Aj užívanie probiotík má svoje pravidlá

Probiotiká nám pomáhajú reštaurovať črevnú mikroflóru, teda baktérie, ktoré fyziologicky v čreve máme. Mali by sme ich užívať počas užívania antibiotík. Každé jedno antibiotikum má svoj dávkovací interval, režim. Mali by sme to robiť hodinu - dve po užití antibiotík, aby to antibiotikum nebolo účinné aj na tie probiotiká, lbeo sú to živé baktérie.



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/8946-aj-uzivanie-probiotik-ma-svoje-pravidla

Dobrý deň, probiotiká užívam takmer vždy, keď ma lekári nadopujú antibiotikami, keďže sú také prospešné aj na príklad pri rôznych mykózach, chcela by som sa opýtať, či by som ich mohla užívať vždy. Nielen pri a po užití antibiotík? Alebo si naozaj radšej naordinovať bryndzu? Platí aj tu pravidlo, že všetkého veľa škodí? Dík, Zuzana.

Bryndza je zbytočne slaná, veľa soli škodí. Ja som čítal v knihe od Dr. Bukovského, že sa môžu aj preventívne. Ja mám skúsenosti aj so striedaním probiotík (značku) , každé obsahjú iné pomery baktérií, pri niektorých ma nafukovalo. V zimnom období už tri roky beriem probiotiká non-stop a na leto prestávam. Samozrejme nie striktne ako pri antibiotikách, ale raz za deň k hlavnému jedlu ak nezabudnem.

No počkaj, takže to znamená, že keď užívam antibiotiká, mala by som brať viac, ako jednu tabletu probiotík na deň? Ja to nejak nerozlišujem. Vždy si dám jednu na deň a je to. Nechám si poradiť a dík za reakciu. Zuzana.

Ja antibiotiká neberiem často, na posledné si ani nepamätám, ale áno - s antibiotikámi probiotikámi netreba šetriť. Záleží, aké sú to probiotiká, či sú to tie, ktoré majú 2 miliardy baktérií alebo také, čo majú 10 miliard.

Presne podľa tej knihy je to počas liečby 1 - 3 krát denne 1 tbl. 4 - 6 miliárd baktérií a preventívne to isté ale 1 krát denne.

Užívať sa majú s jedlom, aby sa zabránilo priamemu pôsobeniu koncentrovanej kyseliny HCL v žalúdku.

Počas prvých dní sa vraj môže objaviť nafukovanie a to je normálne.

Jej, tak to je pre mňa zase niečo nové. Nikdy som sa o to až tak nezaujímala, keďže tiež nezvyknem byť často chorá. Ale akurát v tomto období ma trápia močové cesty, tak som užívala antibiotiká a s nimi aj probiotiká, až na to, že asi v malých dávkach, čo sa mi prejavilo zase niekde inde. To nevadí, na budúce dám na Vaše rady. Ďakujem, Zuzana

Dávnejšie som už premýšľala nad tým, či majú probiotiká nejaké obmedzenie a netušila som či naozaj. Väčšinou používam probiotiká aj s antibiotikami a niekedy aj samostatne ako nedávno ma napríklad trápilo nadúvanie. Počula som aj o tom, že probiotiká zmenšujú váhu, že človek pri nich chudne ale to je mi ako nepríde celkom úplne ako relevantná info. Viete o tom niečo? Nechcem chudnúť pomocou probiotík, len ma to teraz napadlo.

Keď probiotiká tak jedine laktobacily swiss imunit, odkedy som ich vyskúšala užívať popri antibiotikách veľmi som si na ne zvykla a mám ich stále v lekárničke :slight_smile:

tak tak, vzdy sa riadit pokynmi na letaku a urcite to s nicom neprehanat, aj ked probitoika treba urcite a niekedy aj bez antibiotik… samam viem, ze najst nejake vhodne je pomerne takzo, velakrat ked som nejake aj brala tak ma pocas liecby atb trapili hnacky a zapchy, noc elel zle… ale guglila sa ostošesť a vraj hlavne zalezi na tom, kolko z nich vlastne “prezije” v traviacom trakte atd a to by mal vediet garantovať aj vyrobca. tak som objavila slovensku kvalitku probicus premium od genericy a som maximalne spokojna…