Alkoholik v rodine

Ahojte. Ma tu niekto skusenosti s alkoholikom? Moja mama by sa rozviedla, ale ma problem, ze byt je spolocny. Ten psychicky teror sa uz neda znasat. Ma niekto skusenosti s rozvodom v takychto pripadoch? Moze na liecenie iba dobrovolne, alebo sa to da aj nejak inak. On totiz na liecenie vobec nechce ist a je to cim dalej tym horsie. Poradte prosim niekto.

Katka liečenie je len dobrovoľné, proti vôli sa dá hospitalizovať len keď je pacient nebezpečný, ohrozuje seba alebo iných. Keď sa detoxikuje a povie, že sa nebude liečiť musia ho prepustiť. Je to ťažká chronic. porucha - sám alkoholik nemá pocit, že je chory, je nekritický, pod vplyvom sústavného pitia, mení sa jeho osobnosť, správanie. Tlak zo strany širšej rodiny na liečenie je však potrebný.

Ahoj Katka. Viem čo to je mať ožrana, aj môj otec je taký. Tiež sme sa ho pokúšali dostáť na liečenie, ale bez výsledne. Liečiť sa nechce a alkoholu holduje naďalej. Tak isto trízni moju mamu a sestry. Nemajú kam ísť tak to musia trpieť. Mama ho udala, ale dostal len pokutu a to je všetko. Na polícii si ho nechali dva dni a potom ho pustili. Viem, že som ti nijako neporadila, ale keď niekto zareaguje na tvoj príspevok poradí zároveň aj mojej rodine. Tak vám držím palce, nech všetko dobre dopadne a hlavne pevné nervy - viem, že to nieje ľahké.

Často pomôže rozvod, človek si uvedomuje, teda aj alkoholik, že niečo stráca, potom je možné s ním vyjednávať, buď to, alebo to. Ak by ani to nepomohlo, potom je lepšie naozaj sa rozviesť, ten človek nemá štipku lásky voči vašej mamine, ak by ale súhlasil s výmenou, že keď sa nerozvedú, tak pôjde na liečenie, potom, je veľa vyhraného, potom ju má rád.

Myslim, ze otcovi je vsetko jedno, mama mu uz davala na vyber, ale on na to kasle. Ona by sa s nim rozviedla, ale problem je v tom, ze byt je spolocny aj ked ho mamke dali jej rodicia a tym padom tu moze byt do kedy chce a on si je toho velmi dobre vedomy.

Ja našťastie nemám osobnú skúsenosť, môj otec bol zodpovedný muž a bol ochotný dať na veľa múdrych názorov mojej mamky, ktorá bola oveľa praktickejšia. Ale alkoholikovi je naozaj všetko jedno a také veci ako vzťahy s partnerom, alebo deti mu už nehovoria nič, sú to obyčajní tupí sebci, ktorí vidia len svoje potreby - to jest alkohol za každú cenu. Neviem, či to viem dobre, ale u nás existuje inštitút, že nemusí byť tzv. bezpodielové vlastníctvo majetku manželov, / byt Vašej mamy od jej rodičov /, jeden manžel môže požiadať o zbavenie takéhoto práva súd, ak ho niekto zneužíva, alebo neustále porušuje. viem, že je to asi nie veľmi potešujúce, ale Váš problém vyrieši asi len súd. Inak sa problému nezbavíte, bude sa len zhoršovať a ešte budete s ním “potichu” súhlasiť.

Ja mozem reagovat ako zena, co sa nikdy nestretla v rodine s alkoholom, kym som s a nevydala. Moj muz je syn totalneho alkaca, snazil sa to ako tak skryt predomnou. Asi keby som vedela, co ma caka so svokrom, nikdy do toho nejdem, akokolvek by som bola zalubena - svokra zomrela, ale to bolo asi vykupenie pre nu zo zivota s nim. Zarabal vela, ale rodina zivorila, pretoze prechlastal do koruny vsetko. Moj den pred svadbou bol asi taky, ze som do 23.30 upratovala jeho grcanice,porozbijane flase po byte a pozerala sa, ako chrape v komore, lebo bolo treba pripravit byt pre hosti. Ja mat takeho muza, polejem ho kyselinou. Na mojho muza sa to tiez “nalepilo”, ale v dobrej forme, je totalny abstinent a financie? Otras, vymenili sme si byty, moj malicky za ich trojizbak a prva facka, dlh na byte spravil svokor 60 tis na najme, potom dostal nejake dedicstvo po ocovi, 80 tis., za dva dni prepil s kamaratmi, druhy byt neplatil, kde sa prestahoval po nasej svadbe a len stale u nas niekto zvonil a pytal vracat dlhy. Co ho ja poznam, to je 8 rokov, sme za neho vycalovali asi 120 tis v dlhoch. Na liecenie sme ho donutili uplnym terorom, neplatis byt, ides na ulicu, a veru muz ho vyhodil, 14 dni spal na lavicke, hanba, odcudzovali nas, ale inak sa nedalo. Prisiel s prosikom, ze s a ide liecit. Platili sme to nadseni my, chodili za nim tyzdenne 1x a bolo to na figu, nechodil na sededia vyliecenych alkoholikov, stretaval sa nadalej s pododnymi typkami a je tam, kde bol. Vyplata ide teraz po donuteni muzovi a platime mu vsetko, ale klame, berie si zalohu, pyta na lieky a pod. … Otazka casu, kedy vsetko prepije, ale na ulicu pojde zas, co ma korunu, ta ide do gagora s chlastom. Ak mozem doporucit, ruky prec, nech sa stara sam o seba, my ho mame za dalsie dieta v rodine a ako povedala lekarka, nepomahat mu, len ked bude sam chciet. Oni su zvyknuti, ze tu vzdy niekto je, moj muz velmi lutuje, ze vtedy presviedcal mamu, aby s a nerozviedla.

