Kamarat ma obsedantno-kompulzivnu poruchu

Kamarat trpi OCD, choroba mu vazne komplikuje zivot, kvoli nej je roky nezamestnany. Pomalost, chorobna predciznost a nutnost opakovat iste ritualy ho vzdy pripravili o zamestnanie, stale rekapituluje a analyzuje kazde svoje slovo, trpi depresiami, nesebadoverou a pri tom vsetkom trpi silnym tlakom rodiny, aby si nasiel zamestnanie, o co sa uz ani nepokusa po predoslych skusenostiach. K psychiatrovi odmieta ist, roky mu bezia a ked to takto pojde dalej, moze sa stat bezdomovcom, pretoze uz roky nema hradene soc. poistne. Ako mu pomoct?

jednoznačne treba navštíviť psychiatra

To je ten problém, že tak ako mnohí iní psychicky chorí, on si myslí, že mu psychiater nepomôže, že probém je inde. Rodina ho tlačila k psychiatrovi, ale on to odmieta. Pritom je to dobrák od kosti, a nerád by im ublížil, ale v tejto veci je neoblomný. Máme strach, aby nereagoval skratovo aj v súvislosti s tými depresiami.

Aj ja mam problem s mojou mamou, trpi psychicky ochorenim a nevieme ako ju dostat na vysetrenie, aby jej mohli pomoct. Je to velmi tazke, pre celu rodinu, hlavne to, ze sa psychicky nici. Prosim vas ake je riesenie v takomto pripade. Ona si mysli, ze je v poriadku.

Videla som v telke, ako jedna radila, aby ho dali hospitalizovat a zbavit svojpravnosti v jeho zaujme aj v zaujme okolia, ale musis sa spytat nejakeho psychiatra, ci to je ozaj mozne.

Túto poruchu vylieči psychiater, predpisuje na to špec. kategóriu antidepresív, ktoré dostať jedine na predpis, takže návšteva psychiatra je jediné riešenie. Na druhej strane to je jediná pomoc, to sa nedá liečiť bylinkami, lebo ako to opisuješ, už je to vážny stav. Mám s tým skúsenosti.

Monika,prajem Tebe aj Tvojmu kamarátovi pekný deň. Je veľmi dobré, že o uvedenom probléme diskutuješ otvorene a verejne. Je vidieť a cítiť, že chceš dotyčnému pomôcť. Klobúk dole! Hm, nebudeš to mať jednoduché. Akýmsi spôsobom musíš kamaráta presvedčiť, aby jednoznačne navštívil odborníka, v tomto prípade psychiatra, ktorý určí spôsob liečby vhodný pre Tvojho kamaráta. Medikamentózne, alebo terapiou. Ja sám trpím a som liečený medikamentózne na OCD už 11 rokov, prežil som kade-čo, vrátane života na ulici, a to mám vysokoškolské vzdelanie, aj keď to veľmi nesúvisí. Musí sa liečiť, čím skôr začne, tým lepšie pre neho samotného a samozrejme pre jeho blízke okolie, ktoré mu musí byť maximálne nápomocné a tolerantné. Žiť s OCD /F42/ nie je jednoduché. Naopak. Držím Vám úprimne palce. Prajem Vám, aby ste to zvládli, hlavne Tvoj kamarát. S úctou, Robert.

Jednoznacne by mal ist s tym k psychiatrovi. A mal by zacat od seba. Pochopit, ze nie je na tom nic zle a nie je to hanba. Moj manzel ma OCD, berie na to tabletky, ktore mu definitivne pomahaju. O svojom ochoreni rozprava otvorene, co mu urcite psychicky napomaha. Ludia su zvycajne zvedavi a nikto ho neodsudzuje. Toto ochorenie je na cely zivot, ale s pomocou odbornikov ho aspon moze regulovat. Samozrejme pomoze aj psychycka podpora okolia. Svojho kamarata by si mal vzdy vypocut a nechat vyrozpravat. A to najdolezitejsie dostat k odbornikovi. Vela stastia.

Mám problém s manželkou, narodilo sa nám dieťa. Maželka trpela nadmernou hygienou a predstavami z možnej nákazy už pred pôrodom, ale po pôrode sa to zhoršilo. Ústavné umývanié rúk, všetky potraviny musia byť čerstvé, pri každom jedle rozmýšľa, či sa z neho nemôže nakaziť a pod. Môže mať OKP. Presviedčam ju, aby navštívila lekára, ale ona my iba vynadá. Neviem ako ju presvedčiť alebo sa to upraví až bude dieťa väčšie.

Ahojky, aj ja mam diagnostikovanu obsedantno kompulzivnu poruchu, tiez som mala problemy aj pred narodenim dietata, ale od porodu sa to vyrazne zhorsilo. Tiez stale vsetko umyvam a tak. A tiez som si myslela, ze ked bude dieta starsie, tak sa to zlepsi, ale mam pocit, ze je to len horsie, no asi je lepsie ist k lekarovi, lebo to moze byt co raz horsie.

Naozaj s tým potrebujem pomocť, poraďte na koho sa mám obrátiť, aký lekár, bojím sa, že prídem, poviem čo mi je, dajú mi lieky a dovi. Chcem, aby ma niekto vypočul. Kde nájdem kontakt, nejaký zoznam, bojím sa zaklopať na nesprávne dvere. Ďakujem.

Lele, podla adresy bydliska si najdite v zozname slovenskych psychoterapeutov - slovenska psychoterapeuticka spolocnost - na stranke ma zoznam terapeutov, alebo v komore psychologov alebo klinickych psychologov na googli. Alebo na zzz.sk su ambulancie psychologov v mestach, Psychologicka, psychoterapeutka, Rita Svihranova, Zzz.sk

Ahoj, aj moja sestra ma OCD, zistili sme to len nedavno, nevedli sme o co ide. Lekarka nam vravela, vraj sa to da vyliecit, ale ja neviem, citala som vselico, poradte nam, da sa toho uplne zbavit ak sa bude riadne liecit?

Medlinka, vela zavisi aj toho, ci klient spolupracuje, ci je aktivny v hladani svojich moznosti liecby, ci ma zaujem spoznavat ako funguje: Liecit sa OCD da a aj pochopit svoje moznosti liecby. Vela zavisi od toho, ci je klient pasivny a caka na zmenu len zvonku, alebo ma chut hladat, skumat aj on sama seba. Lekar, psycholog, ani psychoterapeut nemoze prevziat zodpovednost a pristup k jeho zdraviu, ale moze mu poskytnut, podporu, smer haladania a skumania, podporit ho v sebapoznavani aj pozvavani toho, co na neho vplyvalo kde vyrastal atd. atd. Je urcite viac a kazdy clovek je individualita s inou historiou. Nizsie som napisala, ako si moze najst psycoterapeuta, psychologa. Psychologicka, psychoterapeutka Rita Svihranova.