Máte hyperaktívne dieťa?

ak dieťa normálne číta, nemyslím, že ide o dyslexiu. dyslektici majú aj napriek príprave problémy s čítaním, jedine, že “klame nepriateľa” a naučí sa doma text naspamäť a keď číta, robí sa že číta ale v skutočnosti to hovorí spamäti. Dyslektici mávajú aj problémy s písaním skoro také isté ako s čítaním. S rodičmi je väčšinou ťažko, ale ak je integrovaný, je tu možnosť osobného asistenta pre neho počas celého vyučovania. V Šamoríne na ZŠ to tak majú, robila som tam diplomovku, teda viem.

Mam 7 ročne dieťa s ADHD a podobné skúsenosti ako pani Hlavačová.Škola ma odporučila do pedag. psychologickej poradne ktoru aj navštevujeme.Problem je v tom že učitelia nechcu brať do úvahy synovu diagnozu aj napriek tomu že nás tam odporučili.Prenich je stale problemove dieta aj napriek zaslanych podkladov od psychologičky ako s takymi detmi pracovať.Stale sa vyhovaraju na veľký počet žiakov v triede /je ich 29/,a že sa nemôže venovať len jemu.Nežiadam po nich aby sa venovali len jemu len aby brali do úvahy ako pracovať s takými deťmi.Podla mňa by mali školy viac pripravovať nato ako s deťmi s ADHD pracovať.

Lenže problém je v tom, že učitelia, za tie platy, nemajú motiváciu sa ďalej vzdelávať. Pedagogika je niečo ako medicína, stále je sa čo nové učiť a je obrovská chyba zastaviť sa na určitých vedomostiach, čo bohužial učitelia robia. Dôležité je, ako rodič, tiež vedieť s ADHD dieťaťom pracovať, čo vôbec nie je jednoduché, Škola dieťaťu zaplní 70% dňa, domov ostaných 30% a to nie je zanedbateľné. Veľa sa dá pokaziť ako v škole, tak aj doma. Rozlišujeme totiž hyperaktivitu ako organickú poruchu ale taktiež ako výchovu bez hraníc, limitov, kedy dieťa nevie čo so sebou. A to je treba rozlíšiť.

Ja mám 13 ročného syna po dlhotrvajucich problemoch v škole nás odporučili na psychologe po dohode s špecialnym pedagogom a neurologom mu zistili v 4 ročníku ADHD je to stále horšie odmieta sa učiť neposlúcha nosí samé poznámky už nevieme ako ďalej sme z toho zúfalí všade nám hovoria že máme mať pevné nervy ale niekedy už sa neda . Má aj dysortografiu a všetky ostatné dys.Čo robyť nezvládam to. Ďakujem

Dobrý deň,
zaujímalo by ma, či sa dá vybadať už u 15-mesačného dieťatka, že je, či bude hyperaktívne.Naše dievčatko je veľmi neposedné, a je pravdou tiež, že chce robiť niekoľko vecí naraz.Ako je možné postupovať? Môžete nám na to odpovedať? Ďakujem

Dám Vám dobrú radu. Ja mám 10 ročnú dcéru, ktorá má ADHD, dyslexiu, dysortografiu a dyskalkúliu a ešte jedno dys, už ani neviem aké. Mám nadpriemerný intelekt. ADHD jej zistili v 3. triede. Okamžite sme začali chodiť na biofeedback, veľmi značne jej to pomohlo, v škole bolo znateľné okamžité zlepšenie. Je to dosť drahé ale zaberá to. My sme vychodili 40 sedení stálo to 12000Sk v priebehu trištvrte roka. Teraz to máme zopakovať, tak som si z intern.obchodu alza kúpila biofeedback hru a máme to doma a navždy. Ešte mám psychowalkman, ktorý tiež lieči tieto poruchy a pomáha jej zaspať. Prečítajte si o týchto veciach na nete. Naozaj to pomáha.

