Dobrý deň! Chcela by som vedieť, či je možné nakaziť sa AIDSom pri bozkávaní, podľa článkov, ktoré som si prečítala nie, nakoľko sa prenáša krvou alebo spermiami, ale každopádne by som chcela počuť stanovisko odborníka, pretože som rozmýšlala nad možnosťou, že by sa vyskytla nejaká ranka v ústach a tym pádom potenciálny kontakt s krvou. Vopred ďakujem za odbornú odpoveď.
Ahoj, no ked mas ranku na ustach, tak je prenos urcite realnejsi.
Ahoj, ja by som sa chcel opytat, ci je prenos HIV mozny aj sekundovym pohlavnym stykom bez bozkavania a krvneho prenosu.
Definuj pojem sekundovy pohlavny styk.
Ahoj, určite je to nebezpečné a ja si myslím, že by si sa mohol nakaziť. Ja by som to neriskovala. Skús to konzultovať s doktormi.
Takze si mala sex s dotycnou osobov, ale s kondomom, sexovalo sa, praskol kondom, ale hned v sekunde sa vybral penis z posvy, tak to myslim.
Človek sa môže nakaziť vírusom HIV od infikovaného jedinca. Prenos je možný 3 cestami.
* Pohlavným stykom – infekcia sa prenáša všetkými telesnými tekutinami – infikovaným pošvovým sekrétom, cervikálnym sekrétom (sekrétom krčka maternice), ejakulátom, slinami, krvou. Riziko prenosu sa zvyšuje aj pri malých rankách v ústach alebo na vonkajších pohlavných orgánoch, na rukách.
* Krvou a niektorými krvnými derivátmi – infikovanými ihlami, striekačkami. Vysoké riziko je u injekčných užívateľov drog. Krvné transfúzie sú síce testované na HIV protilátky, ale tie sa dajú s určitosťou stanoviť až o 6 až 12 týždňov od nakazenia sa. Teda ak sa jedinec nakazí a ide darovať krv napr. o 3 týždne, v krvi sérologický test na HIV môže byť negatívny.
* Prenos z matky na plod – t.j. vertikálny prenos. Infikovaná matka môže preniesť HIV na svoje ešte nenarodené dieťa transplacentárne. Ešte vyššie riziko prenosu infekcie je počas pôrodu a po narodení dojčením.