky, neslušné správanie a nepochopenie tr. učiteľky. V škole nemá žiadnych kamarátov, čokoľvek sa udeje môže za to len a len on. Učiteľka ho zhadzuje aj pred ostatnými deťmi, kričí po ňom, robí z neho toho najväčšieho hlupáka. Neviem posúdiť, či je hyperaktívny. V škole sa správa úplne inak ako doma. Rada by som mu pomohla.

1 odpoveď
Apr '10 ▶ d-muzikova

lynus_anonym

Dobrý deň. Ja mám doma 5 ročného syna, tiež trpí s ADHD. Už od 2 rokoch chodíme na psychlógiu, na logopédiu a k špeciálnemu pedagógovi. Chcela by som mu pomáhať ako možem, a iba teraz som čítala o tejto novej terapie, čomu sa hovorí biofeedback. Chcela by som to vyskúšať, ale neviem, kde to robia, kam treba íst. Mohli by ste mi prosím poradiť???Kde sa možem o týchto sedeniach informovať???Ďakujem

Apr '10 ▶ veve_anonym

lynus_anonym

Dobrý deň. Niekto by mi nemohol poradiť, kde by som sa mohla informovať o terapie biofeedbacku? Rada by som to vyskúšala u svojho syna, ale neviem kde to robia, na koho sa možem obrátiť. Ďakujem.

May '10 ▶ maria-tinakova

mgr-matej-stepita

Dobrý deň. Pracujem ako psychológ v Detskom fonde SR v Bratislave práve s rodinami, ktoré majú deti hyperaktívne, s poruchami pozornosti (ADHD, ADD,… ) či správania, prípadné aj len nepokojné či ťažšie zvládateľné. Väčšina takýchto detí ma veľké problémy v škole, v kolektíve aj s učiteľmi. Veľa robí cit či ochota učiteľa venovať dieťaťu trochu zvláštnu pozornosť. Ak ale nemáte to šťastie, stále môžete byť aspoň vy - rodičia pre dieťa oporou, podržať ho v jeho ťažkých chvíľach, dať mu najavo že vy ho máte radi a vydíte jeho silné stránky, ktoré druhí často nevidia. Na to ale často potrebuje podporu aj rodič, pre neho to tiež samozrejme nie je ľahká situácia. Takéto deti sú často citlivejšie na reakcie okolia a rodič sám môže pre dieťa spraviť veľa dobrého, aj zlého. Práve to dobré sa snažíme rodičov naučiť, a robíme tiež individuálne aj skupinové poradenstvo s deťmi, kde je našim cieľom podporiť ich často znížené sebavedomie, naučiť ich lepšie vytvárať a udržiavať vzťahy, riešiť konflikty a dať im príjemné zážitky. Máme skúsenosť, že takéto pozitívne zážitky môžu dieťaťu aj celej rodine pomôcť lepšie zvládať všetko to negatívne, čo sa na neho často z okolia valí. Ak by ste mali záujem, pokojne mi napíšte.

7 odpovedí
May '10 ▶ mgr-matej-stepita

mgr-matej-stepita

Prepáčte, ešte nemám skúsenosti s týmto fórom :slight_smile: , kontakt na mňa je mato.psycholog@gmail.com

Jun '10 ▶ mgr-matej-stepita

miroslav_15

Mam podobne dieta doma je neustale zivy a stale nieco musi robit myslim si ze je hyperaktivny lebo ziadne dieta tak nevystraja a je to vidno velmi ci sme vonku neustale chce ist k dveram a otvara a zatvara uz niekedy nevieme co robit ked uvidi dvere je to hotove nestatstie a beha od dveri ku dveram. Ma 2, 5 roka a nevieme si niekedy dat s nim rady a cez den vobec nechce spat tak sa aspon Vas chcem spytat ci je to normalne ze nespi a ze tak vystraja inac je velmi sikovny pozna farby, znacky aut, pismena i cisla rad chodi aj po schodoch a pocita si. Tak poradte.

2 odpovede
Jun '10 ▶ mgr-matej-stepita

radovan-bodonsky

Dobrý deň. Veľmi dobre rozumiem všetkému, čo sa tu popísalo o týchto deťoch, pretože doma jedno také mám. Má 6 rokov a trpí pravdepodobne poruchou ADHD. Stále uteká, má 6 rokov a jeho reč nie je na jeho vek dobre vyvinutá, nevie sa na nič dlho sústrediť, stále je v pohybe, často je vzdorovačný niekedy až agresívny a skoro vôbec a nikoho neposlúcha. Manželka navštevuje detskú psychologičku. Chlapec navštevuje špeciálne predškolské zariadenie. Niekedy sa mi zdá, že čím je starší, tým je to horšie. Poraďte mi prosím, čo sním máme robiť. Alebo ak niekto máte kontakty na odborníkov v Košiciach alebo aspoň na rodiny s podobným problémom, budem Vám povďačný za každú radu príp. pomoc.

Jun '10 ▶ miroslav_15

eva-juharova_anonym

Tieto Vami vymenované príznaky sú dôvodom, aby ste vyhľadali odbornú pomoc psychológa. Obráťte sa aj na pediatra, môže Vám poradiť, ale nedajte sa odradiť od hľadania odpovede, čo dieťaťu je. V takomto prípade potrebuje pomoc dieťa aj jeho rodičia.

Jul '10 ▶ roman_1

ingus

Dobrý deň, máme doma taktiež hyperaktívne 3 ročné dieťa, kde by sme našli v Košiciach centrum s eeg biofeedback metódou. Určite by sme to vyskúšali. Poradte mám. Ďakujeme. S pozdravom, Inguš.

Jul '10

mudr-muranska_anonym

Som detský neurológ. Nie každý je vhodný adept na o. i. psychowalkmen. Je treba rozlíšiť organicky podmienenú poruchu správania - ADHD a sociálne podmienenú poruchu. Ak je porucha organická, samozrejme možnosti sú obmedzenejšie. Ak je problém sociálny / teda dieťa buď vyrastá v málo podnetnom prostredí alebo nemá určené “mantinely” svojho správania a rodič mu toleruje každý jeho výstrelok, potom čím je dieťa staršie tým väčší problém, sociálne správanie dieťaťa formuje rodič ešte v útlom predškolskom veku tým, že tie mantinely určí a sám je príkladom a hlavne kontrolórom. Ak to tak nie je, potom nečakajme, že dieťa bude robiť to čo ho nikto nenaučil?! Aj ja sa veľmi často stretávam s termínmi dyslexia / porucha čítania / , dysgrafia / porucha písania, dysortografia / porucha pravopisu, dyskalkulia / porucha
počítania /, ale zasa?!, keď sa dieťaťu nikto nevenoval a po inštrukciách a venovaní všetko zvláda, tak je alibistický výmysel a dieťa skôr poškodzuje ako mu pomáha, lebo ak dieťa na základe tohoto integrujete, potom má obmedzené možnosti ďalšieho vzdelávania.

2 odpovede
Jul '10 ▶ mgr-matej-stepita

mata_53

Dobrý deň, mám doma veľmi živého syna, má 6. rokov a neviem si s ním dať rady, je nepozorný a nepočuva moje zákazy alebo príkazy, neobsedí a dokonca sa v kľude ani nenaje, všade len pobehuje a na bicykli doslova lieta. Neviem či je hyperaktívny, ale zdá sa mi, že áno, s doktorkou sme to neriešili, pretože bývam na dedine, kde ani nieje na blízku žiaden psycholog, na koho sa mám obrátiť, poradte mi prosím vás. Manžel pracuje v ČR a chodí domov na turnusy a ked príde, tak mu dovoľuje všetko a moje zákazy už neplatia, ďakujem.

