Masť, maslo či margarín?


(Admin Zzz.sk) #1

Tuky sú dôležitou súčasťou našej stravy. Potrebujeme ich, lebo z nich tvoríme dôležité látky a zásobnú formu energie



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/2367-mast-maslo-ci-margarin

(silvia) #2

Dobry den,
neter studuje medicinu a tvrdi, ze margariny(Rama, Perla, Flora, Veto) obsahuju tazke kovy a preto treba preferovat klasicke maslo. Ako je to teda? Mam 3,5 rocneho syna a chcem mu zabezpecovat co najzdravsi jedalnicek.


(Iva) #3

Lekári sa zväčša zhodujú, že maslo je lepšie. Treba ho jesť s mierou samozrejme. Margaríny sú umelé napriek masívnej kampani ich výrobcov, ktorí sa snažia ľuďí presvedčiť, že ich produkty sú prírodné.


(Lucia) #4

Margariny su umelo vytvorene a preto suhlasim s tvrdenim, ze je lepsie na konzumaciu nez maslo. Avokado, olivy atd su zdrave rastlinne tuky a nemaju menenu strukturu, co sa o margarine zial neda povedat (o sposobe akym sa vyrabaju).


(Lucia) #5

Margariny su umelo vytvorene a preto nesuhlasim s tvrdenim, ze je lepsie na konzumaciu nez maslo. Avokado, olivy atd su zdrave rastlinne tuky a nemaju menenu strukturu, co sa o margarine zial neda povedat (o sposobe akym sa vyrabaju).


(Jana) #6

…neviem, ci nasledujuci text zodpoveda skutocnosti, alebo nie… ale tak ci onak, nic to nemeni na fakte, ze margarin je chemicky upravovany… (ja volim “domace maslo”) :slight_smile:
“Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět.

Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla.
Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50% … a ví někdo, CO je těch zbývajících 50%?)

Podle poslední studie Harvard Medical, může konzumace margarínů, ve srovnání s těmi, které konzumují stejné množství másla, zvýšit počet onemocnění srdce u žen o 53%.


Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší - pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatné pomoci barviv a jiných přísad nevábnou šedivou hmotou. Do másla, na rozdíl od margarínu nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahuje přírodní vitaminy ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamin A je potřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitý antioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvku pro zdravé kosti a zuby.

Margarínu chybí pouze jediná MOLEKULA – aby z něj byla 100% umělá hmota!!!”

neviem ci je to skutocne tak, nie som odbornik… ale ved uvazte sami…


(palo) #7

Neviem pan Dr. ale, co so čítal aj zahraničné štúdie, tak všade hovoria presne naopak, že maslo je vhodnejšie ako margariny.


(Zuzana) #8

http://encyklopedia.sme.sk/c/1680768/margarin.html …veľmi zaujímavé a nie až tak odsúdenia hodné


(Fero) #9

Tiez ma prekvailo ako pan Dr. uprednostnuje margariny pred inymi tukmi. Podla mojich informacii su margariny (trans-mastne kyseliny) tie najnebezpecnejsie tuky. Horsie ako nasytene mastne kyseliny.