Dobrý deň, rád by som sa spýtal, v správach aj celkovo v novinách sa píše, dokonca dnes aj minister Raši odporučil očkovanie proti chrípke.
Na čo sa mám dať zaočkovať - proti normálnej chrípke alebo proti prasacej.
Je to vakcína na predpis? Kde sa dá kúpiť a ako sa nazýva? Prípadne ešte od ktorého výrobcu?
Ďakujem za odpoveď.
Ja osobne očkovanie proti prasacej chrípke a ani obyčajnej chrípke neschvaľujem. Pichnú Vám vakcínu a Vaše telo nech sa s tým vysporiada. Stačí, aby Ste mali oslabenú imunitu a už v tom lietate. Podľa môjho názoru (a doteraz sa tým riadim) je výhodnejšie dodať telu vitamíny a látky na podporu imunity.
Odpoveď je v prísne individuálnom posúdení zisku k riziku. Importovaná vakcína vychádza z genomu aj príbuzných vírov, nielen H1N1 a testovala sa v zahraničí na skupinách po 900 pacientoch Víry sa denaturovali formaldehydom. Mala by byť dostatočne a reprodukovateľne bezpečná pre dospelých.Možno je účinná aj na uruguajský H5N5. Zostáva nám veriť, že vedci spojení s firmou SP trafili správnu časť reťazca v DNA víru, ktorá aktivuje tvorbu protilátok. Možno sa dá zvýšiť imunita aj inou cestou a organizmus nemusí zápasiť s vysokými hladinami protilátok, ale keď vírus dostaneme, asi nám opúchne mozog a potom neviem. Bol taký prípad v B.Bystrici. Osobne s očkovaním počkám.
Moj 7 rocny syn je na zozname na zaockovanie proti prasacej chripke, nakolko je casto chory. Je vhodne dat ho zaockovat alebo nie, poradte aj ked mnohi to neodporucaju, nakolko je to neoverena vakcina. Dakujem.
Očkovanie proti A(H1N1) by malo byť hlavne u ľudí s chronickými ochoreniami. To je rozlišovacie kritérium. Treba zvážiť aj riziká, teda zdravotníci, ktorí sú v prvom kontakte s pacientom majú inú pravdepodobnosť infekcie. Vakcína, napríklad Panenza (LP) respektíve vakcíny iných výrobcov sa skúšajú neustále, inak by sme ich neimportovali. Nateraz je to III. klinické štádium skúšania, teda sú to skupiny asi po 900 dospelých pacientoch. Výsledky z takejto skupiny detí podľa mojich vedomostí však nie sú k dispozícii. Registrujú sa európskym systémom.
Dala som sa ockovat vakcinou Paneza proti “prasacej chripke”. Asi dve hodiny po zaockovani sa mi krutila hlava ako na kolotoci a cely den mi bolo zle od zaludka. Cele telo sa mi vysypalo a svrbela ma pokozka na celom tele. Opuchla som - vsimili si to aj ini a kedze som mala stazene dychanie – takmer som sa zadusila - zrejme bol opuch aj vo vnutri. K veceru som dostala neuveritelne silne krcovite bolesti do traviaceho traktu. Bolel ma zaludok, aj brucho a bolo mi zle. Neskor som hnackovala a cca. po 20:00 hodine vecer som dostala takmer 40. horucky. Lekar tyzden po tom, skonstatoval mimoriadne komplikacie, ktore sa vyskytli vraj iba u dvoch ludi okrem mna. Tolko moja osobna skusenost s vakcinou Panenza.