Kaťa. Ja vo svojej praxi mám veľa detí, ktoré privedú mamy, že sa začali pocikávať, tikajú, vykrikujú v noci, začali koktať, alebo majú problém so správaním v škole, … a čo som zistila vyšetrovaním , 100% bolo prípadov, keď oni boli obeťami a príčina bol väčšinou problém v rodine. A alkohol u väčšinou otca - cca. 80%. Opilec nielen že ich doniesol o všetky aj tie najmenšie príjmy, ale ich na dôvažok aj všetkých zbil / mamu aj deti /, aby videli, kto je pánom v rodine. Asi to pre partnera nie je ľahké radikálne riešiť takýto stav, veď asi nie z donútenia sa rozhodla si ho vziať a zvoliť za otca svojich detí, ale niet inej cesty ako seknúť s týn. Často som počula “výhovorku” od žien, ktoré po bitke niekoľkokrát stiahli žalobu, že to robia kvôli deťom, ani netušia, ako to deti zraňuje / vedzte, že fyzický trest sa zvládnuť dá, ale psychický je na celý život /.

Žiaľ, ak alkoholik nechce ísť na liečenie, do budúcna to nemá veľký význam. Moja mamina sa bola prvý krát liečiť tak, že ju tam ocino vzal opitú, no a ona tam vydržala 3 mesiace. Neviem, možno keď tam na druhý deň vytriezvela, uvedomila si že to potrebuje. Ale čo viem, pacient môže kedykoľvek opustiť nemocnicu, nemôžu ho tam držať proti jeho vôli. Mamina vydržala po liečení nepiť asi 4 roky a teraz je zas v tom. My s tým bojujeme už asi 20 rokov. Po poslednej absencii pije už asi 4 rok. Teraz už nastúpila na liečenie sama. Je tam asi tretí deň. Myslím, že pacient-alkoholik musí sám chcieť, bez toho to nemá význam.
Držím palce.

Aj moj otec je alkoholik. Ked je opity a to v poslednych 2 rokoch byva kazdy den, je agresivny. Skoro 20 rokov ma psychicky tyral. Akekolvek prosby alebo vyhrazanie, aby prestal pit nezabralo. Odstahovala som sa z domu a prerusila som kontakt s otcom, ale kazdy den na neho myslim, lebo som mala v detstve len jeho a je mi to velmi luto. Pred tym som 2x z domu odisla, ale vzdy som sa vratila a to bola chyba. Teraz sa vratit nemienim a bude si musiet vybrat, bud bude triezvy a bude mat rodinu alebo moze pit dalej, ale bude sam.

Zdravím všetkých trpiacich pre spútanosť ich najbližžších, či už je to alkohol alebo dnes tak časté gamblersatvo-hráčstvo. Asi vás to prekvapí, ale moja mama, viac rokov vdova je závislá na hraní loto, keno a pod, aj on-line, berie pôžičky, darmo jej finančne pomáham má súčasne veľa pôžičiek, príjem jej vystačí cca na dva týždne, nepomáhajú prosby ani hrozby. Takto žije neviem odkedy, ale 3 roky od otcovej smrti to pociťujem ako beznádej, až zúfalstvo lebo ju mám rada, je to môj najbližší človek. Prekvapuje ma, že tzv. pôžičkárne nemajú prepojenie, aby videli, koľko pôžičiek má dotyčný, a že dávajú aj starým ľuďom. Cítim sa nielen ponížená, ale aj zúfalá a ohrozená, čo všetko z toho môže vyplynúť v môj neprospech. Uvažujem o krajnom riešení - zbavení svojprávnosti matky, nakoľko mám podlomené zdravie a tento problém ma oberá o všetko a verte, že peniaze nekladiem na prvé miesto. Veľa šťastia nám všetkým vyprosuje, budem vďačná za každú radu, či názor.