Zdravím všetky ubolené bytosti na tomto portáli! Musím sa priznať, že po prečítaní cca. 40 príspevkov Vašich ukrutných chvíľ som mierne zdeprimovaná a nie zrovna pozitívne naladená, aby som mohla mojej 48 r. mamine dodávať aj naďalej pozitívne myslenie. Píšem v jej mene, keďže je natoľko indisponovaná, že by pri PC neobsedela.
Lekárska sprava znie: neurologické vyšetrenie CT intervertebrálnych priestorov LS chrbtice v rozsahu L3-S1: V priestore L4/L5 sa zobrazuje medioparamediálna hernia doprava veľkosti 5,5mm s miernymi tlak. prejavmi na durálny vak a pravú koreňovú pošvu. Spinálny kanál primer. sirky, ligg, flava nezhrubnuté. Neuroforamina nezúžené. V priestore L5/S1 sa kalcifikovaná mediálna hernia veľkosti 5mm, bez tlak. prejavov na durálny vak a koreňové pošvy. Difúzne deformačná spondylóza s ventrálnymi a laterálnymi osteofytmi.
Zhruba pred 2-ma rokmi spadla na zem a mimo toho, že sa nemohla ani dopajdat domov, mala výrazne opuchnuté koleno a bolesti. Podcenila to, nevenovala tomu pozornosť,“veď ibalgin to vyrieši”. Myslím, že to je jeden z hl. dôvodov, prečo sa jej od novembra m.r. objavili bolesti v pravej DK po zadnej ploche stehna a predkolenia do poloviny lýtka, bolesť aj v stehennom zhybe vpravo až do Is oblasti vystreľuje až pod lopatku a medzi lopatkami, ale i pravá časť záhlavia, máva vertigo, niekedy nausea. v p HK akralne parestezie. Má pocit slabšieho palca. Bez sfinkterovych obtiaží. Potí sa. Tvrdohlavo chodila ešte dva mesiace do práce aj napriek bolestiam. Posledný mesiac ani nespávala a noha rezignovala, od Vianoc ostala PN v bolestiach, ktoré všetci poznáte a isto ste neraz pri nich slzili a kúsali si do ruky, tak ako som to videla na mame. Tiež preskákala vyšetrenia u obvodnej neurologicky u ktorej si musela vydupať vyšetrenie CT a po oslovení jedného známeho prof. docenta pôsobiaceho v štátnej nemocnici u nás v Blave aj MR.
Absolvovala liečbu liekmi Almiral amp lo x im Flector EP eapid / po ktorom nádherne padajú vlasy a iné … /, Mydocalm, Napsyn, Myolastan, Tramal, Lexaurin, ďalej nasledovali infúzie na ktoré chodila 5dní a po ktorých jej bolo nesmierne nevoľno a ešte horšie: Thianin, Mesokain, Slovalgin. Po telef. oslovení pána prof. doc so zúfalou prosbou o prijatie do nemocnice / nakoľko to mala napísané v lekárskej správe, že pri nelepšení hospitalizácia / ju nemilo informoval o tom, že infúzie už nemá teda brať ak nezaberajú a nerobia jej dobre, má dobrať lieky a aj keby chcel, tak nemá voľne lôžko. Zapísal si ju do poradovníka a tým to haslo. Po pátraní inej alternatívy sa mamina okamžite rozhodla pre návštevu u lud. liečiteľa p. Ziliziho v Tešedíkove, ktorý má síce poradovník, no mamin utrápený tón hlasu ho donútil urobiť výnimku a objednal ju už o dva dni a to mimo ordinačných hodín! Cely proces trval ani nie 10min, chiropraktickými ťahmi jej vrátil vysunuté platničky, napravil krčnú chrbticu a vrátil na miesto vyskočený “bedrový kĺb“ o ktorom lekári nevedeli, pritom sa sťažovala na bolesť ako keby jej zo zadku mala vyskočiť kosť! Odtiaľ odchádzala bez mojej pomoci a s úsmevom na tvári. Od návštevy ubehol týždeň, bolesti bohužiaľ naďalej pretrvávajú, ale aspoň môže chodiť ako vzpriamený človek a nie ako zvonár matky Božej, ktorý ťahá nohu za sebou. P. Zilizi nakázal ležať mesiac na chrbte, nenamáhať sa, nerobiť prudké pohyby a ak niečo zdvíha, tak sa ma vždy otočiť do pravého boku. Mamina ma s polohou na chrbte dosť problém, tu pravú nohu jej stále ťahá, nemôže ich obe vystrieť, ale i tak sa cíti lepšie – aspoň si môže ísť zohriať jesť, predtým ani to nemohla!
