Dyslexia, dysortografia a dysgrafia

Tieto tri typy špecifických vývinových porúch učenia (ŠPUS) sa často spoločne vyskytujú a vzájomne podmieňujú.



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/9689-dyslexia-dysortografia-a-dysgrafia

Dobrý deň, môj syn má diagnostikovanú aj dyslexiu, aj dysgrafiu, aj dysortografiu. Môj problém spočíva v tom, že učitelia v škole to neberú do úvahy a ani nedodržiavajú individuálny študijný program. Ako mám proti tomu postupovať, lebo sťažovať v škole som sa bola niekoľko krát a nejako to vôbec nepomohlo. Už som sama zúfalá, ja to už nezvládam s tým učením, lebo som z toho nervózna, tak sa to snažím riešiť platením jednej pani, ktorá ho chodí doučovať. On všetko chápe, len príde jedna päťminútovka (ktorú on podľa IŠP nesmie písať) a je ďalšia 5. Poraďťe mi, prosím Vás, ako mám postupovať?

Dobrý deň, môj syn má diagnostikovanú dyslexiu a disortografiu, ale našťastie máme úžasnú pani učiteľku, ktorá skutočne postupuje podľa posudku a je úžasná, ako sa synovi polepšilo nielen psychicky, ale aj sa teší do školy. Takže odporúčam skúsiť inú školu, kde to budú akceptovať. Nie každá škola je otvorená.

Sam mam dyslexiu, dysgrafiu, aj dysortografiu. Nie je to nic smrtelne, ale je to neprijemne. Kedze si pamatam, ake to bolo na zakladnej skole tazke, odporucil by som zmenu skoly. Vravim to z vlastnej skusenosti. Vystriedal som ich za svoje detstvo niekolko (do 5!). Ak to ucitelia raz neuznavaju, tak to neuznavaju. Na moju radost su uz dufam vsetky moje socialisticke vtedajsie ucitelky mrtve. :slight_smile:
Aby som sa vratil k otazke. Odporucam zmenu skoly, ak byvate niekde v meste a nie na lazoch. Priatelka pise vsade zasadne iba I…, ma 22, ja 24 rokov. Obaja studujeme VS. Da sa to a zdaleka to nie je vsetko iba o staromodnom uceni. V dnesnej dobe nasavam veci z internetu a pozeram dokumentarne filmy (aj 10x jeden, aby som sa naucil). Ano, ucenie je boj aj teraz v dospelosti. Okrem ucenia by mu mohlo pomoct pisanie na klavesnici napr “zavrhovane” chatovanie). Mne vyrazne pomohol pocitac v skole. Namiesto zositu som mal na lavici notebook (vtedy 386). Odvtedy som zacal pisat do wordu (automaticke opravovanie/podciarkovanie chyb) a zrazu som si stihal robit aj poznamky.