Na Slovensku má asi 8000 ľudí sklerózu multiplex (SM), závažné dlhotrvajúce ochorenie, ktoré ovplyvňuje centrálny nervový systém, vrátane mozgu a miechy. Veda dodnes nepozná príčinu tohto ochorenia, ktoré sa nedá úplne vyliečiť
Rada by som zareagovala na tento článok, pretože bohužiaľ som nikde nenašla diskusiu o skleróze multiplex. Môj strýko má 32 rokov a na túto chorobu sa lieči asi 5 rokov. Pred 2 týždňami dostal prvú dávku nového lieku s názvom Taisabri, no neviem či sa jedná o spomínaný liek Natalizumab. Vrátil sa domov z nemocnice a o týždeň na to upadol do kómy, no našťastie nebol sám, bol odvezený do nemocnice a na druhý den sa prebral. Celá rodina sme prežili obrovský šok, doktori nevedia či to má spojitosť s daným liekom, my si myslíme, že áno, pretože sme už počuli o podobnom prípade. Týmto by som chcela dať istú výstrahu ľuďom, ktorí nastupujú na túto liečbu, aby neboli sami a nedošlo k nešťastiu. Chcela by som poprosiť, ak má niekto s niečím podobným skúsenosť alebo vie či je Taisabri a Natalizumab totožný liek nech sa ozve, alebo zareaguje v tejto diskusii. Ďakujem