Jul '10 ▶ mudr-muranska_anonym

olga-jurcikova

Dobry vecer, chcela by som sa opytat, v akom veku je mozne stanovit diagnozu ADHD. Moj syn ma 9, 5 mesiaca a je prilis aktivny, ma problemy so spankom hlavne v noci - pocas spanku je velmi nekludny. Dakujem za odpoved. S pozdravom Olga Jurcikova

1 odpoveď
Jul '10 ▶ olga-jurcikova

mudr-muranska_anonym

U Vášho syna s vysokou pravdepodobnosťou nejde o sy ADHD, má prejavy poruchy spánku, ktorá môže súvisieť aj s inými problémami, môžu byť aj zdravotné aj sociálne. Ja by som takúto diagnózu vyslovila najskôr okolo troch rokov. Ale na diaľku sa jednoznačne nedá nič určiť a hlavne diagnóza. Dôvodom k problémom so spánku u Vášho 9, 5 mesačného dieťaťa, pani Jurčíková, môže byť rôzne dôvody.

1 odpoveď
Jul '10

barbora-pastierova

Dobrý deň, moja dcérka ma 2 roky, už v brušku bola neskutočne aktívna, od roka je neustále neposedná nevydrží sedieť ani na jednom mieste, lezie hore a dole, pracuje stále s rukami, nohami a jazykom, je stále smädná hryzie si prsty, je netrpezlivá všetko si chce získavať krikom a pozornosťou donedávna sme mali problém aj s večerným zaspávaním, prečítala som milióny článkov o tom, ako na také aktívne dieťa ísť, ale nič nepomáha malá mi je nervózna a panovačná bije a je agresívna voči ostatným deťom, tresty a odmeny či krik alebo ťapnutie po zadku vôbec nepomáha, za deň spí max. hodinu. Koľko krát si hovorím, kde sa to v nej berie toľko energie. Ale na druhej strane je veľmi šikovná čo sa týka napr. samostatného jedenia, veciam chápe až veľmi dobre, vie sa sama obliecť a aj vyzliecť, obuť si topánočky vie napr. narátať do päť či hmkať si pesničku s rozprávky.

1 odpoveď
Jul '10 ▶ barbora-pastierova

mudr-muranska_anonym

Hyperaktívny automaticky nie je synonymom - mentálne zoastalý. Podľa toho, čo píšete, máte asi teoretických rád dosť, ale čo ja radím a stretávam sa s rôznym názorom rodičov, ale zatiaľ mi to funguje je dieťa vychovávať štýlom - "… keď ty urobíš toto, tak ja urobím toto… ", nikdy sa nevyhrážajte dieťaťu tým, čo už dopredu viete, že nesplníte, stojte si sama za tým, čo chcete dosiahnuť, aj keď to veľakrát pre Vás ako pre rodiča nebude ľahké, / vychovávate tak trochu aj seba, ale do tejto hry treba zapojiť aj ostatných, ktorí sú v okolí dieťaťa, lebo nakoniec skončíte ako tá najhoršia, všetci musíte ťahať za jeden povraz, ukážkoví v zlom slova zmysle sú starí rodičia, … / , lebo deti sú síce milé a hlavne sú naše / takže sme k nim oveľa menej kritickí, lebo najlepšie sa vychovávajú cudzie deti… /, ale podvedome skúšajú na koho si čo môžu dovoliť a u koho im to prejde, neskôr to veľmi radi využijú a už vedome. Ich skúsenosť im hovorí, že keď im to prešlo raz, prejde im to aj druhýkrát. Tie prejavy s potrebou menej spánku a sťaženým zaspávaním - jednoducho je pravdepodobne Vaše dieťa typ “nespáča” podľa detskej neurologičky Prof. MUDr. Nevšímalovej, potrebuje spánku oveľa menej ako iní jedinci, ona spí ako “myška na vreci”, pár minút si oddýchne a plná síl je schopná pokračovať ďalej. Takéto deti majú väčšinou veľmi vysoký intelekt - IQ, ale veľmi nízke EQ - emočný kvocient, neschopnosť vcítiť sa do potrieb iných a hlavne keď im to okolie " skočí na špek ". Verte mi, toto nie sú len teoretické konštatovania, ale moje skúsenosti, mám dvoch synov - teenagerov, nie úplne 100%, ale veľa vecí som týmto štýlom u nich dosiahla.

1 odpoveď
Jul '10

monika_anonym

Prosim vas pozrite si tuto zahranicnu stranku ( da sa kliknut na preklad cez google) jeden americky lekar sa venuje tomuto problemu od 60-tych rokov. Ma vynikajuce vysledky bez liekov a naozaj riesi problem.

www.feingold.org

Ide vlastne o to, ze zistil, ze umele farbiva, vone, prichute a konzervacne latky maju za nasledok mnozstvo syndromov ci u deti, alebo dospelych napriklad ako: hyperaktivita, obsedantno kompulzivna porucha, Bi-polárna porucha, depresia, Tourettov syndrom, vývojové oneskorenie. Skopirovala som taky zoznam z ich stranky je tam toho velmi vela.

* ADD / ADHD ADD / ADHD

* Allergy Alergie

* Asthma Astma

* Autism / PDD / Asperger’s Autizmus / PDD / Asperger 's

* Bedwetting (Enuresis) Bedwetting (pomočovanie)

* Conduct Disorder Poruchou správania

* Depression Depresia

* Earaches Earaches

* Eczema, Hives, Urticaria Ekzém, žihľavka, žihľavka

* Eye Problems Očné problémy

* G6PD Enzyme Deficiency G6PD enzýmového deficitu

* GI Problems GI Problémy

* Headache, Migraine Bolesť hlavy, migréna

* Learning Difficulties Poruchami učenia

* Movement Disorder / Tics Pohyb porucha / tik

* Nasal Polyps Nosové polypy

* Schoolwork Problems Problémy v škole

* Seizures Záchvaty

* Skin Problems Kožné problémy

* Sleep Spánok

* Stomachache Bolenie brucha

* Tourette Syndrome Tourette syndróm

* Urinary Problems Problémy s močovým

* Urticaria Žihľavka

Skuste sa na to pozriet inak. Nemusi to byt tak ako tvrdia nasi lekari. Velmi mi zalezi na tom, aby sa veci naozaj riesili a odstranovali problemy. Nie potlacali nejakymi liekami. Chemicky potravinarsky a farmaceuticky priemysel su jedna organizacia a nase zdravie nie je pre nich na prvom mieste. Je to biznis. Mozno sa vam nechce verit, ze by veci co jeme, kozmetika, prasky, zubne pasty, mohli mat take nasledky, ale studie a pravda je ina.

1 odpoveď
Jul '10 ▶ monika_anonym

mudr-muranska_anonym

Monika, takže najlepšie je nejesť, nepiť a nič nepoužívať a tak sa nikomu nič nestane. Veľmi prezieravé, ste typický príklad toho, že príčina ťažkostí sa hľadá väčšinou vždy niekde inde ako naozaj je. Keď ste to tak podrobne preštudovali a dokonca ste si stiahli zoznam, napíšte, čo vôbec je prípustné, alebo naozaj nič ?!

