Súhlasím . Neviem o čom sa tu vlastne stále debaduje.? Prečo neučia budúcich šoférov v autoškole o prvej pomoci na náklady vlády , ktorá je taká múdra že vždy vymýšla sprostosti ako obrať obyčajných smrteľníkov o peniaze ??? nech mi ukážu postup prvej pomoci pri autonehode , ktorý by mali čas čítať počas alebo pri nehode ???
dávam za pravdu ,radšej nech riešia závažnejšie veci ako stále niečo meniť, raz lekárničku , potom vestu, alebo lopatu.
Vážené 30 rokov som bol zvyčajne medzi prvými pri zásahu na mieste dopravnej nehody a za tú dobu som niekoľko absolvoval. Moje skúsenosti sú také, že na mieste newhody ani odborník lekár nevie poskytnúť pomoc aj ten čaká na prevoz do nemocnice teda na saniku. Niekedy s vekým elánom môžete viac poškodiť ako pomôcť. Dovolím si tvrdiť, že zo 100 lidí je schopný poskytnúť umelé dýchanie z úst do úst jeden človek - treba k tomu aj nejaký ten žalúduk, lebo keď ešte aj vy zraneného ogrcáte to nie je žiadna pomoc. Mohol by som Vám ešte veľa argumentov vymenovať ale nemá to význam. Na záver ešte jeden neviem aká veľké má byť tá karta ale kým si to niekto prečíta a dovtípí sa čo robiť je zase len neskoro. Ten kto vie pomôcť ten zas nebude potrebovať nejakú kartiťku. Keď niekto k niečomu nemá vťah ani to nebude vedieť robiť, keď niekto odpadne už len kaď kvapku krvi vidí neviem taký čo urobí z ranou, z ktorej bude krv striekať. Teda suma sumárum zbytočné vytínanie stromov na ten papier.
Myslim, ze ta karticka by ,ala byt z plastu, alebo minimalne v plastovom puzdre.
Tu kartičku ak niekdo prečita bez toho aby musel luštit obsah tak to neni človek ale lupa,ak to bude čitať starši človek pri nehode tak sa z toho posere od strchu…
Prosim vas
Vie vobec niekto ako ta
karta prvej pomoci vyzera?Tolko sa o nej narozpravalo napisalo ,ale zrejme ju nikdo este ani nevidel
Máme už vesty, máme lekárničky, teraz budeme mať aj kartu prvej pomoci. Páni poslanci na budúci rok to budú pneumatické kliešte na vystrihavanie z vraku, alebo rovno navijak na odtiahnutie vozidla??
Chcel by som vedieť kde a ako sa dá zohnať karta prvej pomoci . Hoci si myslím ,že my nepomôže lebo vodič -laik skôr ublíži ranenému ako pomôže .Uvidíme čo sa vymyslí na vodičov nabudúce . Jedna vec je figurína a druha skutočná havária so zranením .
Táto karta má myslím platiť od 1.3.2009 a teraz počúvam rádio, že policajti už vyberajú pokutu 33eur.
ze vraj od 1 jula ma platit,aspon som tak pocul,ale lekarnicki co mame platia dalej,
Zavadzanie kartičky je preukazovanie činnosti ludi ktory s v praci flakaju .Každy uchadzač o vodičsky preukaz musi absolvovat zdravotnicky kurz,pri časovej tiesni zachrany života bud zahranca to vie alebo nie ked nie vodičsky preukaz mu neprinaleži.
Ahoj, mas tu karticku? Kde sa to da zohnat?
no moj nazor je kolko ludi si pamata po 10 rokoch po absolvovani kurzu prvej pomoci co ma robit?? treba pripocitat casovu tiesen a stres
načo o tom špekulovať?? Vodič musí vedieť
šoférovať … a aj poskytnúť prvú pomoc
Dalšia zbytočnosť koli ktorej nás budú páni uniformovaný glbať… bežný občan aj tak nedokáže poskitnúť kvalitnú prvú pomoc na základe papiera…
Dalsia bude BANICKA LAMPA a NOZIK, predstavte si…
Som lekár s 33 ročnou praxou.Pripadá mi smiešne, keď ma zastaví policajná hliadka a kontroluje mi obsah lekárničky. Samozrejme, že tam mám obväzy po záručnej lehote. Pokiaľ nie je narušený obal, sterilita obväzov je do určitej doby po záruke zachovaná. A priznajme si, pri havárii je každá rana kontaminovaná, dezinfekcia v teréne je symbolická, tam sa jedná o urgentnú pomoc, zastavenie krvácania resp. o imobilizáciu dákych zlomenín a definitívne ošetrenie je možné až v špecializovaných ambulanciách. Raz mi vyčítali, že mi chýba “trojcípy šátek”, pričom vozím so sebou toľko obväzov, že by som dokázal obviazať celého človeka od hlavy až po päty tak, že sa ani nepohne.
to je pravda pravda pravda
zdravím!
dúfam (veľmi to nesledujem), že teraz už to je naozaj tak, ale ja som si autoškolu robila pred dvoma rokmi a absolútne nikto od nás nežiadal nejaký zdravotnícky kurz. ešte že si niečo pamätám, že sa o to subjektívne zaujímam a že si mama nedávno robila opatrovateľský kurz, kde mali aj prvú pomoc, čiže som si to osviežila a aj keď teóriu ovládam, len sa modlím, že ak budem musieť niekomu poskytnúť prvú pomoc, že to dokážem a že mu skôr neublížim ako pomôžem…
na jednej strane - kto bude mať v časovej tiesni a povedzme si úprimne, určite v stave väčšieho či menšieho stresu a paniky čas (a kto si na to vôbec spomenie) čítať nejakú kartičku…?
na druhej strane ale - myslím, že každý vodič by si tú kartičku mal ani nie tak založiť do lekárničky a zabudnúť, ale napr. ja by som ju nosila so sebou a ak by som nemala práve čo robiť, snažila by som sa “osviežiť si pamäť” ohľadne poskytovania prvej pomoci a zavolania odborníkov…
Súhlasím v plnej miere,že karta prvej pomoci je len na glbanie vodičov.Chcel by som vedieť koľkým vodičom by pomohla táto katra hoci nepremokavo zabalená a farebná ak má záchranca strach viac poškodiť zranenej osobe alebo pri pohľade na krv odpadne