MZ SR zverejnilo okruhy otázok na skúšky z poskytovania prvej pomoci

Jedným z krokov k úspešnému zvládnutiu vodičského kurzu je v súčasnosti aj skúška z poskytovania prvej pomoci. Žiadatelia o vodičský preukaz tak musia vyplniť test pozostávajúci z 20 otázok. Okruhy otázok na skúšky z poskytovania prvej pomoci dnes na svojej internetovej stránke zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva SR

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/4306-mz-sr-zverejnilo-okruhy-otazok-na-skusky-z-poskytovania-prvej-pomoci

Nemalo by to byť tak, že každý by mal vedieť odpoveď na všetky otázky? Kurz prvej pomoci by som navrhol všetkým šoférom a preskúšanie každý rok niekde na počítači - čisto 5 minutová záležitosť ak by to dotyčný ovládal. Ešte by som navrhol aj povinné pozretie si takého 20 minutového videa, kde sú ukážky nehôd z posledných pár mesiacov, aby si niektorí šoféri uvedomili, že nie sú jazdci F1.

Podať prvú pomoc je ľahké, ale v strese to málo kto zvláda, preto časté opakovanie by mohlo napomôcť ľudom vžiť si to a mohlo by to zvýšiť pravdepodobnosť podania správnej pomoci.

Jeden záchranár mi raz povedal, že za celú svoju kariéru nevidel ani raz pri autonehode správne podanú prvú pomoc, často aj policajti nevedeli, čo majú robiť a ľudia sa iba pozerali, panikárili a v najlepšiom prípade aspoň urobili pokus o podanie umelého dýchania.

Dobry den,

bol by som Vam nesmierne vdacny za zaslany okruh otazok z poskytnutia prvej pomoci. Cez stranku MZ SR sa k tomu neviem dopracovat.

S pozdravom

mm