Ako soliť menej a zachovať chuť jedla?


(Admin Zzz.sk) #1

Nikdy nepridávajte soľ počas varenia, ale až pred dovarením – soľ sa vstrebe do potravy a potom musíte jedlo posoliť aj na tanieri – takto spotrebujete asi o polovicu menej soli



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/2119-ako-solit-menej-a-zachovat-chut-jedla

(sfdr) #2

Suhlasim s tym, ze nasa kuchynska sol NaCl je pre nas organizmus velmi zradnym a skodlivym jedom.
Nasi predkovia si vsak nakrajanu cibulku, rajcinu, papriku, uhorku, tekvicu i inu zeleninu pred jedlom najskor osolili. Posledne analyzy ukazuju, ze to nebolo az take samoucelne - rozpustenim soli v uvolnenej stave sa tym vytvoril akysi elektrolyt, z ktoreho si potom organizmus ziviny a mineraly pre svoju funkciu uvolnoval ovela lahsie.
A bol tam este jeden moment - povodne sa solilo nie s NaCl, ale s pouzitim kamennej KCl. Potom sa ale nedivme, ze dnes niektori nasi ludia maju denny deficit az 1000 mg draslika a mame tu pandemiu obezity, kardiovaskularnych chorob, cukrovky a pod.


(bez mena, ale ty vieš) #3

Prikláňam sa, a vieš napísať, kde je najviac draslíka???
ja čo viem tak v losose, alebo sušených marhulách, , ale to je stále málo, ako ho získať


(sfdr) #4

Dostatok draslika je napr. v KCl.


(nella) #5

KCL a potravinove doplnky pre kulturistov (Potassium)…


(Tibor) #6

Údaj - syry a bryndza obsahujú často viac soli ako údeniny je nesprávny čo sa týka
bryndze.Množstvo kuchynskej soli je v niektorých typoch bryndze/zimná, letná/ menšie ako sa uvádza.
Pôvodne sa nesolilo kamennou KCL ale popolom !Primitívne populácie ,ktoré doteraz solia popolom nepoznajú hypertenziu.