Aj napriek tomu všetkému sa stále nevie zbaviť ukrutných bolestí (pálenie v nohe, pichanie ihly do končatiny až k palcu…, ktoré jej nedajú spať, noc je pre ňu nočná mora a posteľ úhlavný nepriateľ.
A preto Vás chcem poprosiť o rady a osobné skúsenosti ako ďalej, či má ešte počkať bez liekov v bolestiach či sa jej to neumúdri. Alebo skúsiť ozonoterapiu? Alebo či má ísť radšej k lekárovi rovno do NZ a dať sa operovať? Obávame sa dosť vzrastov, pripadne či jej tam nedajbože niečo nepoškodia ešte viac! Chce počkať ešte do pondelka ako sa to bude vyvíjať, ale potom chceme tento neľudský stav riešiť Čo robiť? Má sa snažiť cvičiť v tomto štádiu? Poraďte prosím, najlepšie poslať mi to na e-mail: zuzi.lanakova@gmail.com. Budem vďačná za akúkoľvek dobrú radu! Ďakujeme.
Toto je typicky klinicky prejav hernie disku. Najprv terba skusit medikamentozne a fyzikalnou terapiou (na fyziatricko - rehabilitacnom oddeleni prislusnej nemocnice) akutny stav zvladnut. Nasledne ho samozrejme treba konzultovat neurochirurgmi v NZ. Su tam vynikajuci odbornici a spickove pracovisko. Ziadne laicke cviky doma nedoporucujem, nakolko si moze este ublizit. No a co sa tyka toho sarlatana - no zasmiala som sa - vraj vyskoceny bedrovy klb! Och joj! Rozum mi ide stat, ze mama ma akutne stadium a on ide reponovat v takom stave chrbticu! No ale kto chce kam, pomozme mu tam.
Lesia ahoj, prepac, ale tym si chcela asi povedat, ze jej skor uskodil ako pomohol? Len podotknem, ze ked sla k nemu, tak sa o mna podopierala a nevedela sama nastupit do auta a ked od neho po 7 minutach vysla, mala konecne po 2.mesiacoch usmev na tvari. Zhorsenie prislo az vecer, mala zimnicu a bolesti. Je jej o nieco lepsie ako sa prave informujem, ale stale “to nie je na diskoteku”. Ja sa v tom nevyznam, vcera som 1x vobec citala taketo prispevky. Liecbu liekmi a infuziami uz ma neuspesne za sebou, akurat tak jej dobre padaju vlasy a Lexaurin ju robi apatickou. Neboj, kamikadze nie sme, same cvivit nebudeme
A podstupila aj fyzioterapiu?
Lesia, nie, to neabsolvovala, pretoze ani jeden z lekarov jej to neodporucil a az do minuleho tyzdna sme sa o to nezaujimali az takto do hlbky. Spoliehali sme sa na odbornikov v zdravotnictve, ktori nam bohuzial zatial nepomohli. Jedine ten tzv. Sarlatan ju ako tak postavil na nohy a je mu za to aj tak vdacna.
Tebou opisany stav nie je na ambulantnu liecbu. Pytajte sa na hospitalizaciu na Fyziatricko rehabilitacne oddelenie. A ak sa stav nezlepsi (vyliecit sa to neda iba operacne), tak zajdite do NZ za prof. Rudinskym.