Jul '10

jany

Dobry den. Mam 13 rocneho syna s hyperkinetickou poruchou. Problem je iba v skole. Same poznamky a znizena znamka zo spravania. Je obvineny aj s toho co nespravil. Chcela by som odpoved na otazku. Ako je mozne, ze dietatu s hyperkinetickou poruchou triedna ucitelka znizi znamku zo spravania. Neviem to pochopit, ved on za to nemoze a diagnozu ma stanovenu neurologom. Prosim dajte mi odpoved. Dakujem.

1 odpoveď
Jul '10 ▶ jany

mudr-muranska_anonym

Ak je hyperaktívny len v škole, tak jeho správanie asi niečím je ovplyvnené, v rodinnnom prostredí svoje správanie ovládať vie a v škole nie, alebo hyperatívne dieťa zo sociálnych dôvodov môže mať zníženú známku zo správania.

Sep '10

lucia-cvanova

Dobry den, mam syna v destkom domove a na poslednej navsteve som sa dozvedela, ze ma hyperaktivitu a berie lieky na to, lebo vyrasta u profesionalnej matky. Bol neposedny, agresivny a udieral do tvare, vsade vletel, vsetko musel vidiet, hra sa s babikami aj s autickami aj to, ze nezije so mnou je moja chyba. Bol mesiac chory, okrem toho, ze ma zltacku typu C, ktoru som dostala od nakazeneho partnera dvoma sposobmi, pohlavnym stykom aj vtedy, ked ma napadol a mam na tele 3 jazvy. Zistili mi to az ked som bola s nim tehotna. Mam strach, ze sa nevilieci a umrie. Toho sa bojim najviac.

Sep '10

eva_anonym

Moja dcéra je hyperaktívna všade inde, len nie v škôlke. Doma je neposedná, nepokojná, stále sa hrá s rukami, nohami, neustále pobehuje a lezie a najnovšie vešá sa kde sa len dá, neosedí ani len pri jedení. V škôlke stelesnená dobrotá, učiteľka mi povedala, že ona u nej hyperaktivitu nepostrehla. Naopak ako sa uvádza, je veľmi múdra, rýchlo sa učí a má veľmi dobrú pamäť a je šikovná vo všetkých oblastiach / či treba spievať, tancovať, cvičiť, kresliť / učiteľka povedala, že všestranne nadané dieťa.

Oct '10

denisa-vicanova

Mám hyperaktívne dieťa a neviem si s ním rady. Stále ma chytá za prsia a nevie s tým prestať. Poradte mi prosím!

Oct '10

ajka_10

Dobrý večer, chcem sa Vás opýtať, mám doma 3-ročného syna, ktorý je strašne živý, doma lieta, v obchode ma neposlúcha čo mu hovorím, všade je ho plno, kričí, buchoce, v škôlke je tiež veľmi živý, ale má veľmi rád deti a s nimi sa vie pekne hrať, ale keď nie je po jeho, tak je zle. Vždy ho musím zaujať niečim iným, aby som odviedla pozornosť od toho čo robí zle. Poraďte mi prosím Vás ako mám na neho ísť, lebo ja si už pripadám, že nič iné nerobím len kričím a bijem ho sem-tam po zadku, ale mám pocit že už ani to nezaberá. Ďakujem.

5 odpovedí
Nov '10 ▶ ajka_10

tatiana_anonym

Ahoj Ajka, ako keby si písala o našej 2,5 r. Ninke. A to nehovorím o tom ignorantstve. Je živšia ako dvaja chlapci dokopy. Všetko sedí na chlp. Ja jej tiež dám sem tam po zadku, ale bez efektu. Akurát keď naložím málo, tak sa mi ešte smeje do tváre. Jediné, čo má zmysel je trpezlivosť, individuálny prístup, prípadne rada odborníka. Manžel to mal diagnostikované a predpísali mu lieky, ktoré mu rodičia našťastie nikdy nedávali. Po pár rokoch ich stiahli z trhu, vraj sú škodlivé. Nič extra neurobíš a hlavne ho neporovnávaj s inýnmi, iba mu môžeš pomôcť s dobrým prístupom zaradiť sa do spoločnosti a v niečom môže byť aj šikovnejší ako ostatní. Manžel sa našiel až dospelosti, ale nemôže odpustiť rodičom ako ho mali za nemožného, zlého a hlúpejšieho ako jeho brat. Teraz sa to otočilo. Je to tvoj syn, tvoja krv, takže najlepšie urobíš ak sa s tým doživotne zmieriš a navštíviš dvoch - troch odborníkov a podľa vlastného uváženia budeš s malým pracovať. Takže držím palce lebo isto sa stretneš s nepochopením aj vo vlastnej rodine.

1 odpoveď
Dec '10 ▶ mgr-matej-stepita

mirka_94

Dobrý večer pán Mgr. Matej Štepita, mala by som na vás jednu otázku, mám 5 ročného syna, ktorý je mierne hyperaktívny, to znamená, že v niektorých činnostiach vie zotrvať aj dlhšie ale k tomu sa pridružujú iné veci, pletie farby, nevie zopakovť počítanie do 10 a často a v školke ho zaškatulkovali ako zlého a to ma najviac trápi, rada by som mu pomohla a preto prosím o radu, ďakujem.

Jan '11 ▶ tatiana_anonym

zuzana_262

Ahoj Tatiana, mam synceka Filipka (rok aj 9 mes.) a tiez nam neurologicka povedala, ze ma ADHD asi po 5 minutach sedenia a hned mu predpisala aj podla mna dost silne kvapky na upokojenie. Zatial som mu ich nedala, myslim si, ze je este velmi maly na take silne latky. Myslis, ze spravnym pristupom k jeho vychove by sa dalo predist uzivaniu liekov a zaroven mu pomoct?

1 odpoveď
Jan '11 ▶ mudr-muranska_anonym

zuzana_262

Dobry den, chcela som sa opytat, ci je mozne jednoznacne urcit u 1,9 rocneho dietata, ze trpi ADHD a ci je vhodne mu hned nasadit kvapky TIAPRIDAL, sice v malych davkach, ale podla neziaducich ucinkou mam strach to syncekovi dat. Mam prve dieta a asi sme od zaciatku nestanovili pevne hranice a mam aj problem s “babkami” ako ste pisali, vzdy som najhorsia, ze mu nic nedovolim a ked vyvadza, tak sa na tom vsetci strasne zabavuju a ja idem vyskocit z koze. Myslite, ze spravnym pristupom a pevnymi pravidlami sa bude dat vyhnut liekom a drzat maleho na uzde? V septembri ho chcem dat do skolky (bude mat 2,5 roka) a bojim sa, aby som nieco nezanedbala. Sme objednani aj na psychologicke vysetrenie za 2 tyzdne a som z toho asi viac vyplasena ja, mam pocit, ze neviem, ako mam s nim spravne komunikovat. Som sklamana sama zo seba, urobila som niekde chybu? Dakujem za odpoved.

