Epileptici chcú možnosť šoférovať už po roku bez záchvatov

Epileptici na Slovensku volajú po zmene v legislatíve, ktorá upravuje vedenie motorového vozidla ľuďmi s touto diagnózou. Kým podľa súčasnej platnej vyhlášky môže epileptik viesť motorové vozidlo vtedy, ak je päť rokov bez záchvatov



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/7903-epileptici-chcu-moznost-soferovat-uz-po-roku-bez-zachvatov

Je to skutočne tak, v dnešnej dobe tento epi skrat má veľa ľudí a je to dočasné, nakoľko táto doba nám priniesla stres a starosti, koré vplývajú práve na mozog človeka.A práve tí, ktorí tento zákon ustanovili, nesú za ľudí zodpovednosť!A skutočnosť je taká, že toto sa dá vyriešiť aj krátkodobo a vôbec nieje potrebné obmedzovať týchto ľudí ani len na 5 rokov.

Ano je to nespravodlive, ked si zoberies kolko dopravnych nehod sposobili poslanci a im podobni pod vplyvom alkoholu. Ti su viac nebezpecni svojmu okoliu.

Ano a nespomenuli ste srdciarov.
Ja som mal nocne zachvaty, ale cez den som normalny clovek uz som 3 roky bez zachvatu no na liecbe. Dufam ze tem zakon prejde a budem moct zit ako clovek.

kedy sa ma rokovat otom zakone??? ja som musim poklopat 15rokov bez zachvatov som liečeni dalej ale prečo bisom nemohol dostat vodičak tak ponom tužim prčo ho nemožem dostat kto mi odpovie???

ja mám epi od 9 rokov. brala som bezpočet kadejakých liekov a sirupov. keď poviem neurologičke, či by sa s tým niečo nedalo robiť, povie mi, že vodičák za žiadnych okolností. len bez liekov a 5 rokov bez záchvatov. ale ja bez liekov nikdy nebudem, tak prečo nespraviť kompromis. epilepsie sú rôzne druhy. jeden horší, jeden menej. a prečo by som ja, ktorá mám ľahšiu formu, mala mať rovnaké zákazy a príkazy ako niekto, kto má záchvat každých 10 minút. je to naozaj diskriminácia. keď niekomu poviem, že by som si dala za vodičák koleno vŕtať, tak mi povedia, že vodičák nie je všetko. ale tí, ktorí ho mať môžu bez akýchkolvek problémov toto nikdy nepochopia. takže vysvetľovanie je márne. takto to aspoň vidím ja

Do svojich 41 rokov som žil “normálny” život. Práca, rodina, štúdium, záľuby, samozrejme aj stres z prežitia v tejto dobe. Jedného dňa sa mi podarilo prechladnúť, čo viedlo k zápalu stavcov chrbtice. Pri jednom zlom pohybe mi v nej prasklo na troch miestach a počas spánku som sa prebral, ako pri mne stojí zdravotník zo ZS a po všetkých zdravotníckych procedúrach ma odviezli do okresnej NsP. Po vyšetreniach mi na Neurologickom oddelení diagnostikovali epi. Nevedel som si predstaviť, že niečo také sa mi mohlo zrazu stať. Prišiel som o vodický preukaz, ktorý som potreboval v zamestnaní a taktiež aj o zbrojný preukaz, nakoľko som aj poľovníkom. Zrazu sa mi rozvrátil celý život. V zamestnaní som mal však štastie a môj nadriadený mi vyšiel v ústrety a prispôsobil mi pracovnú náplň môjmu ochoreniu, za čo mu ďakujem. V opačnom prípade by som bol nezamestnaný a neviem si predstaviť zamestnávateľa, ktorý by mal záujem o pracovníka s “epi strašiakom”. Po vyliečení zápalu chrbtice, zmiernení životného tempa a samozrejme aj odbúraní stresových faktorov sa mi stav do troch mesiacov ustálil, som bez záchvatov, samozrejme na liečbe, ktorú nechcem zanedbať. Nerád by som sa vratil k takému ochoreniu znovu. Chcem, aby sa mi život vrátil znovu do pôvodného stavu s čo najmenším obmedzením. Pri štúdiu obmedzení, ktoré pre ochorenie “epi” zákonodarca na občanov nášho štátu vymyslel, mi prebehol mráz po chrbte. Človeku dokáže znehodnotiť život mávnutím ruky, ale na to aby mu ho zlepšil nemá vôbec záujem. Dúfam, že “Doba ľadová” v týchto obmedzeniach príchodom letného slnka pominie a my sa v tomto roku staneme ďalšími spokojmými obyvateľmi Slovenska, ktoré patrí do EÚ aj v tomto ohľade. Držím palce Slovenskej lige proti epilepsii a občianskemu združeniu EpiKlub v ich boji za všetkých, ktorí sú postihnutí epi ochorením. Ďakujem!

Priatelia, rok som bez zachvatu bez liekov, diagnostikovali mi epi, spustacom je vraj alkohol. Lekarka mi povedala, ze min. 3 az 5 rokov mam cakat. No mozem to okaslat cele. Kazdy mesiac mi koli tomu, ze nemozem soferovat uteka asi 500€, co by som mohol mat navyse k vyplate. Dakujem slovenskym politikom za nase krasne zakony.