Lesia, a mas s panom doktorom Rudinskym z NZ osobne skusenosti. Ci pomohol niekomu z tvojho okolia? Vcera som tu citala asi 2hodiny vsetky diskusie na tuto temu a naozaj NZ su vychvalene, ale vo vacsine pripadov sa po operacii vytvaraju zrasty ako som sa docitala, ktore sa zas odstrania len operativne a takto to to moze ist do nekonecna. Chceme sa tomu vyvarovat, pokial sa da. Operacia je az uplne posledna alternativa.
Ano, poznam takych ktorych operoval. o ziadnych zrastoch neviem. A mas pravdu, invazivne riesenie je az posledne - vsak ani poistovna nepreplati operaciu na zaklade toho, ze pac. mal diagnostikovanu herniu a nepodstupil ziadnu liecbu, ale hned len operaciu. Vsetko ma svoju postupnost. Lenze problemy tvojej mamy su uz chronickeho razu - 2 rocne. Zbytocne sa jej stav bude len komplikovat - prepadavanie priehlavku a pod. Ale samozrejme rozhodnutie je na vas. Drzim palec.
Tak asi zle citas tieto diskusie, ked o ziadnych zrastoch nevies, keby tu nehrozilo toto riziko (a aj ine samozrejme), tak vec, ze sa tu nebude trapit na posteli a bude sa sama tlacit pod skalpel. Nasej znamej s rovnakou diagnozou ako moja mama pri operacii chrbtice prerezali duru a odvtedy ma problemy s mocenim, s pamatou, bolesti v lavej casti hlavy a samozrejme aj dolnych koncatin. To je kruty fakt, ale je to tak. Kazda minca ma dve strany, niekedy je aj zdravie o stasti (na akeho odbornika natrafime a ako zareaguje nase telo), a zalezi na ktoru stranu ta minca prave v danu chvilu spadne. Mamina mala pred 28r. dopravnu nehodu (celny naraz - zaseknute nohy a do pol pasa preletela cez sklo), takze moze to byt sakra chronickeho povodu. V kazdom pripade dakujem, ak nic ine nepomoze, isti to operacna sala v NZ - to je uz rozhodnute ak nahodou, ale ja stale verim v zazrak a pekelneho Sarlatana Aj my si drzime palce, dakujeme.
Lesia ty patris medzi zdravotnikov v NZ? Volajak velmi tam poznas tu situaciu. Ja som na tej mienke, niekomu sa to podari, myslim operacia chrbtice inemu nie. Moju kamaratku operovali v NZ pred 10-mi rokmi. Odvtedy nadalej robi ako predavacka, vylkada tovar pol dna presedi v pokladni, potom pojde domov na dedinu do neskoreho vecera robi v zahrade. Maju obrovsku, plno folii. Momentalne ma uz 43 rokov. Nehovorim, ze ju to neboli, ale vladze. Pritom poznam aj takych komu sa to nepodarilo. Takze je to riskantne rozhodnutie ako vsetko ostatne. Operovali ju aj lezala na neurochirurgickom oddeleni. A este sa chcem spytat, ci volakto nepozna ortopeda Roberta Kollara v Komarne? Jeden cas chodil aj do Zamkov. Momentalne ordinuje v Komarne ,ma strasne vela pacientov. Okrem toho chodi operovat aj do Budapesti pravidelne. Vraj zoberie tam aj pacienta na operaciu ked chce. Ma niekto blizsie informacie?
Neviem preco mas pocit, ze mi mas vycitat, ze necitam diskusie, ktore ty ano. Ak sa nemylim, tak si pytala radu. Poradila som. Zrejme tak, ako si to prave nechcela. Aale sorry, nakolko do tej problematiky vidim na rozdiel od teba trochu viac, tak ak by som pisala nieco ine, zavadzala by som.
Nie, nie som zdravotnik z NZ, ale z opacneho konca republiky.
Ja som si fakt myslela, že si tu niekde nablízku. No nič. O lekároch či zákrokoch môžeš vedieť aj na druhej strane republiky. Pekný večer.
Prof. Rudinsky mi prednasal na vyske a tiez operoval moje 2 blizke zname. Su uplne ok aj po niekolkych rokoch po operacii.