3 odpovede
Jan '11 ▶ ajka_10

mama_anonym

Mamicky, rodicia tzv. zivych deti. Prosim premyslajte o tom, ze vase dieta je zive, moze chodit, skace, beha, rozprava, dokaze sa same najest. Je dost deticiek, ktore toto nedokazu. Chcete z nich mat menej zive deti? Co je opakom zivosti? Nezivost? Co z nich chcete mat? Aby sedeli v kute bez pohybu? Chcete aby bolo vycvicene a posluchalo kazdy vas prikaz? Ako by sa pacilo vam, keby vas stale niekto sledoval a napomnal a usmernovat a pokrikoval, ci krical? Dajte svojim detom pozornost, povedzte im, ze su velmi sikovne a skvele a ze ich mate naozaj radi. A to najdolezitejsie je: Chvalte ich za cokolvek dobre, co urobia (pomoc pri upratovani, ze sa vie sam obliect, umyt, ze si uprace hracky, je 1000 veci, za ktore ich mozete pochvalit, len majte otvorene oci a snazte sa ich vidiet). Dietatko potrebuje vasu pozornost. Ked sa narodilo, tak cela rodina ho len chvalila, sledovala a zrazu ma 2-3 roky a uz je to ine dieta? Viete si najst cas a hrat sa s nim (pravidelne), rozpravate sa s nim, citate mu, kreslite si spolu? Alebo len odpovedate pri vareni na monozstvo otazok tak, ze ani vlastne neviete, aka ta otazka bola? Ak si nebudete vsimat svoje dieta, ked robi pozitivne veci, bude robit negativne, aby ste si ho vsimli, lebo to dieta chce a potrebuje vas, vasu pozornost, vasu komunikaciu tak, ako aj vy potrebujete, aby si vas vsimol vas partner, manzel (a to denne a niekolkokrat, ze?). Dajte svojim zivym detom lasku, tu ozajstnu a nezistnu lasku, ktora ide z vasho srdiecka a nie z frazy, ze musim sa postarat o svoje dieta. Prosim nerobte zo svojho ziveho dietata menej “zive” roznymi farmatikami, budte stastne, ze zive su!

5 odpovedí
Apr '11 ▶ zuzana_262

tina_anonym

Zuzka, prečítaj si najskôr príbalový leták ku kvapkám, predovšetkým nežiadúce účinky, kontraindikácie a tiež si over zloženie lieku. Ak budeš mať pocit, že toto chceš dávať svojmu dieťaťu, keď existujú aj iné - nechemické - spôsoby liečby, bude to len na tebe.

May '11 ▶ mgr-matej-stepita

iva_40

Pekný deň! Je to pravda, čo píšete v tomto príspevku. Ja som rodič 12 ročného hyperaktívneho chlapca, ktorému sa s manželom veľmi, veľmi venujeme, veď máme len jeho. O tom, že je hyperaktívny sme sa dozvedeli v materskej škole. Snažíme sa mu pomôcť. Prečítali sme množstvo literatúry a odborných článkov, lenže je tu “ale” niektorí, podotýkam niektorí pedagógovia nemajú informácie o takýchto deťoch a hovoria o nich ako o arogantných hajzloch. Ja pracujem v školstve a keď som mala ísť na rodičovské združenie, až mi bolo zle. Na prvom stupni sme spolupracovali s učiteľkou, ktorá chápala a zamestnávala moje dieťa, lebo mala vnučku tiež s ADHD. Správu z odporúčaním na integráciu sme odovzdali, ale riaditeľka školy malého neintegrovala. Takže prvý stupeň sme prešli v poho. Horšie je, že na druhom stupni je pedagógov viac a nie každému sa dá vysvetliť, že treba s ním pracovať inak. Proste Vám povedia, že majú v triede 25 detí a nemajú na to čas. Tak sme trvali na integrácii. To už začali problémy. Riaditeľka mi povedala, že nemusí súhlasiť s integráciou (čo podľa zákona nie je pravda - o tom rozhoduje niekto iný) a začala sa nepriamo vyhrážať sociálkou. V ten moment som sa nezmohla ani na slovo. Nechápem, prečo by som mala byť zlý rodič, len z toho dôvodu, že dieťa si nepoznačí domácu úlohu. (Zabudla som podotknúť, že syn má aj poruchu pozornosti a dysortografiu). Tak sme sa na odporúčanie CPPaP rozhodli vymeniť školu. Momentálne sme spokojní. V novej škole je len jeden pedagóg, ktorí nám “neberie do úvahy”, že je syn integrovaný. Čo by som odporúčala pre dnešné školstvo je jediné … naučiť pedagógov, ako sa učia tieto deti, nakoľko týchto detí pribúda a nechceme mať len nešťastné deti s odporom k škole. Môj syn navštevuje ZŠ so 400 žiakmi, kde je asi 36 integrovaných. Predchádzajúca ZŠ 900 žiakov a ani jeden integrovaný, no o čom to svedčí.

May '11 ▶ ajka_10

eva_199

Dobrý deň, ja osobne som ako zdravotníčka presvedčená o tom, že zmena výživy má veľký vplyv na hyperaktivitu dieťaťa. A prvé zásadné pravidlo - značne obmedziť jednoduché cukry. Mozgu detí to nerobí dobre. Ak dieťa naučíte správnej výžive, budete mať vy aj ono o mnoho problémov menej. Zdravo živené dieťa je jednoducho aj psychicky vyrovnanejšie a kľudnejšie. Myslím, že sa to dosť propaguje a že už každý vie, aké zázraky dokáže ovocie a zelenina.

May '11 ▶ zuzana_262

dada_anonym

Ahoj, myslím si, že u tak malého dieťaťa je na diagnostiku príliš skoro, obyčajne sa dá diagnostikovať až okolo piateho roku. Aj keď tie prejavy sú odmala. Navrhovala by som ti ísť ešte za ďalším odborníkom. A veľa si o tom prečítať. Problém s babkami je dosť vážna vec, môžem ti povedať, že pri týchto deťoch im to veľmi ubližuje, oni potrebujú jasné hranice. Ty si neveríš, on to zneužíva. To je veľmi zle. Babky treba vyriešiť.

Sep '11

lenka_anonym

Dobry den, mam dceru lauru, velmi zive dieta od narodenia, placlive, spanok katastrofa, ani pri papani z flasky neprastala kopat nohami. Taraz bude mat styri roky, zacala chodit na doobedie do skolky, a ja mam pocit po tom, co mi ucitelky rozpravaju, ze mam doma nevychovaneho, rozmaznaneho spratka, ktory neposedi, nezapaja sa do aktivit, stale uteka, neposlucha, nepocuva, a este k tomu slabo komunikuje. Ja som u nej urcite prajavy nadmernej aktivity a poruchy pozornosti postrehla, taktiez velmi slabo rozprava, ale aj napriek tomu ju dokazem zaujat napriklad ilustrovanou knizkou, kde sme sa za tyzden naucili vsetky zvieratka, aj cudzokrajne, napocita bez problemov do patnast, ale neodpoveda na ziadne otazky, prosim o radu. U lekara som s nou zatial nebola, bojim sa ze jej budu hladat diagnozu, ktora nie je a napisu jej kopec liekov oblbovakov.

2 odpovede
Oct '11 ▶ lenka_anonym

kaja_11

Lenka mam doma 3,5 rocnu dcerku, ma diagnistikovanu ADHD tu som. Sice mi pribudlo par sedivych vlasov, odkedy ju mam, ale je moja. Len tolko, mame za sebou nespocetne vela vysetreni, dokonca som s nou na predlzenej materskej a d.r sa neboj, len pekne chod, aby ti poradili a ked dcerke nechces davat lieky, tak nemusis, prinutit ta nikto nemoze. Ak chces vediet viac, napis mi dam ti svoj mail dundu@centrum.sk.

