Morská soľ na každodennú hygienu nosa !

Už od nepamäti je morská soľ známa pod prezývkou „všeliek“. Jej blahodarné účinky sú známe už zo starých antických čias, kedy sa morská soľ používala na hojenie rán a dodnes je súčasťou modernej medicíny, rovnako ako aj prevencia pred zdravotnými ťažkosťami. Rutinnou starostlivosťou o naše telo je umývanie zubov, tela a v priemere dvakrát do týždňa umytie vlasov. Je to však všetko? Určite nie. Pri každodennej hygiene by sme nemali zabúdať ani na čistotu nosa cez ktorý denne vdýchneme a vydýchneme okolo 8-tisíc litrov vzduchu. Nos plní funkciu filtra, ktorý zachytáva nečistoty a zvlhčuje ho. Aj keď si to zvyčajne neuvedomujeme, plnením týchto úloh dostáva náš nos poriadne zabrať. Chĺpky nosovej sliznice, ako aj hlieny v zadnej časti nosovej dutiny, slúžia aj na zachytávanie vdýchnutých nečistôt, kde sa škodlivé vírusy a iné patogény zastavia. Pomocou bohatého krvného zásobenia nosovej sliznice sa vzduch vstupujúci do organizmu zahrieva a vďaka jej vlhkosti aj zvlhčuje. Takto upravený vzduch je ideálny pre postup do ďalších častí dýchacích ciest. A nezabudnime, že nosom ovoniavame aj svet. Podceňovaná nosová sliznica má teda pre zdravie nášho tela dôležitú ochrannú úlohu. Ako sa starať o čistotu nosa? Pravidelná starostlivosť o čistotu nosa zahŕňa na dennej báze čistenie častejším fúkaním, kedy sa tak odstráni aj prachom zanesený hlien, ale aj tuhé častice, ktoré sa v nosovej dutine zachytili.
  • Na čistenie používame jednorazovú vreckovku a každú dierku si čistíme zvlášť. Po vyčistení nosa jednorazovou vreckovkou ju následne vyhodíme do koša. Vreckovku opakovane nikdy nepoužívame.
  • Na zvlhčenie nosovej sliznice sa odporúčajú používať prípravky s morskou vodou. Tie totiž obsahujú minerálne látky, ktoré sliznicu v nose zvlhčujú a zároveň regenerujú. Nos po vyčistení zostane bez nečistôt, soľ odstráni zachytené mikroorganizmy a navyše je morská soľ veľmi šetrná k telu.
  • Starostlivosť o hygienu nosa dotvára aj optimálna vlhkosť vzduchu v miestnosti, ktorá by sa mala pohybovať od 45-60% .
Alergická nádcha ako „neželaná“ súčasť našich dní Každý alergik vie, že alergická (senná nádcha) je spôsobená explóziou alergénov, ktoré spôsobia zápal nosa, očí aj dýchacích ciest. Aby ste mohli opäť voľne dýchať, je potrebné čím skôr očistiť sliznicu nosa od alergénov a jej následné zvlhčenie. Vhodným pomocníkom je nenávykový mar plus nosový sprej s obsahom morskej vody a 5% dexpantenolom. Sprej je určený na každodennú hygienu nosa, ako aj podporu pri liečbe nádchy. Obsahuje telu najprirodzenejší izotonický roztok morskej vody z Islandu a jeho užívanie nie je časovo ohraničené. Viac informácií na www.mar-nosovysprej.sk Súťaž: Napíšte nám, aký roztok na hygienu nosa je telu najprirodzenejší:
  1. sladká voda
  2. izotonický roztok morskej vody
  3. esenciálne oleje
Správne odpovede zasielajte na info@zzz.sk . Do predmetu uveďte "Súťaž mar-plus", uveďte meno.priezvisko, adresu vrátane psč. Na troch výhercov čaká balíček produktov mar plus nosový sprej od spoločnosti Stada.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/14431-morska-sol-na-kazdodennu-hygienu-nosa

Morska sol je velmi dobre a ja sa snazim aspon kazdy druhy den si preplachovat nos slanou vodou. Pomaha mi to :slight_smile:

Aj ja si dávam od minulého roka a je to dobrá vec :slight_smile:

Pouzivam pravidelne niekolkokrat do tyzdna len tak na precistenie. Pri nadche aj niekolkrat za den.