Dobrý den, prosím vás nenapísete mi ako ste to nakoniec vyriešili. Ja mám 3, 5 ročného syna a je na tom velmi podobne. Naučila sa nakoniec zapájať v kolektíve? Nás jedine od vašej nemá problém v komunikácii. Ukecaný je až až.
Ahoj, tiez som si myslela to iste, co ty. ale kolegyna mi vysvetlila o co ide pri poruche adhd. to je skutocne porucha v mozgu, tu sa nejedna o zive dieta v zmysle, hlada stale nejaku cinnost, treba ho zaujat, beha, skace, atd. ide napr. o to, ze dieta NIE JE SCHOPNE sustredit sa na ucitelku v skolke / skole, prosto si robi po svojom, lebo ju v tom momente ani nedokaze pocuvat. prosto, skutocna porucha…
Máte úplnú pravdu! toto som som potrebovala počuť.
Pani Anna Kubicova, mozete mi prosim napisat u akeho psychloga ste v Ziline bola, ktory vam diagnostikoval ADHD? Dakujem
Tak toto je najhorší prístup, o akom som kedy počul. Pracujem s ľuďmi s mentálnym postihnutím, často s podozrením na poruchy ADHD a tak si trúfam do tejto debaty prispieť. Vám to môže fungovať, otázkou však je, čo to v detskej duši zanechá. Brániť mu fyzicky, aby sa ukludnil môže viesť primárne k jeho skľudneniu, no zároveň doň môžete dostávať podvedomí program, že ak koná niečo, čo druhým nevonia, fyzicky ho zastavia. Najlepšia cesta ako urobiť s človeka ľahko manipulovateľný stroj. Aj so svojim 4 ročným synom postupujem rovnako. Ak už veci preháňa, totálne si ho prestanem všímať, čím mu dám jasný signál, že mu nebudem venovať pozornosť. Po chvíli príde, sám sa spýta, čo sa stalo, ja mu to v kľude vysvetlím a najčastejšie sa ospravedlní a hráme sa ďalej. Tu je však dôležité si uvedomiť, že dieťa musí mať na Vás väzbu, aby ste s ním takto dokázali pracovať. Rodičia, čo sa vrátia z práce a doma ďalej pracujú, asi ťažko vychovajú dieťa a ešte ťažšie dieťa s ADHD. Môj názor.
Zdravim, suhlasim s textom, ktory ste pisali o chorobe " hyprraktivita", poznam niekoho a dakujem, pretoze ste mi zblizili viac info ako mu pomoct ci rirsit, pa
Máme takého živého vnúčika. Dcéra je z neho už ako sa hovorí “na prášky”? ! Ja viem má to ťažké, denne zvládať takého živana, ak máte ešte jedno dieťa. Ale treba sa tešiť, že je zdravý a obaliť sa obrovskou trpezlivosťou. No, ak to nedokážeme, poraďme sa s psychológom, ako ovládať svoje emócie, aby sme svojimi výbuchmi a neovládateľnými emóciami nenarobili viac zla svojmu, podotýkam, zdravému, dieťatku. Ľúbim ho veľmi, len ma mrzí, že si ho nemôžem vziať k sebe na dlhšie obdobie. Áno, býva aj agresívny, trucovitý, ale ja ho “odmeňujem” láskou a trpezlivosťou “počúvať” aby sa aj ON takto správal k ostatným. Najhoršie, čo môžme urobiť je byť výbušný, vrieskať a vyháňať, či nebodaj mu nadávať, že je zlý, to NIKDY nerobte? ! Dieťa sa formuje len vašim správaním a správaním v jeho okolí, na to TREBA myslieť VŽDY, keď bude nezvládateľný. Radšej nepovedzte nič a obaľte sa TRPEZLIVOSŤOU, začnite si počítať, či spievať alebo hocičo, čím “neurazíte” tak zraniteľnú detskú dušičku. Jediná rada je naučiť sa OVLÁDAŤ samých seba, bohužiaľ, ale je to jediná cesta, ako neublížiť síce, živému, ALE ZDRAVÉMU dieťatku, ktoré nám bolo darované )
Monika, prepáčte strašne zle sa číta Váš príspevok, skúste vy sama popracovať na gramatike 1. stupňa základnej školy. Držím Vám palce
Môj syn išiel do prvej triedy. Chcem mu kúpiť mobily. Prosím, poradiť, ktorý model je vhodný iba pre volanie zo sortimentu obchodu http://semilton.sk/mobile-devices/mobiles/ Velmi sa mi páči kvalita služieb.