Oct '11 ▶ ajka_10

katka_137

Moj syn bude mat v januari 5 rokov a robi to iste, co ste opisali vy, ale on sa nevie ani v skolke s detmi hrat, stale robi niekomu zle, bola som s nim uz aj u neurologa a povedal, ze su este horsie hyperaktivne deti ako moj a pritom este aj v noci kludne nespal, tak mu lekar napisal Rivotril kvapky na ukludnenie, aby v noci kludne spal, ale ja si s nim neviem dat rady a som z toho uz zufala a ked ho chcem zaujat niecim inym, napr. pisat, kreslit, to ho vobec nezaujima, len place, ze on chce hrat pocitac a ked mu nedovolim, tak robi zle tak aj ja by som bola rada, keby mi niekto poradil, lebo uz si niekedy myslim, ze ho nezvladam. Dakujem.

1 odpoveď
Nov '11

adriana_37

Dobrý deň, mám syna 11 rokov. Od prvej triedy ZŠ sme navštevovali pedopsychiatra, pre jeho neposednosť, útek zo školy a pod. Chodil na konzultácie celý rok a bolo mi povedané, že je v poriadku veľmi schopný. Ale každý rok v škole sa začali kopiť problémy s jeho nepozornosťou, vyrušovaním cez hodiny, a v poslednom čase prišlo aj ku krádežiam (s tým že predmet sa vrátil ale vzal si ho bez dovolenie), a vulgárne vyjadrovanie. Behom 6 rokov sme chodili k psychologičke dosť pravidelne. Myslím si, že má ADHD, ale ona mi to nepotvrdila. Už neviem čo mám robiť, jeho chovanie sa stále horší, pritom známky nemá zlé. Vyhráža sa, že odíde, že bez neho mám bude lepšie a že sa nechce zmeniť a je mu jedno, čo si o ňom myslia druhí. Prosím poraďte mi čo mám robiť, v škole mu chcú dať 2 zo správania.

1 odpoveď
Jan '12 ▶ katka_137

mata_54

Ahoj, no to mas dost, ked je taky zivy, ja to poznam, tiez mame zachvaty, ktore nikomu neprajem, ked nedostane pocitac, ale to by bol stale zly a zavysly, tak aj ked sa hadze o zem netreba mu povolit a nedat mu ten pocitac, jeho to prejde. A to co ti povedala ta neurologicka - na tvojom mieste by ju hned vymenila, lebo lekar ty nema nic take povedat, ale pomahat, moj ma skoro 8 a tiez sa mi zda, ze to nezvladam, ale kazdy den prinasa nieco nove, tak raz bude dufam lepsie, ak chces napis mi na mail a niekedy je dobre sa porozpravat a poradit, tak ahoj a pekne nervy a este daco - skus si zohnat caj svatojansky ukludnujuci alebo medovku, je to lepsie ako cele lieky, su kludnejsie deti, mozem odporucit.

Jan '12 ▶ zuzana_262

mata_54

Ahoj zuzana, to sa cudujem, ze mu to urcili v takom skorom veku, nam to zistili az skoro v 6 aj to si neboli isty, len sa pripisovalo, ze je len oneskoreny a teraz mu pchaju len lieky na pozornost, ale ma tu pozornost len ked on nieco chce, tak pokial aj ty nemusis mu davat tie lieky, tak mu nedavaj, lebo si na to zvykne a bude horsi, moj je uz na ne zvyknuty a ked u ich vysadim, tak nam tu lieta vsetko, zbytocne zatazovat dietatu liekmi zaludok, treba sa mu venovat od utleho veku a dobre je aj cvicenie, kde sa mu prekrvuje mozok, tak vela stastia.

Feb '12 ▶ mama_anonym

petra_67

Velmi sa mi paci Vas prispevok, … tiez mam pocit, ze niekedy rodicia prehanaju a ak je ich dieta trochu “zivsie” uz z toho robia poruchu.

Mar '12 ▶ miroslav_15

marta_68

Mám podobného vnuka, je veľmi živý nesústredený, pozornosť má rozptýlenú. Nezaujímajú ho ani hračky. Najradšej sa hrá s knižkami, ktoré sú bohato ilustrované. Odmieta aj deti. Má problémy aj zo spánkom a ten najvačší problém je ten, že odmieta rozprávať, iba pri pozeraní knižiek rozpráva, ale nikto mu nerozumie. Dokáže vysloviť samohlásky aj niektoré spoluhláskové slabiky. Má 2 roky a 8 mesiacov. Dokáže mi niekto poradiť?

Sep '12

monika-skurakova

Dobry vecer chcem vam len povedat mam syna ma poruchu sustredenia a ma adhd a nemyslim si ze lieky to vsetko vyriesia treba sa venovat a pochopit svoje dieta co citi ono a ci mu nieco nechyba ci neni smutne vela krat nepozerame preco je take. a v skole kazde druhe dieta posielaju na vysetrenia lebo nestihaju na hodinach a su pomalsie to neznamena ze su ine. ja svojho syna psichiatrovy vysetrit nedam nech sa daju vysetrit ucitelky. chcu od nich nemozne veci a vsetko richlo a ked dieta nestiha ma svoj svet tak uz ma adha? kazdy sa len ponahla a deti idu s nami ziju v strese tak ako mi a neuvedomujeme si to vela krat. tak ze polovica dospelich ludi by mala ist na vysetrenie. Ja svojho syna krmit liekmi nebudem moj nazor ale viac sa venovat treba a nerozmaznavat ale s rozumom davat prikazy a zakazy. vzdy dodrzat slovo a nedovolit vyjednavat a vzdy aj pochvalit nie len vynadat. nerobte s deti dospelych oni maju pravo mat svoj svet a ak im aj nieco dlchsie trva ako ostatnym a urobia to neskor nevadi hlavne je ze uroby a treba ho aj povzbudit. a ak je agresivne to vydi doma ak rodicia sa nehadaju a nenadavaju dieta to robit nebude vsetko robia to co im ukazujeme sami tak aj sami si mozeme za tie cirkusi a nervaky. moj syn nikdy nikoho neudrel nikdy nepovedal nadavku a je velmi slusny ale ma tak isto poruchu a snazim sa ako len mozem tiez to nemame lahke sme vsade posledny vzdy opakujem 5krat jednu vec a viem ze ju urobi len potrebuje cas a ten cas niekedy neni hlavne v skole. vydim ze sa to lepsi uz je v 3 triede ale vzdy bude niaky problem ale hlavne sme zdravy a nie niak vazne chory to je porucha nie choroba a lieky utlmia ale neviliecia. len moj nazor lebo to sa neda citat co pisu ako keby sme nemali normalne deti doma. ja som hrda ze mam zdrave dieta a nezaujma ma niaky doktorsky a psichologicky nazor este su maly a maju pravo byt maly.

2 odpovede
Jan '13 ▶ mama_anonym

monika_anonym

Dobry den, prispeli ste krasnym prispevkom. Zacala som prave skumat na tejto a podobnych strankach, ci moja takmer dvojrocna dcerka nie je hyperaktivna… Lebo niekedy neobsedi na zadku pol dna v kuse… Ale vy ste mi pomohli znovu si pripomenut, že detom sa treba hlavne neskutocne vela venovat a ked si na to nenajdem cas, nemozem cakat kludne a spokojne dieta. U mna je to vsak aj o tom, ze uz mame aj druhe babatko… Takze hold si s tym musim nejako poradit.

