Malé deti a zubár

Mám skoro päťročnú dcéru, s ktorou som navštivila stomatologickú ambulanciu, tak po prah dverí, ďalej ani o krok. Má plno kazou na mliečných zuboch, aj ju niekedy bolí ale do kresla ju nik nedostane. Nemáte niekto skúsenosť, ako na to? Vysvetľovanie u nás nepomôže. Má jednoducho strach!

Odkial sa ten strach vzal? Ved male dieta este nevie do coho ide. Ja som to praktizovala tak, ze moje deti chodili na moje osetrenie so mnou, ale ten strach tam bol aj tak. Zalezi to aj od pristupu stomatologa, sestry a taktiez co pocuje doma v skole pripadne v skolke. Hlavne pevne nervy!

Ten strach je akousi samozrejmosťou. Sedeli sme v čakárni a v ambulancii bolo dievčatko. Zrazu na chodbe sa spustilo zariadenie, ktoré hučalo horšie, ako vrtačka v ambulancii., a už bolo: " ja ústa neotvorím." A zubárka, ktorá mala na očiach veľké okuliare, na ústach rúško a skončili sme tým, že nám oznamila, keď dcéra povedala, že ona ďalej nejde, že " mamička dieťa treba pripraviť, ja tu nemám čas na to, aby som Vašu dcéru presvedčala". A bolo po prehliadke, išli sme domov.

Myslim, ze by bolo potrebne zmenit stomatologa, takyto pristup este viac odpudi dieta. Viem co je bolest zubkov u deti aj ked sa jedna len o mliecne. A ten zakrok pri pokazenych zubkoch je nevyhnutny.

Zopar bodov. Rodic musi dieta na stom. osetrenie pripravit. V kazdej lepsej ambulancii vam poradia ako. Pristup lekara a sestry. Osobnostne vlastnosti dietata. Vek dietata. Ist s dietatom k zubarovi aj ked ho nic neboli na preventivnmu prehliadku a dentalnu hygienu. Povacsinou s mensimi detmi je menej prace, ako s detmi na prvom stupni zakladnej skoly, ktore boli iba ak tak na pohotovosti. Tie uz vymyslaju. Par buchnatov po zadku ci riadny prikaz nie je obcas na skodu. Dieta nesmie dirigovat rodicov a siroke okolie.

Ved teraz je tu velmi dobry clanok http://www.zzz.sk/?clanok=7680

P.S. 1 - Dieta je obrazom jeho rodicov.
P.S. 2 - Mali aziati (korejcania, japonci, vietnamci … ) a aj americania, ktori chodia len do skolky alebo na zakladnu skolu, su pri navsteve zubara na Slovensku mnohokrat ovela disciplinovanejsi nez “slovenski dospelaci”. A v sucasnosti su na Slovensku ambulancie, ktore s nielen vybavenim ale aj pristupom vyrovnaju tym zahranicnym.

Jasne, ze je na to predpriprava uz doma, ale tie buchnaty nie su adekvatne porovnavat, americke a aziatske deti - no neviem, tam sa to urcite buchnatmi neriesi, takze ostanme radsej doma na Slovensku a poradme nieco realistickejsie.