Opatrovateľky v Rakúsku a daňové priznania

SK do konca marca, AT do konca apríla.

Je to aj pre vydaté ženy, alebo len pre samoživiteľky?

Dakujem Evina, co je 12%a 13%? Volala som kamaratke tiez opatr., ktora mi povedala, ze brutto sa znizuje o 30%., ale ked nedam do brutta SVA, cestovne, tak nemam tych 30% pouzit. Ani som nevedela ake tazke je zistit, ako to mam spravit a este doteraz neviem, co je spravne. Pekny dnik.

Ahojte, ja tiež pracujem v Rakúsku, ako opatrovatelka, mám tam živnosť a podávam si daňové na Slovensku. Mám také info., že ak nemám čistý zárobok za rok viac ako 11 000 eur, tak ho v Rakúsku podávať nemusím. Robím tak už 3 roky a zatiaľ som problém s Rak. úradmi nemala. Čo poviete? Dúfam, že ani mať nebudem. Ďakujem za radu.

Ahojte, vlani som dostala refundáciu za zuby. Do ktorej kolónky to mám v rak. DP napísať? Stačí to mať pripočítané k príjmu a niekde v prílohe to rozpísať? Nejdem na výdavky, budem mať paušál. Prosím poraďte niekto. Ďakujem

Ahoj, no problém teraz nemáš, ale môžeš mať, ak Ťa raz vyzve FA, aby si podala DP spätne za všetky roky. Riskuješ, že budeš mať veľké nedoplatky na odvodoch do SVA. Niektoré ženy mali nedoplatky až do troch tisíc Eur za tri roky.

Problém mať nebudeš, len si priprav peňaženku na doplatky do SWA, tie budú za 3 roky pekne vysoké. Zeny ste nepoučiteľné, napriek niekoľkoročným radám, prečo je dobré podať každý rok DP v AT, ale Vy si vždy nájdete nejakú výhovorku, len aby ste si to uľahčili, ale v konečnom dôsledku na to doplatíte samé.

Pekny den. Vedel by mi niekto poradit, do akych vydajov si mozem dat poplatok agenture? Moja byvala striedacka si to pred rokom dala, cestovne mala presne podla listkov, ale neviem sa s nou spojit, je mimo EU. V ktorej kolonke na formulari E1a ich odratat? Cestovne si odratavam v 12% pausali. Tiez ako si odratam 40 € co si doplacam Zusatzversicherung, ked povinne odvody do SVA plati rodina ja ich neuvadzam do DP. Staci len nejake potvrdenie na papieri, ze som dala peniaze a podpis od syna babky? Este mam otazku na Sachbezug, je za rok 2011 tiez 6,54 / den a aj ked som robila 14 turnusov pocitam 6,54 x 196 dni = (14x14), alebo 98,10 x 12 mesiacov? Ak viete poradit aspon v niecom, dakujem.

Ako mám uviesť v Rakúsku príjmy z môjho podnikania na Slovensku? A ako mi to zdania, obmedzene, či neobmedzene, poraďte, mám v tom chaos.

Slovensky prijem v rakuskom DP neuvadzas, ale si das na SK na DU, potvrdit E-9, kde ti napisu podla DP prijem na SK. Dane platis na SK, iba zo SK prijmu a v AT, pokial neprekrocis 11000 v cistom, dane neplatis. Mala by si mat vystavenu E-101, ked mas 2 zivnosti, cize odvody platis na SK, ale z obidvoch prijmov spolu. Cize SK a AT prijem spolu, - naklady, odpocit. polozka (vsetko, ako si uplatnujes na SK a z vyrataneho zakladu platis odvody.

Som zabudla, tu E-9 prilozis k rakuskemu DP.

Ďakujem ti r. Už som E 101 dostala, pani na poisťovni mi povedala, že mi slovenské poistné vypočíta podľa daňového, v Rakúsku neprekročím isto 11000 v čistom. Len som si neni načistom či ma zdania obmedzene alebo neobmedzene, lebo potom by mi aj pri čistom čo mám niečo okolo 5000 vychádzalo platiť v Rakúsku daň, vraveli ženy, že by som si mohla len 2000 odpočítať. Tak neviem. Môžeš mi ešte toto poradiť? Či aj tam aj tam môžem byť neobmedzene? A tá E-9 je načo?

Si neobmedzeny danovnik, co potvrdzuje E-9, cize platis dane na SK z celosvetovych prijmov. No kedze medzi SK a AT je zmluva o zabraneni dvojiteho platenia dani, rakusky prijem vyjmes a platis dan len zo SK prijmu, ak dosiahne vysku od ktorej sa zdanuje. No ak prekrocis 11000 v cistom, tak v AT platis dane z ciastky, ktora je nad hranicou 11000. Drz sucet prijmov pod 11000 v cistom to je najistejsie, teda, ak sa da.

Ahoj r, asi sa pytam hlupost, ale vidim, ze sa vyznas, tak by som sa chcela opytat, ci si pocula o nejakom bonuse, ktory by mal byt vyplateny, lebo si podala DP, ale nie je to danovy bonus, vies nieco o tom? Dakujem a pekny vecer, pa.

Nie, tieto veci neviem, lebo neberiem rodinné prídavky, neplatím tu odvody, mám E-101. Ja podám len DP a týmto pre mňa končí, takže táto problematika ide zatiaľ mimo mňa. Ak sa ma bude týkať, samozrejme, že sa o to budem zaujímať, ale zatial nie. Zaujímam sa najmä o povinnosti, voči AT.

Ešte raz ti ďakujem za to ako nám tu pomáhaš. Takže môžem byť neobmedzene aj na Slovensku aj v Rakúsku ako si napísala. Len si musím vypýtať to tlačivo E-9. Lebo ak by som mohla len v jednom by sa mi nevyplatilo moc chodiť do Rakúska. Teda na Slovensku som neobmedzený daňovník ako píšeš že platím dane z celosvetových príjmov a keď som neobmedzený aj v Rakúsku, platím len z toho čo mám nad 11000. Takto je to? Lebo som sa už bála, z toho čo ženy vraveli, že len v jednom môžem neobmedzene, koľko mi toho príde zaplatiť do daní v Rakúsku. Je dobre že je niekto kto tomu rozumie, ešte raz ti ďakujem.

Už to nerieš ok? Na SK platíš z celosvet. príjmov, ale rak. vyjmeš a platíš len zo slov. v AT nad 11000 v čistom. Tu E-9 si treba automaticky zobrať na Finanzamte, ked si pôjdeš zobrať tlačivá k DP. Bud je to volne položeneé, alebo ak dávajú, treba si k tomu vypýtať aj tu E-9. Ked pôjdeš podať DP na SK, tak automaticky s vypísanou hlavičkou doložíš aj tú E-9, ktorú ti potvrdia a napíšu príjem na SK podľa DP.

Prosim o radu, odkedy podavam DP, tak davam aj formular E9, vzdy mi ho zobrali a chcem vediet, ci je potrebne tento formular davat s kazdnym danovym priznanim, dakujem?

Ak ho dáš, nič zlé neurobiš, ak máš živnosť len v AT, tak ho samozrejme dávať nemusíš.

Ak som podala vlani DP v Rakúsku bez E9 a mala som príjmy z podnikania aj na Slovensku mám E9 dodatočne doložiť? Či až pri nejakej kontrole?