Ahojte, mám syna u ktorého už dlhší čas sme pozorovali, že je akoby hyperaktívny, bola som z toho po pravde najskôr zmätená, myslela som si, že to je len obdobie, lenže stále to trvá, tak sme vyhľadali už aj odbornú pomoc aby teda ho vyšetrili a aby sme sa dozvedeli aký je problém a ono sa to potvrdilo. A teda chcela by som počuť skúsenosti mamičiek, ktoré si prechádzajú niečím podobným, ktoré majú takéto deti a ako to zvládajú, lebo mňa to niekedy veľmi vyčerpáva. Dokonca má Dodko problém aj s večerným zaspávaním a niekedy to ozaj nedávam
…tak su deti u ktorych je to len obdobie…ale u niektorych nie…ale tak kazde dieta je jedinecne…takze uz mate na papieri, ze teda hyperaktivita hej?..co ti lekari odporucali?..nejaku liecbu berie alebo nieco?..
Áno. Porucha pozornosti s hyperaktivitou. U nás to teda len obdobie nie je. Tak odporúčali nám sa malému najmä venovať, čo najviac, treba proste aby mal svoj režim, treba aby si zvykol na nejaké nastavenie, aby nebol v chaose, tiež že aj nejaká medikamentózna liečba bude fajn, ale že uvidíme ešte vlastne ako to pôjde postupne. Spomínali, že veľa je to o prístupe k deťom. Že treba proste to čas, prístup trpezlivý a že to bude fajn. Tak sa snažíme, ale chcela by som sa poradiť s niekým kto má podobné skúsenosti, podobný problém.
veď to a niekedy to rodič ani sám nevie rozoznať, či je to ešte normálne, alebo už ide tak nejak o nejakú diagnózu. no ak to neprestáva, na mieste je istotne vyšetrenie. myslím, však, že aj v tomto smere šla liečba dopredu
…to ti verim, ze to nie je jednoduche…to aj ked nieco planujete niekam ist tak to tiez musite rezim dodrzat lebo to moze kadeco sposobit co?.. nejake vitaminy alebo nieco take by nemohlo pomoct?..
neterka moja má ADHD a fakt je to, že keď sa jej človek venuje tak je to fajn, je vidieť pokroky, u nej bol veľký problém nájsť jej nejaký program alebo niečo, sestra tá už bola zúfalá veľakrát, že nevedela čo urobiť, vymyslieť, vyčerpávalo ju to, ale teda pomáhame im ako vieme, dobré je, že Timejke sa výrazne spánok zlepšil, že nevyvádza večer, lebo to bolo niečo strašné čo večer okolo 8 dokazovala
Mozem sa opytat co jej tak pomohlo, neviem ci som to prehliadla alebo nie. No mame novu susedku s takymto chlapcom a minule bola u mna na kave tak poviem, vycerpana je hlavne po psychickej stranke, kedze to ma s nim velmi tazke a casto je jej muz na sluzobke a je na neho sama
Musíme to je fakt, ale teda ako máme režim je aj mne vlastne lepšie. Lebo organizmus si na to tak nejako zvykne. Len tieto deti sú veľmi citlivé na zmeny, ja akože nemám nejako zmeny rada, ale to som netušila ako to dokáže pri deťoch byť takýchto. Ale tak snažím sa s tým žiť, prispôsobiť sa tomu. Neviem ako je to s vitamínmi, neviem či to má zmysel, ešte sme nič takéto neskúšali. Ale rada by som vedela, čo môže pomôcť
No tak to je presne ako u nás. Ako to myslíš, že sa jej spánok zlepšil? Čo jej v tom pomohlo? Toto by ma veľmi zaujímalo
@simca.suchanek Po pravde ani sa nečudujem, my to tiež nenesieme s mužom ľahko, ale snažíme sa aby proste dieťa necítilo, že sme nesvoji, že sme unavení, snažíme sa robiť maximum aby bolo dobre
Je mi ich velmi luto a preto by som jej rada pomohla. Ak mate teda s niecim skusenosti, co taketo stqavy zlepsuje, prosim ozvite sa mi. Velmi by som vam bola vdacna a ona isto tiez. Velmi to na nej vidno, ako s tym bojuje
no mala problém sa tak nejako upokojiť a uložiť na spánok, ona proste stále bola taká že nevedela, čo od radosti, nevedela čo má robiť, najradšej by večer ešte von išla, koľkokrát aj bola v posteli, ale to 10 minút a potom vyletela akoby už bolo ráno a teda kriku bolo, no nič príjemné, ale sestra jej dáva už nejaký čas pravidelne Karnozín Extra a teda to jej tak výrazne pomohlo aj s týmto spánkom