Novela zákona prinesie zákaz fajčenia v reštauráciách a baroch

Vo všetkých reštauráciách a baroch by sa od 1. januára 2009 nemalo fajčiť. Zároveň by na škatuľkách od cigariet mali pribudnúť obrázkové varovania motivujúce fajčiarov, aby so svojím zlozvykom prestali

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/3708-novela-zakona-prinesie-zakaz-fajcenia-v-restauraciach-a-baroch

Preco az 2009!!?

že je to všetko o peniazoch, je tam dobrá a vysoká spotrebná daň, daň s tabaku, štát, teda aj občan z toho len profituje, problém nie je v tom, či fajčiť či nie, ale problém je v kvalite reštaurácií, nakoľko oddelenie nestačí, majú slabé vetracie možnosti, potom aj človek či fajčí či nie, má pocit že je v pohostinstve desiatej kategórii,

Ahoj…aj ja reagujem na to prečo až 2009??je to velmi smutné…kde sa vytratila hygiena,ked dovolia ludom fajčit v priestoroch kde je slaba ventilacia,kde sa zdržiavaju aj deti,kde je to niekedy až o život a po kyslíku ani chýru,kde chcú ludia predovšetkým tancovať,zabavať sa,bez toho ,aby mysleli na to ako sa ťažko dýcha…myslím,že Slováci boli niekedy velmi čistotný národ,bohužial sa to vytratilo…

vedel by mi prosim niekto povedat, ci sa ten zákon bude vztahovat aj na klasické pohostinstvá, alebo len na spominane restauracie a bary. Bolo by skoda keby sa to nato nevztahovalo. Pracujem ako casnicka v pohostinstve a niekedy (teda dost casto) sa to neda vydrzat v tom dyme ani ventilacia nepomaha, a ked ste tam 12hodin zatvoreny, nie je to sranda

ja si myslim ze tento zakon o zakaze fajcenia v uzavretych priestoroch je to najlepsie co sa moze stat.Uplne s tym suhlasim.Skoda ze to bude az od roku 2009.Keby to bolo na mne tak by to tu bolo este pred vela vela rokmi.

uz sa neviem dockat! oslavy noveho roku 2009 budu mat o jeden dovod naviac. :)))

Konecne sme sa zobudili a rozhodli sa napredovat a nie cakat na vsetky ostatne krajiny! Tento zakon tu mal byt uz davno! Nevidim ziadny dovod, preco by mal niekto svojim fajcenim nicit moje zdravie len preto, ze si on chce vychutnat svoju cigaretku pri pivku zatial co ja mam problem dokoncit jedlo, ktore som si aj ja prisiel do restauracie vychutnat, no zialbohu, koli zadymenej restauracii sa tak nestalo! A argumentami typu, ludia prestanu restauracie navstevovat, nech na mna nikto nechodi! Ludia predsa nebudu len doma sediet, tak ako ani ja som doteraz doma nesedel aj ked ste v tych rest. mohli dym krajat!

Prečo nie hneď,skúste sa postaviť za bar a obsluhovať,keď Vám hosť fúka dym z cigariet rovno do tváre.A umývať tie vlasy po celej noci
v nafajčenom prostredí.

Autor článku dosť naivne predpokladal, že budeme nasledovať chvályhodné počiny niektorých krajín EÚ - uzákoniť zákaz fajčiť v reštauráciách. - hádam zabudol, kde žijeme? V štáte, kde pomaly každý každému je príbuzným, či známym, takéto rozhodnutie len tak ľahko napadne, čo je obrovská škoda. Škoda pre nás všetkých. Myslím si, že akékoľvek nápisy na krabičkách cigariet(a ešte v predpísanej minimálnej veľkosti), sú úplne zbytočné.Kto chce fajčiť, kúpi cigarety, aj keby tam bolo hocičo zobrazené. Treba skôr nebáť sa ukázať činy - po vzore Írska, či Belgicka. No my Slováci sa radšej budeme venovať primitívnym a vyprovokovaným problémom - ako sú tzv. spory národnostných menšín (Maďari-Slováci), či hajlovanie a pochody extrémistov. Som toho názoru, že tieto spomenuté “problémy” sú ďaleko menšie, než bezohľadné “všadefajčenie”.

vítam túto zmenu. som matka 9-ročnej dcérky a radi si občas zájdeme do reštaurácie ale celý dojem z dobrého jedla a spoločenského zážitku nám ničia práve fajčiari. Reštaurácie pre rodičov s deťmi na Slovensku nie sú.Nemyslím si že oddelené priestory pre fajčiarov v reštauráciách niečo riešia, cítiť to aj tak. Osobne som tiež vďačná že v rýchliku typu IC už nie su vozne pre fajčiarov. Fajčiari si totiž kupovali lístky do vozňa pre nefajčiarov, chodili však fajčiť do vozňa pre fajčiarov, odtiaľ si sadli do normalneho a smrad sa z nich šíril aj tak. Takže Slováci…čistejší vzduch a pľúca bez rakoviny…!!!

A preco nemyslia aj na herne a kasina, smutne je ze niektory pracovnici nefajcia, a musia to respektovat? Podla mna aj tam by mali dat zakaz fajcenia, na to sa ten zakaz zevraj nevztahuje? Malo by sa…

aky zakon potom bude chraniť nefajčiarov v herni a kasine?

Viem o com pišeš dufam že sa to zmeni

Bývam v blízkosti dvoch stredných škôl. Ráno pred vyučovaním a počas prestávok mládež zaplní okolie našej bytovky a fajčia tam, je po nich neporiadok (špaky a krabice od cigariet) a v prípade, že sú na niečo upozornení, sú drzí a bezočiví. Myslím si, že aj na nich by mal platiť nejaký zákon.

Ja som veľmi nadšená novím zákonom ale budme trochu realisti…som budúca právnička síce nie v občianských veciach ale vo finančnictve no už aj ako bežný človek myslím si že zákon to ešte nevyriešil…na zákon treba vymyslieť aj postih ktorý sa dá aplikovať…sankcionovanie je dobrá vec ale kto to vykoná?..ak upozornime fajčiara bude nás ignorovať?môžeme ho sankciovať?nie…ale kím sa dostaví oprávnený je po cigarete a aj po dôkazoch…je to dobré tak na nejaké jednorázové kontroly odnikov ale nemyslím že to obmedzí až v takej miere ako to očakávame…snáď by tiež prispela kolegialita pracovníkov daného miesta a zásah aspoň hrozbou ´´vyhostenia ´´z podniku…no v každom prípade držím úprimne tomuto zákonu palce…=)

a buduca pravnicka nemusi ovladat pravopis ?