Pripájam sa k vám. Mám epilepsiu už od 3 rokov. Keď som bol malý chlapec, netrápilo má to, že nebudem mať vodičak ale teraz, keď som dospelý a vidím ako všetci mojí známi majú vodičáky, tak mi je ľúto. Čo sme komu spravili, že musíme byť tak obmedzovaní doslova sme diskriminovaní. Štatistiky ukazujú, že 1 z 10000 nehôd zaviníme my epileptici a preto nemôžme mať vodičak? Koľko kardiakov či alkoholikov spôsobujú nehody. Dúfam, že ten ktorý o tom rozhodne definitívne sa vžije do nasej situácie. Ale ja verím BOH je s nami a on nám pomôže možno nás nevylieči, ale otvorí oči tým, ktorí nás diskriminuju.

Ahoj, práve minulý týždeň som to konzultoval so svojou neurologičkou a novelizácia zákona o vedení motorových vozidiel epileptikmi by mala byť schválená najneskôr do konca septembra roku 2010. Tak mi bolo povedané a na nete som nenašiel nič iné, takže asi toľko k tomu. Samozrejme, že som tiež jeden z Vás, ktorému ani nie tak epilepsia, ako obmedzenia v našej dokonalej spoločnosti strpčujú život a tiež sa neviem dočkať, keď mi znova vrátia vodičák.

Som neurologička aj epileptik na liečbe. Chcem diskutérom pripomenúť, že sú stabilizovaní možno len vďaka liekom a tie znižujú schopnosť reagovať a pokiaľ viem tú pri šoférovaní treba veľmi. Nejde len o to, koľko smrteľných nehôd spôsobili pri epileptickom záchvate, ale aj trochu kritickej sebareflexie v našich radoch, nemyslíte šoférovania chtiví epileptici?!

Prečo sa každý vyhovára len na to, že práve ľudia s epi spôsobujú často nehody? Každý jeden človek v tejto nespravodlivej krajine môže spôsobiť nehodu a pritom nemusí mať žiadnu chorobu. Najviac prípadov dopravných nehôd súvisí s alkoholom, nepozornosťou alebo drogami. Prečo by ľudia s epi nemohli mať vodičák, keď ho majú aj diabetici, ktorí sú podľa mňa na tom rovnako. Tieto zákony vymýšľajú ľudia, ktorí nemajú chrbtovú kosť a nevedia sa vžiť do kože ľudí s epilepsiou. Každý človek, ktorý má epi sa len trápi, lebo má samé obmedzenia, ktoré mu doslova zakazujú žiť plnohodnotný život.

Môjmu synovi tiež diagnostikovali epilepsiu, a tým pádom nemožnosť sa zamestnať, nemať na: živobitie, na platenie bytu, kultúru - no proste odkázaný na pomoc iných! Z tej alamužny nezostane ani na autobus na kontrolu k lekárovi. Keby ho aj nejaký dobrák zamestnal, bez vodičáku sa do roboty nedostane! Takže apelujem na našich múdrych zákonodarcov, ak sú epileptici takým strašným nebezpečenstvom na našich cestách, tak dajte im solídne nemocenské a nebudú sa chcieť motať po cestách v starých embéčkach! A po 2. Ožran pri cestnej kontrole ak má hrknuté, tak zaplatí pokutu a ide ďalej. On je menej nebezpečný ako epileptik? Im prečo neberú vodičáky na 5 rokov? Veď pijú z vlastnej vôle, nikto ich nenútil sadať za volant s alkoholom. Či u nás funguje zhovievavosť s alkoholikmi nad zdravím rozumom? Len ľutujem, že tieto príspevky nečítajú tí, čo by mohli nejakú odpoveď na ne dať!

Nenazývajte ich šoférovania chtivými epileptikmi, lebo sú to ľudia, ktorí potrebujú vodičák na to, aby sa dostali do roboty / ak už si nejakú dokážu zohnať /. Alebo im vybavte poriadne nemocenské!

Prosím, vás som tiež vaša :slight_smile: Ako čítam, zisťujem, že ste zamestnananí. Ja som ID na 65% chcela by som pracovať, ukazuje sa mi aj šanca, ale je to prvý krát, a ja neviem na akej stránke, by som našla odpovede, neviem koľko hodín môžem pracovať, a tiež je pre mna veľmi dôležité vedieť, aké zamestnanie môžem, respsktíve nemôžem, vykonávať, aby som o id neprišla. Poraďte, ďakujem všetkým.

Nie som epileptik, ale zaráža ma, že prečo ak epileptik nemá nárok na vodičský, prečo neplatí oznamovacia povinnosť na odobratie vodičského oprávnenia pacientom, ktorí sa liečia u psychiatra, dokonca sú na invalidnom dôchodku z dôvodu psych. poruchy, denne berú lieky a oni neohrozujú ostatných? To je tiež nedoriešené.

Verim pani doktorka, ze ste pri pisani prispevku aj rozmyslali. nemusel by som byt ani epileptik a znizenu schopnost reagovat mozem mat kvoli nedostatku spanku. dolezite je si uvedomit nebezpecie a ked sa necitim na to aby som sadol za volant, tak nesadnem.

Tak preco mas vodicak ty, ked mas epilepsiu? napis tu akym sposobom si si ho vybavila a porad aj ostatnym epileptikom ako podplatit ludi na spravnych miestach, aby ho ziskali. Urcite si nesplnila kriteria 5 rokov nemat zachvat a 3 roky od posledneho zachvatu si neprestala brat lieky. Pod vplyvom takych liekov si ako pod vplyvom alkoholu a tak ohrozujes niele seba ale aj ostatnych…

Ber lieky a nenahlas zachvat. potom daj ziadost neurologicke a ide to samo.

Teraz máš pravdu ja mám 20 rokov a ako mám všetkým vysvetlit že chod na taxiku starká je rada že chodi a som jediný ktorý s nou može ísť. dalšia vec že som vo všetkom obmedzený nemožem nič robiť… chcem mať len posratý vodičák…