Deň otcov - 21. jún

Prvé pokusy o začlenenie osláv otcovstva do kalendárov siahajú na začiatok 20. storočia, prezident USA Calvin Coolidge sa snažil v roku 1924 zákonom podporiť takýto návrh, ale situácia na prahu hospodárskej krízy a po utrpeniach prvej svetovej vojny tomu nebola naklonená. Myšlienku oživiť pamiatku hrdinstva otcov priniesli aj prvé mierové dni po druhej svetovej vojne. Svojho dňa sa dočkali v USA muži, až keď do kresla prezidenta zasadol Lyndon B. Johnson v roku 1966. Ten v Bielom dome podpísal proklamáciu o sviatku a stanovil deň oslavy na tretiu nedeľu v júni. Voľno na oslavy však dostali Američania až v roku 1974 od prezidenta Richarda Nixona.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/14342-den-otcov-21-jun

Ale nie je to taký populárny sviatok ako deň matiek

Malo by sa to slavit rovnako ako den matiek :slight_smile:

Práve že si myslím, že aj áno. Veď keby nebol otec, tak by neboli ani deti, predsa len na to treba dvoch, takže si treba uctievať aj tento sviatok. Môj názor :slight_smile:

  • tento sviatok je z môjho pohľadu dosť poceňovaní, my ho oslavujeme normálne :slight_smile: -

kazdy je inak nauceny, niekto ani len meniny neoslavuje

moj nazor je, ze rodicov si treba vazit a uciti pravidelne, nie len ked je den otcov ci matiek

tak by to veru malo byť, no zas je fajn, že existuje takýto deň len ako keby pre nich. no máš pravdu, úcta by mala byť samozrejmosťou každým jedným dňom

podla mna je den otcov rovnako dolezity ako den matiek. obaja su nasi rodicia a preto by sme im mali byt obom rovnako vdacni za vsetko :slight_smile:

1 Like

ano mas pravdu :slight_smile: rodicov si treba vazit v kazdom veku

Deň otcov by sme mali oslavovať rovnako ako deň matiek, aj keď myslím, že väčšina ľudí berie ako väčší sviatok deň matiek. Čo je asi trošku neférové voči otcom :smiley:

Ja suhlasim, ze by to mal byt rovnocenny sviatok. A co inak hovorite na darceky na den otcov? Maminam davame kvety, sladkosti, deticky nieco nakreslia a tak… a co ocinom? Ja som kupila ocinovi nedavno monterky https://www.bortex.sk/sk/monterkove-supravy :smiley: ale nie na den otcov, ale tak teraz ked tak rozmyalm, je to vhodny darcek? On sa potesil, aj ich nosi, ze su dobre hovori… rad robi okolo domu prace takze sa mu zidu… no ale neviem ci by to bolo ok napr. na den otcov… co myslite?