Malá stráviteľnosť húb je daná najmä ťažšie rozložiteľnou štruktúrou ich bunkových stien a polysacharidových reťazcov. Po ich dôkladnom rozrušení však stráviteľnosť húb rapídne rastie!
Na túto skutočnosť poukazujú aj skúsenosti získané pri výrobe a testovaní rôznych prípravkov na zvýšenie imunity organizmu na báze húb (hliva, reishi, shii-take a i.)- čím jemnejšie boli huby v nich pomleté, tým bol prípravok ľahšie stráviteľnejší a vykazoval menej kontraindikácií. Navyše ho tak mohli konzumovať i pomerne malé deti.
Podobné skúsenosti sú i s hubami pomletými do podoby hubového korenia alebo i s ich macerátmi a výluhmi, a to i v alkohole.
Ďalším zaujímavým poznatkom z testov je fakt, že množstvo nežiadúcich účinkov (napr. hnačka a pod.) výrazne pokleslo, ak bolo užívanie týchto hubových produktov sprevádzané súčasnou konzumáciou dostatočného množstva vitamínu C…