Šošovica čierna pochádza zo Stredného východu a bola súčasťou stravy lovcov už 8 000 rokov pred n. l. Šošovica čierna je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Čierna šošovica obsahuje sedem krát viac železa ako špenát. Zo všetkých strukovín je čierna šošovica najbohatšia na bielkoviny (25 %) a obsahuje najmenej tukov (0,6 %). Bielkovinám v šošovici chýba esenciálna aminokyselina metionín a neesenciálna cysteín. Avšak naklíčená šošovica obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, vrátane týchto dvoch a jej obsah vitamínov stúpne po náklíčení niekoľkonásobne. Čierna šošovica obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná ako fazuľa, lebo obsahuje oveľa menej trieslovín. Čierna šošovica má výborné nutričné hodnoty a vďaka tomu je veľmi cennou potravinou pre vegetariánov. 100g šošovice obsahuje: 60g sacharidov, 26g bielkovín a 31g vlákniny.
Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/14308-cierna-sosovica-vo-vasej-kuchyni