Dobrý deň Zuzi, vidím, že sa Vám veľmi záleží na zdraví Vašej maminy. Ale aj vidím, že máte problém s dôverou k lekárom. Chápem. V auguste minulého roka som sa raz ráno nemohla postaviť na nohy. Myslím, že som tiež dosť vytrvalá, možno ako Vaša mamina. / Mám 55 rokov /. Predtým som občas cítila rôzne potiaže s pravým bedrovým kĺbom, s ramenami, s kolenami dolu kopcom atď. Chodila som k ortopédom, u dvoch som bola, ktorí vraj nič nevidia na snímkoch. Až na to osudné ráno, na Sicílii! Druhý deň na vysnívanej, tretej dovolenke v živote v zahraničí, a ja som nevstala. Dva týždne som pretrpela, SkyEurope skrachovalo v tom čase, takže cesta domov vlakmi mi trvala rovných 50 hodín s kufrom a dvoma vnučkami. Štyrikrát sme prestupovali. A ja krívajúc, s bolesťami. Po návrate na drahé rodné Slovensko, som na druhý deň pekne nastúpila do práce, aby náhodou nebol problém že som nenastúpila. Ale ďalší deň mi už brat “po známosti” vybavil ortopéda, ktorý dva mesiace bral odo mňa euričká a okrem toho, že pri prvej a druhej návšteve mi posunul stavec a mne sa uľavilo, neprestala som krívať a bolesti poľavili, predsa som brala lieky proti bolesti. Ale keď som sav jedno popoludnie, pri návrate z práce a vystupovaní z autobusu, neudržala na nohe pri dostupe, spadla som, povedala som si koniec! Išla som k ortopédovi a žiadala som ho PN-ku, že už nevládzem chodiť do práce. Bez všetkého ma poslal ku všeobecnému, ktorý keď ma videl a vyšetril, rovno povedal, že mi hrozí operácia. Poslal ma ku neurologičke. A teraz tie peripétie! U neurologičky ma sestrička odborne objednala až o 11 dní. 16. 11. 2009 konečne som u neurologičky, tiež uznala že ide o stav na operáciu, ale musím na vyšetrenie EMG a magnetickú rezonanciu. EMG - to je za všetky hriechy, neviem čo som jej urobila, ale je to hrozné vyšetrenie a neviem, či to vôbec ďalší lekári brali do úvahy. Na tieto vyšetrenia mi vypisovala lístky 9 dní! Čiže vydala mi ich 25. 11. 2009. Konečne som sa na ne dostala až začiatkom februára, lebo vraj tu v Poprade sa tak dlho čaká, bez ohľadu o aký stav ide! Až tak ma pani doktorka, neurologička, odborníčka, poslala do nemocnice, kde primárka ihneď ma odporúčala na operáciu do Košíc. Zatiaľ mi pichali infúzie, skoro týždeň. V Košiciach ma operoval mladý lekár, František, veľmi milý lekár, snaživý. Skutočne. Som dva a pol mesiaca po operácii a všeobecný lekár mi vravel pred troma dňami, že iní pacienti po tejto operácii ešte po pol roku tak nechodia ako ja. Nie som ešte zďaleka v poriadku, ale verím že budem, nie vďaka mojej neurologičke, ale vďaka operácii, na ktorú som sa konečne dostala, neodmietla som ju, verila som jej. Vložte svoju maminu do rúk lekárom, ale sledujte, či si ju nepodhadzujú. Teraz ma čaká rehabilitácia, kúpele a všeobecný lekár mi odporúča pilatesové cviky. Zlatý človek, usmievavý a vie sa rozprávať s pacientom. Prajem Vám veľa úspechov.
Už som niekde tu napísala, že vrele odporúčam herniu disku operovať. Spoľahnúť sa na lekárov. Ja som to urobila pred 12 rokmi a dobre som urobila. A pritom som nemala o tejto chorobe žiadne vedomosti. Dnes si to už vieme naštudovať na nete a aj z takýchto diskusných fór. Ľudový liečiteľ toto nevyrieši, raz aj tak dôjde k operácií. Takže, veľa šťastia všetkým, ktorým som vliala nádej. O to mi išlo.