Jun '13 ▶ mudr-muranska_anonym

andrea_131

Dobry den, velmi rada by som poprosila o radu. Mam 2 a takmer 8 rocneho syna. Prave ten starsi uz dlhsiu dobu “vystrkuje” rozky. Ked som si teraz precitala par tych prispevkov o ADHD, tak zacinam premyslat, ci prave moj syn “nou netrpi”. Ked mal 2 roky odcestovali sme do Irska, byvali sme s dalsim bezdetnym parom v spolocnom byte. Ja som robila denne, manzel bol s nim doma, on potom chodil na nocne, tak sme sa striedali. Od 3 rokov tam zacal chodit do skolky, zaciatky boli vselijake, ale mi sme to pripisovali jeho zaciatocnickej anglictine. Neskor aj ucitelka mi povedala, ze neobsedi, vyrusuje a tak. Vratili sme sa naspat na Slovensko a on navstevoval ako predskolak skolku, kde si opat nasiel kamaratov. Aj tu mi ucitelky povedali, ze je trochu neposedny, nie vzdy sa chce zapajat s ostatnymi detickami, nepapa, nechce spat. Opat sme to pripisovali zmene prostredia. Nastupil do 1. rocnika na ZS, kde ho neustale napominala triedna, ze uz su v skole, ze musi pockat, ked chce nieco povedal, nevedel obsediet celu hodinu, zacal ohryzat nechty. Ale zacal byt aj doma dost drzy, dovoluje si niekedy viac ako by to bolo unosne, ked sa nam narodil druhy syn, bol stale pri nom, staral sa, hral sa, dokonca nemal problem ho aj sam prebalit, no casom sa to obratilo a on na neho strasne ziarli. Aj ked so starsim sa poctivo ucim, pomaham pri pocitani, dokonca mu niekedy pripravim tasku, za odmenu… Je drzy, odvrava, posluchne az na 10. krat, kedy uz “zacinaju tiect nervy”, mam pocit, ze ho niekedy nezvladam. Manzel pracuje na tyzdnovkach, takze cez tyzden som sama, stari rodicia nepomahaju (pracovne vytazeni). Prosim o radu, ako "prist vlastne na to ze, ide alebo nejde o ADHD, on je stale v pohybe, ci uz bicykel korcule, skate … No v 3 rokoch bol lieceny na Kawasakiho syndrom, takze nemal odporucane hrat futbal, aj ked ho strasne bavi, no chodi uz 3 roky na plavecky kruzok a tiez na ZUS na dram. Divadelny odbor, ktory ho tiez bavi. Dakujem krasne za odpoved, Andrea.

Nov '13 ▶ mama_anonym

emilia_17

Ahoj mama,

No tiež s tebou súhlasím. Lenže ak učitelia na teba pozerajú že si nevieš dať rady s deťmi je to ponižujúce. A navyše ak môžu mať časom z toho v škole problémy tak ďakujem pekne. Chcela by som aby vyštudovali v poriadku. Som proti liekom.
Potrebovala by som vedieť či vekom tá hyperaktivita ustupuje.
Ďakujem Milka

1 odpoveď
Nov '13 ▶ adriana_37

yveta-demkova

Adriana, dávaj pozor, chod na psychiatriu, nech ti urobia testy, u môjho syna diagnostikovali ADHD v 11 rokoch! zmenili sme psychiatričku, a teraz už bolo neskoro, úteky zo školy, potom úteky z domu, cigarety, alkohol, momentálne je v Hrani, ide do LVS RK, a ja som na mraky, Mám okrem neho ešte 4 deti, ťahá nás sociálka po psychologických vyšetreniach a kade-tade, prestal si brať desiate do školy, prestala som chodiť do práce, a netuším čo bude ďalej. Z jednotkára je štvorkár za 2 roky. Ostatné deti jednotkári. Je to ťažké, ale bolo to to isté, dokonca ma obvinil, že ho psychicky týram a nemám rada. Nebyť výchovnej poradkyni v škole, ktorá má psychologické vzdelanie neviem čo by bolo, podľa psychológov musím vydržať do jeho 15 rokov, kým ho prejde puberta. uvidíme čo dalej, ale som v koncoch.

Nov '13 ▶ zuzana_262

yveta-demkova

Tiapridal nesmú brať nízkotlakári! môj syn pol roka odpadával, nosila ho domov sanitka, mal vysoké teploty, spal v škole, nakoniec mu na moju vlastnú žiadosť lieky na mesiac vysadili.

Dec '13 ▶ ajka_10

sofia_1

Dobry den, pisem osobnu skusenost syn ma 15 rokov a od 3 rokov ADHD. U nas zaberalo len jedine dotknut sa dietatka nech sa vam pozrie do oci aby vas vnimalo, povedat mu co potrebujete aby spravil a ked neposluchne zopakovat znova. Ked ani potom neposluchne tak si ho posadit na kolena a napustit ho na zem a povedat mu ze neposlusne deticky musia sediet. Zo zaciatku je to taske lebo dieta sa brani no treba vidrzat ak sa brani treba mu rospravat ked prestanes tak ta pustim nazem ale len ked zahodis certika ktory mi zobral mojeho zlateho sinceka a ja si prosim synceka naspat. Dietatko sa vedcinou po case ukludni zisti ze to mysly rodic vazne a casom mu bude stacit povedat len ides si sadnut zasa nas nastivil certik. Funguje to aj na nasej druhej dcerke len naozaj trba mat chvylocku pevne nervy. Chce to cas kym dieta zisti ze ked nebudem pocuvat tak pride trest.

1 odpoveď
Dec '13 ▶ mudr-muranska_anonym

sofia_2

Dobry den, pisem osobnu skusenost syn trpi ADHD od 3 rokov a dnes ma 15. Vychovavali sme ho prene ako pise pani Dr. Muranska bolo to zo zaciatku taske ale naozaj nic ine nepomoze len pevne dodrziavat pravidla. Deticky potrebuju vediet presne co mozu a co nie. Ked im raz dovolite a druhykrat nie tak su s toho zmetene a je to pre nich este horsie. Treba im to vysvetlit preco nie aby to vedeli pochopit aj ked sa budete opakovat aj 1000 krat.

Dec '13 ▶ mgr-matej-stepita

anna-kubicova

Dobrý večer, zaujal ma Váš príspevok, pretože téma sa ma dotýka osobne. Chcem Vás poprosiť o informáciu. Som rodič s dieťaťom, ktoré má diag. ADHD a mala by som záujem o poradenstvo pre rodičov. Kde sa takéto poradenstva nachádza. Sme zo Žiliny

1 odpoveď
Aug '14 ▶ monika-skurakova

darina_25

Môžem jedine súhlasiť. Mali sme v rodine hyperaktívne dieťa - dnes má 34 rokov, vyštudované Ing. V tom čase bolo v triede 30 detí, Nikto ho neposielal k psychiatrovi, nepchal doňho lieky. Chcelo to len trpezlivosť, trpezlivosť a ešte raz trpezlivosť. Šlo aj učenie, aj hry, aj sústredenosť a pomoc rodičom bez liekov, diagnózy a psychológov, neurológov a špeciálnych pedagógov. Dieťaťu se treba len venovať a pochopiť, že jeho sústredenosť na jednu vec je krátka.

