Nikdy nepridávajte soľ počas varenia, ale až pred dovarením – soľ sa vstrebe do potravy a potom musíte jedlo posoliť aj na tanieri – takto spotrebujete asi o polovicu menej soli
Suhlasim s tym, ze nasa kuchynska sol NaCl je pre nas organizmus velmi zradnym a skodlivym jedom. Nasi predkovia si vsak nakrajanu cibulku, rajcinu, papriku, uhorku, tekvicu i inu zeleninu pred jedlom najskor osolili. Posledne analyzy ukazuju, ze to nebolo az take samoucelne - rozpustenim soli v uvolnenej stave sa tym vytvoril akysi elektrolyt, z ktoreho si potom organizmus ziviny a mineraly pre svoju funkciu uvolnoval ovela lahsie. A bol tam este jeden moment - povodne sa solilo nie s NaCl, ale s pouzitim kamennej KCl. Potom sa ale nedivme, ze dnes niektori nasi ludia maju denny deficit az 1000 mg draslika a mame tu pandemiu obezity, kardiovaskularnych chorob, cukrovky a pod.
Údaj - syry a bryndza obsahujú často viac soli ako údeniny je nesprávny čo sa týka bryndze.Množstvo kuchynskej soli je v niektorých typoch bryndze/zimná, letná/ menšie ako sa uvádza. Pôvodne sa nesolilo kamennou KCL ale popolom !Primitívne populácie ,ktoré doteraz solia popolom nepoznajú hypertenziu.