Ja mám 10 ročnú hyperaktívnu dcéru. Zistilo sa to až v 9. rokoch. Od narodenia bola nadmieru vnímavá aj v spánku, neskutočne ťažko zaspávala, všetko ju zaujímalo, bola velmi živá a vo vývine predčila svojich rovesníkov. Až ono vyšetrenie mi dalo vysvetlenie tomu všetkému. Zistil to neurolog vyšetrením fungovania mozgu. Ten to priamo zistí presnými meraniami, nie sú to žiadne dohady skúmaním príznakov. Je dobré to zistiť čo najskôr ak to má, uchráni vás to od mnohých sebaobviňovaní a nesprávnemu nástupu do školy.

pozor na psychowolkmen, treba dieťa dať vyšetriť neurológovi, či ten stav v ktorom sa dieťa nachádza nie je spôsobený aj epi problémom, psychowolkmen by vám mohol veľmi ublížiť, nikto nevie, či dieťatko nemá problém aj zlým prívodom kyslíku v prenatrálnom vývoji, alebo pri pôrode. teda obozretnosť by tu mala byť vyššia ako sa hovorí

Mozem sa spytat v akom obchode ste kupili tu hru, a kolko stala? A este ci je to vekovo obmedzene, dakujem. Monika

Srdečne Vás pozdravujem. Od Vášho príspevku ubehli 3 roky,pevne verím že neľahká sitácia sa uberá správnym smerom. Ja len krátky postreh:učím v mš a práve dieťa mojej kamarátky má ADHD, je 1. mesiac v ,mojej, triede. Akokoľvek sa snažíme problámy pretrvávajú, dokonca sú jeho agrasívne prejavy správania nebezpečné pre ostatné deti. Ako učiteľ-nieje možné sústrediť celú energiu len na 1 dieťatko. A ako priateľka- snaha pomôcť. …zrejme prerušia dochádzku,budú sa mu venovať najmä rodičia, do mš sa prídu pohrať a v septembri skúsime adaptáciu opäť

mám podobný problém ako mnoho iných rodičov. Mám doma 8 ročného syna s ktorým už dva roky riešime problém v škole. Poznámky, neslušné správanie a nepochopenie tr. učiteľky. V škole nemá žiadnych kamarátov, čokoľvek sa udeje môže za to len a len on. Učiteľka ho zhadzuje aj pred ostatnými deťmi, kričí po ňom, robí z neho toho najväčšieho hlupáka. Neviem posúdiť, či je hyperaktívny. V škole sa správa úplne inak ako doma. Rada by som mu pomohla.

Dobrý deň. Ja mám doma 5 ročného syna, tiež trpí s ADHD. Už od 2 rokoch chodíme na psychlógiu, na logopédiu a k špeciálnemu pedagógovi. Chcela by som mu pomáhať ako možem, a iba teraz som čítala o tejto novej terapie, čomu sa hovorí biofeedback. Chcela by som to vyskúšať, ale neviem, kde to robia, kam treba íst. Mohli by ste mi prosím poradiť???Kde sa možem o týchto sedeniach informovať???Ďakujem

Dobrý deň. Niekto by mi nemohol poradiť, kde by som sa mohla informovať o terapie biofeedbacku? Rada by som to vyskúšala u svojho syna, ale neviem kde to robia, na koho sa možem obrátiť. Ďakujem.

Dobrý deň. Pracujem ako psychológ v Detskom fonde SR v Bratislave práve s rodinami, ktoré majú deti hyperaktívne, s poruchami pozornosti (ADHD, ADD,… ) či správania, prípadné aj len nepokojné či ťažšie zvládateľné. Väčšina takýchto detí ma veľké problémy v škole, v kolektíve aj s učiteľmi. Veľa robí cit či ochota učiteľa venovať dieťaťu trochu zvláštnu pozornosť. Ak ale nemáte to šťastie, stále môžete byť aspoň vy - rodičia pre dieťa oporou, podržať ho v jeho ťažkých chvíľach, dať mu najavo že vy ho máte radi a vydíte jeho silné stránky, ktoré druhí často nevidia. Na to ale často potrebuje podporu aj rodič, pre neho to tiež samozrejme nie je ľahká situácia. Takéto deti sú často citlivejšie na reakcie okolia a rodič sám môže pre dieťa spraviť veľa dobrého, aj zlého. Práve to dobré sa snažíme rodičov naučiť, a robíme tiež individuálne aj skupinové poradenstvo s deťmi, kde je našim cieľom podporiť ich často znížené sebavedomie, naučiť ich lepšie vytvárať a udržiavať vzťahy, riešiť konflikty a dať im príjemné zážitky. Máme skúsenosť, že takéto pozitívne zážitky môžu dieťaťu aj celej rodine pomôcť lepšie zvládať všetko to negatívne, čo sa na neho často z okolia valí. Ak by ste mali záujem, pokojne mi napíšte.