Aug '14 ▶ emilia_17

darina_25

Neboj sa, hyperaktivita sa časom ustáli, aj takéto dieťa môže vyštudovať VŠ, aj naša vyštodovala aj bez liekov. A učiteľov bez s rezervou, nech si myslia čo chcú, toto je Tvoje dieťa…

Sep '14 ▶ lenka_anonym

katka_139

Dobrý den, prosím vás nenapísete mi ako ste to nakoniec vyriešili. Ja mám 3, 5 ročného syna a je na tom velmi podobne. Naučila sa nakoniec zapájať v kolektíve? Nás jedine od vašej nemá problém v komunikácii. Ukecaný je až až.

Oct '14 ▶ mama_anonym

tali_1

Ahoj, tiez som si myslela to iste, co ty. ale kolegyna mi vysvetlila o co ide pri poruche adhd. to je skutocne porucha v mozgu, tu sa nejedna o zive dieta v zmysle, hlada stale nejaku cinnost, treba ho zaujat, beha, skace, atd. ide napr. o to, ze dieta NIE JE SCHOPNE sustredit sa na ucitelku v skolke / skole, prosto si robi po svojom, lebo ju v tom momente ani nedokaze pocuvat. prosto, skutocna porucha…

Nov '14 ▶ mama_anonym

alexandra_15

Máte úplnú pravdu! toto som som potrebovala počuť.

Jan '15 ▶ anna-kubicova

erika-hanzlikova

Pani Anna Kubicova, mozete mi prosim napisat u akeho psychloga ste v Ziline bola, ktory vam diagnostikoval ADHD? Dakujem

Feb '15 ▶ sofia_1

eskelius_anonym

Tak toto je najhorší prístup, o akom som kedy počul. Pracujem s ľuďmi s mentálnym postihnutím, často s podozrením na poruchy ADHD a tak si trúfam do tejto debaty prispieť. Vám to môže fungovať, otázkou však je, čo to v detskej duši zanechá. Brániť mu fyzicky, aby sa ukludnil môže viesť primárne k jeho skľudneniu, no zároveň doň môžete dostávať podvedomí program, že ak koná niečo, čo druhým nevonia, fyzicky ho zastavia. Najlepšia cesta ako urobiť s človeka ľahko manipulovateľný stroj. Aj so svojim 4 ročným synom postupujem rovnako. Ak už veci preháňa, totálne si ho prestanem všímať, čím mu dám jasný signál, že mu nebudem venovať pozornosť. Po chvíli príde, sám sa spýta, čo sa stalo, ja mu to v kľude vysvetlím a najčastejšie sa ospravedlní a hráme sa ďalej. Tu je však dôležité si uvedomiť, že dieťa musí mať na Vás väzbu, aby ste s ním takto dokázali pracovať. Rodičia, čo sa vrátia z práce a doma ďalej pracujú, asi ťažko vychovajú dieťa a ešte ťažšie dieťa s ADHD. Môj názor.

Feb '15

roberto-fernando-nahlin_anonym

Zdravim, suhlasim s textom, ktory ste pisali o chorobe " hyprraktivita", poznam niekoho a dakujem, pretoze ste mi zblizili viac info ako mu pomoct ci rirsit, pa

May '15

babka

Máme takého živého vnúčika. Dcéra je z neho už ako sa hovorí “na prášky”? ! Ja viem má to ťažké, denne zvládať takého živana, ak máte ešte jedno dieťa. Ale treba sa tešiť, že je zdravý a obaliť sa obrovskou trpezlivosťou. No, ak to nedokážeme, poraďme sa s psychológom, ako ovládať svoje emócie, aby sme svojimi výbuchmi a neovládateľnými emóciami nenarobili viac zla svojmu, podotýkam, zdravému, dieťatku. Ľúbim ho veľmi, len ma mrzí, že si ho nemôžem vziať k sebe na dlhšie obdobie. Áno, býva aj agresívny, trucovitý, ale ja ho “odmeňujem” láskou a trpezlivosťou “počúvať” aby sa aj ON takto správal k ostatným. Najhoršie, čo môžme urobiť je byť výbušný, vrieskať a vyháňať, či nebodaj mu nadávať, že je zlý, to NIKDY nerobte? ! Dieťa sa formuje len vašim správaním a správaním v jeho okolí, na to TREBA myslieť VŽDY, keď bude nezvládateľný. Radšej nepovedzte nič a obaľte sa TRPEZLIVOSŤOU, začnite si počítať, či spievať alebo hocičo, čím “neurazíte” tak zraniteľnú detskú dušičku. Jediná rada je naučiť sa OVLÁDAŤ samých seba, bohužiaľ, ale je to jediná cesta, ako neublížiť síce, živému, ALE ZDRAVÉMU dieťatku, ktoré nám bolo darované :slight_smile: )

Jun '15 ▶ monika-skurakova

jana_anonym

Monika, prepáčte strašne zle sa číta Váš príspevok, skúste vy sama popracovať na gramatike 1. stupňa základnej školy. Držím Vám palce

Sep '15

oksi

Môj syn išiel do prvej triedy. Chcem mu kúpiť mobily. Prosím, poradiť, ktorý model je vhodný iba pre volanie zo sortimentu obchodu http://semilton.sk/mobile-devices/mobiles/ Velmi sa mi páči kvalita služieb.

Mar '22

emmusqua

Ahojte, mám syna u ktorého už dlhší čas sme pozorovali, že je akoby hyperaktívny, bola som z toho po pravde najskôr zmätená, myslela som si, že to je len obdobie, lenže stále to trvá, tak sme vyhľadali už aj odbornú pomoc aby teda ho vyšetrili a aby sme sa dozvedeli aký je problém a ono sa to potvrdilo. A teda chcela by som počuť skúsenosti mamičiek, ktoré si prechádzajú niečím podobným, ktoré majú takéto deti a ako to zvládajú, lebo mňa to niekedy veľmi vyčerpáva. Dokonca má Dodko problém aj s večerným zaspávaním a niekedy to ozaj nedávam :frowning:

1 odpoveď
Mar '22 ▶ emmusqua

Luciferia

…tak su deti u ktorych je to len obdobie…ale u niektorych nie…ale tak kazde dieta je jedinecne…takze uz mate na papieri, ze teda hyperaktivita hej?..co ti lekari odporucali?..nejaku liecbu berie alebo nieco?..

2 odpovede
Mar '22 ▶ Luciferia

emmusqua

Áno. Porucha pozornosti s hyperaktivitou. U nás to teda len obdobie nie je. Tak odporúčali nám sa malému najmä venovať, čo najviac, treba proste aby mal svoj režim, treba aby si zvykol na nejaké nastavenie, aby nebol v chaose, tiež že aj nejaká medikamentózna liečba bude fajn, ale že uvidíme ešte vlastne ako to pôjde postupne. Spomínali, že veľa je to o prístupe k deťom. Že treba proste to čas, prístup trpezlivý a že to bude fajn. Tak sa snažíme, ale chcela by som sa poradiť s niekým kto má podobné skúsenosti, podobný problém.

2 odpovede
Mar '22 ▶ Luciferia

kuskaja

veď to a niekedy to rodič ani sám nevie rozoznať, či je to ešte normálne, alebo už ide tak nejak o nejakú diagnózu. no ak to neprestáva, na mieste je istotne vyšetrenie. myslím, však, že aj v tomto smere šla liečba dopredu

Apr '22 ▶ emmusqua

Luciferia

…to ti verim, ze to nie je jednoduche…to aj ked nieco planujete niekam ist tak to tiez musite rezim dodrzat lebo to moze kadeco sposobit co?..:confused: nejake vitaminy alebo nieco take by nemohlo pomoct?..

