Na dlhé vyprážanie je lepšia bravčová masť ako slnečnicový olej

Hoci mnohé slovenské domácnosti uprednostňujú slnečnicové oleje, na tepelnú úpravu sú vhodnejšie repkové. Slnečnicový olej sa totiž rýchlo prepaľuje, čím sa znehodnocuje. Tvrdí to vedúca lekárka poradne zdravia na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave Alžbeta Béderová.



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/13070-na-dlhe-vyprazanie-je-lepsia-bravcova-mast-ako-slnecnicovy-olej

V článku mi chýba informácia, ako rozoznám v obchodne olej, ktorý je zo špeciálne šľachtenej slnečnice a znesie vyšší bod prepaľovania a čo je to rafinovaný olivový olej, ako ho na polici rozoznám od iného? Viete niekto?