Prepáčte, ešte nemám skúsenosti s týmto fórom :slight_smile: , kontakt na mňa je mato.psycholog@gmail.com

Mam podobne dieta doma je neustale zivy a stale nieco musi robit myslim si ze je hyperaktivny lebo ziadne dieta tak nevystraja a je to vidno velmi ci sme vonku neustale chce ist k dveram a otvara a zatvara uz niekedy nevieme co robit ked uvidi dvere je to hotove nestatstie a beha od dveri ku dveram. Ma 2, 5 roka a nevieme si niekedy dat s nim rady a cez den vobec nechce spat tak sa aspon Vas chcem spytat ci je to normalne ze nespi a ze tak vystraja inac je velmi sikovny pozna farby, znacky aut, pismena i cisla rad chodi aj po schodoch a pocita si. Tak poradte.

Dobrý deň. Veľmi dobre rozumiem všetkému, čo sa tu popísalo o týchto deťoch, pretože doma jedno také mám. Má 6 rokov a trpí pravdepodobne poruchou ADHD. Stále uteká, má 6 rokov a jeho reč nie je na jeho vek dobre vyvinutá, nevie sa na nič dlho sústrediť, stále je v pohybe, často je vzdorovačný niekedy až agresívny a skoro vôbec a nikoho neposlúcha. Manželka navštevuje detskú psychologičku. Chlapec navštevuje špeciálne predškolské zariadenie. Niekedy sa mi zdá, že čím je starší, tým je to horšie. Poraďte mi prosím, čo sním máme robiť. Alebo ak niekto máte kontakty na odborníkov v Košiciach alebo aspoň na rodiny s podobným problémom, budem Vám povďačný za každú radu príp. pomoc.

Tieto Vami vymenované príznaky sú dôvodom, aby ste vyhľadali odbornú pomoc psychológa. Obráťte sa aj na pediatra, môže Vám poradiť, ale nedajte sa odradiť od hľadania odpovede, čo dieťaťu je. V takomto prípade potrebuje pomoc dieťa aj jeho rodičia.

Dobrý deň, máme doma taktiež hyperaktívne 3 ročné dieťa, kde by sme našli v Košiciach centrum s eeg biofeedback metódou. Určite by sme to vyskúšali. Poradte mám. Ďakujeme. S pozdravom, Inguš.

Som detský neurológ. Nie každý je vhodný adept na o. i. psychowalkmen. Je treba rozlíšiť organicky podmienenú poruchu správania - ADHD a sociálne podmienenú poruchu. Ak je porucha organická, samozrejme možnosti sú obmedzenejšie. Ak je problém sociálny / teda dieťa buď vyrastá v málo podnetnom prostredí alebo nemá určené “mantinely” svojho správania a rodič mu toleruje každý jeho výstrelok, potom čím je dieťa staršie tým väčší problém, sociálne správanie dieťaťa formuje rodič ešte v útlom predškolskom veku tým, že tie mantinely určí a sám je príkladom a hlavne kontrolórom. Ak to tak nie je, potom nečakajme, že dieťa bude robiť to čo ho nikto nenaučil?! Aj ja sa veľmi často stretávam s termínmi dyslexia / porucha čítania / , dysgrafia / porucha písania, dysortografia / porucha pravopisu, dyskalkulia / porucha
počítania /, ale zasa?!, keď sa dieťaťu nikto nevenoval a po inštrukciách a venovaní všetko zvláda, tak je alibistický výmysel a dieťa skôr poškodzuje ako mu pomáha, lebo ak dieťa na základe tohoto integrujete, potom má obmedzené možnosti ďalšieho vzdelávania.