1 odpoveď
Apr '22 ▶ emmusqua

lujziaana

neterka moja má ADHD a fakt je to, že keď sa jej človek venuje tak je to fajn, je vidieť pokroky, u nej bol veľký problém nájsť jej nejaký program alebo niečo, sestra tá už bola zúfalá veľakrát, že nevedela čo urobiť, vymyslieť, vyčerpávalo ju to, ale teda pomáhame im ako vieme, dobré je, že Timejke sa výrazne spánok zlepšil, že nevyvádza večer, lebo to bolo niečo strašné čo večer okolo 8 dokazovala :confused:

2 odpovede
Apr '22 ▶ lujziaana

simca.suchanek

Mozem sa opytat co jej tak pomohlo, neviem ci som to prehliadla alebo nie. No mame novu susedku s takymto chlapcom a minule bola u mna na kave tak poviem, vycerpana je hlavne po psychickej stranke, kedze to ma s nim velmi tazke a casto je jej muz na sluzobke a je na neho sama

Apr '22 ▶ Luciferia

emmusqua

Musíme to je fakt, ale teda ako máme režim je aj mne vlastne lepšie. Lebo organizmus si na to tak nejako zvykne. Len tieto deti sú veľmi citlivé na zmeny, ja akože nemám nejako zmeny rada, ale to som netušila ako to dokáže pri deťoch byť takýchto. Ale tak snažím sa s tým žiť, prispôsobiť sa tomu. Neviem ako je to s vitamínmi, neviem či to má zmysel, ešte sme nič takéto neskúšali. Ale rada by som vedela, čo môže pomôcť :slight_smile:

Apr '22 ▶ lujziaana

emmusqua

No tak to je presne ako u nás. Ako to myslíš, že sa jej spánok zlepšil? Čo jej v tom pomohlo? Toto by ma veľmi zaujímalo :slight_smile:
@simca.suchanek Po pravde ani sa nečudujem, my to tiež nenesieme s mužom ľahko, ale snažíme sa aby proste dieťa necítilo, že sme nesvoji, že sme unavení, snažíme sa robiť maximum aby bolo dobre :slight_smile:

1 odpoveď
Apr '22

simca.suchanek

Je mi ich velmi luto a preto by som jej rada pomohla. Ak mate teda s niecim skusenosti, co taketo stqavy zlepsuje, prosim ozvite sa mi. Velmi by som vam bola vdacna a ona isto tiez. Velmi to na nej vidno, ako s tym bojuje

1 odpoveď
Apr '22 ▶ emmusqua

lujziaana

no mala problém sa tak nejako upokojiť a uložiť na spánok, ona proste stále bola taká že nevedela, čo od radosti, nevedela čo má robiť, najradšej by večer ešte von išla, koľkokrát aj bola v posteli, ale to 10 minút a potom vyletela akoby už bolo ráno a teda kriku bolo, no nič príjemné, ale sestra jej dáva už nejaký čas pravidelne Karnozín Extra a teda to jej tak výrazne pomohlo aj s týmto spánkom

Apr '22 ▶ simca.suchanek

lenka.hodass

Joj ked citam, co si pisala to ako keby som ja pisala, tiez som taka, ze by som najradsej kazdemu pomohla, mna tiez velmi trapi, ked vidim, ze deticky maju nejaky problem a ze to nie je jednoduche. Len toto su veci, ktore si clovek proste nevyberie, ze sa to stane.
Hlavne je ale aby aj taketo deti mali vela lasky!

1 odpoveď
Apr '22 ▶ lenka.hodass

simca.suchanek

Tiez som taka zvlast ak sa teda jedna este aj o deti. Vtedy som ozaj vdacna za tie nase, ze su zdrave, aj ked teda vacsinou neposluchaju, no su zdrave a to je to najdolezitejsie

Apr '22

ellen.gettova

//ten karnozin to ako pomaha? ma to aj nejake neziaduce ucinky alebo cosi take ako to mavaju lieky??//

1 odpoveď
Apr '22 ▶ ellen.gettova

lujziaana

pri deťoch to má tú výhodu, že ich to akoby tak ukľudní, sú schopné sa viacej sústrediť a venovať sa dlhšie aj jednej veci, jasné, že každé dieťa je iné, ale takto to je proste pri mojej neterke :slight_smile:
čo sa týka nežiadúcich účinkov tak nie, nemá to mať aké, nie je to liek, je to doplnok a ten je pre telo prospešný :wink:

Apr '22

zmurika

nie je ale potrebne ked nieco taketo chcete dat detom, ze konzultovat to s lekarom? moja dcera je tiez ADHD a teda neviem ja som taka opatrna v tomto, mozno je to tym, ze proste este len nedavno jej diagnozu potvrdili a vlastne este som si na to nejako nezvykla a najma neviem co akoze este do buducna ocakavat na co sa pripravit :confused:

2 odpovede
Apr '22 ▶ zmurika

mandolina

Podla mna isto hej. Ak ak by to mal byt len prirodny doplnok, isto by som to v taktomto pripade radsej presla s lekarom. Neviem veru co vas do buducna caka, ale moc by som si priala, aby to bolo zvladnutelne

May '22 ▶ zmurika

Luciferia

…tak pokial to nie je liek tak myslim, ze nejako nemusis…ale zase na druhej strane nic nestratis tym, ked sa na to popytas…v konecnom dosledku budes len pokojnejsia ze teda moze to praveze dobre urobit…mozes podla mna len ziskat…kolko ma rokov?..chodi aj medzi deti?..

May '22

lujziaana

@zmurika to je na tebe ako to ty cítiš, ak budeš taká pokojnejšia, keď sa na to popýtaš, tak sa popýtaj, viem, že sestra to kúpila a začala malej dávať práve na odporúčanie doktorky ku ktorej chodia, tá sa cez ňu k tomu dostala, dozvedela o Karnozíne Extra :slight_smile:
čiže podľa mňa už len to je taká vec, že doktorka by to predsa neodporúčala, keby to nebolo dobré alebo čo chápeš :slight_smile:

May '22

zmurika

@mandolina no to po pravde neviem ani ja, ale teda neriesim, nepytam sa a zijeme, to je podstatne a teda snazim sa aby sme boli vsetci stastni, ved to je zaklad, no nie? len teda su dni kedy je to tazsie :confused:
@Luciferia dakujem, skusim cinknut teda doktorke, lebo ma to akoze zaujalo, len ako som pisala som taka trosku opatrna este, kedze je to pre nas nove ta diagnoza, ze este sme sa s tym nezzili, co je dobre, co prospieva :slight_smile:

May '22

zmurika

@lujziaana ano to mas pravdu, no skusim aj nasej a uvidim, ale uz som aj pozerala, kde to viem objednat :wink: ze hned ako zistim, co a ako tak by som zaobstarala, ale podla toho, co si pisala a co som si po nete precitala, ze vlastne co to obsahuje a tak, tak nevidim nejako dovod na to preco ho nedavat :slight_smile:

1 odpoveď
May '22

darina.zuzina55

verim, ze to je teraz tazke a tazke to ai aj bude, no ste v novej situacii a treba trocha cas sa co to naucit. no vsetky lieky a vitaminy by sa pri takychto detoch mali asi konzultovat s lekarom a tak som zvedava, co ti nan povie