Touto cestou by som Vás chcel pekne poprosiť o radu ohľadom nasledovného.
Som občanom SR, ale odchádzam pracovať do Anglicka, kde budem aj zdravotne poistený a budem tam aj zdravotne ošetrovaný. Nie je mi však jasné, ako mám podľa slovenskej legislatívy postupovať, aby som sa odhlásil od môjho všeobecného (praktického) lekára, s ktorým mám podpísanú dohodu.
Som si vedomý, že ak by som chcel zameniť lekára, s ktorým mám podpísanú dohodu, t.j. praktický lekár, za iného slovenského praktického lekára tak potom podľa zákona si musím najprv nájsť nového lekára, ktorý mi dá oficiálny papier, že ma preberá do starostlivosti a na základe toho ma terajší lekár vyradí z evidencie. Pôvodný lekár potom urobí výpis zo zdravotnej dokumentácie alebo fotokópiu a odošle ju na adresu nového lekára.
Ale ako mám postupovať voči súčasnému praktickému lekárovi v SR, keď odchádzam zo SR do Anglicka, zdravotne budem poistený v Anglicku a v SR sa odhlasujem zo zdravotnej poisťovne?
Vopred ďakujem za pomoc!
Tým, že ste ZP oznámili odchod do Anglicka, (nutné uviesť termín), táto nebude vášmu praktickému lekárovi platiť paušálne kapitačné platby. Preto je nutné odchod oznámiť aj praktickému lekárovi, aby nebol prekvapený, keď mu ZP nepošle platbu. To je všetko, viac netreba urobiť nič.
Ďakujem veľmi pekne!