Alkohol – mýty a fakty

Pri pojme alkoholizmus ešte stále narážame na „zamračené nebo“ predsudkov, predstavy a mýty o pacientovi, diagnostike a možnostiach liečby. Pacient však má nádej, že liečba tejto duševnej choroby môže byť veľmi často úspešná.



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/11660-alkohol-myty-a-fakty

Je niekde štatistika, koľko ľudí je u nás závislých na alkohole a koľko sa priemerne vypije litrov alkoholu na hlavu vs. koľko je normálne, lebo mne sa zdá, že na Slovensku je alkoholik každá duša.

S článkom úplne súhlasím. Svoju sociálnu fóbiu - strach z toho nadviazať kontakt so ženami som v dospievaní začal zapíjať. Poradenstvo pre vodičov v BB, ktoré som musel absolvovať potom, ako som ráno so zostatkovým alkoholom v krvi šoféroval (netušil som, že ho ešte mám v sebe) ma zaviedlo ku psychológovi. Až tam som v rámci rozhovoru zistil, že pokiaľ nezačnem niečo robiť s témou “trémy vo vzťahoch” zostane zo mňa postupne troska a to napriek tomu, že som úspešný v podnikaní i športe. A tak ma osud síce pripravil o peniaze za pokutu a psychotesty, ale zároveň ma doviedol do rúk človeka, s ktorým som následne prekopal moje pitie a život a našiel cestu ako ďalej. “Vďaka” alkoholu za volantom som zistil, pred čím som v živote utekal. Dobrý psychológ je na nezaplatenie :slight_smile: , najmä keď je to chlap a nesúdi vás hneď za pitie ako to obvykle robili psychologičky u ktorých som bol ešte na vysokej škole.
Moja rada: ak vás to ťahá k pitiu, neutakejte a hľadajte! Marek, Banská Bystrica