Oči a štítna žľaza – endokrinná orbitopatia

Možno poznáte vo svojom okolí človeka, ktorý aj keď je dobrosrdečný, zazerá na vás, má hrozivo vytreštené oči a veľké opuchnuté viečka. Zmenu výrazu jeho tváre spôsobujú aj silne vyklenuté oči. Na svedomí to má porucha funkcie štítnej žľazy.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/4400-oci-a-stitna-zlaza-endokrinna-orbitopatia

aké su rizika pri ozarovani, teda radioterapii oci. Bola mi navrhnuta ale bojim sa vedlajsich ucinkov. mozu sa pritom poskodit ocne nervy? Dakujem za odpoved

Vážený pán doktor, v článku pekne popisujete čo je potrebné v prípade takejto diagnózy robiť, ale môžete mi vysvetliť prečo to neuplatňujete v praxi? To, s čím ste si vy nevedeli poradiť pol roka, t.j. zápal očí pri orbitopatii, mi pomohli na očnej klinike Antolská behom pár dní, po troch infúziách. Tam mi aj po vyšetrení sonom povedali, že som tam mala prísť pred pol rokom. Asi mi tiež nebudete vedieť vysvetliť prečo ste mi nechceli dať odporučenie na prijatie do nemocnice a robili ste všetko možné, aby som sa tam nedostala. Dostali ste strach až vtedy, keď som vám povedala, že si pobalím veci do nemocnice, prídem k vám a neopustím bez odporučenia na prijatie vašu ordináciu. A aj to ste ma oklamali a v tom stave ste ma donútili vybavovať si predoperačné vyšetrenie napriek tomu, že som nemala podstúpiť žiadnu operáciu. Toto vyšetrenie poslúžilo len na pobavenie celého personálu nemocnice. Takže vám odporúčam vymeniť biely plášť za spisovateľský. To vám ide lepšie.
S pozdravom K.Tothová