K 40% paušálu si pripočítaj a zaplatené odvody do SVA = výdaja spolu. Odvody do SVA rozpíšeš nižšie - soc. poistenie & zdravot. poistenie.
Pekny den, mam tu istu skusenost v Salzb. , ale bola som na UPSVaR doma a tam som dala znova 401 a napisali mi tam, ze exmanzel nemoze poberat RP na SK podla nasich zakonov. Dala som to uradne prelozit - len tu jednu stranu a odvtedy mam pravidelne pridavky.
Dakujem.
Dobry den, kto mi poradi? Minuly rok som prvy rok pracovala ako opatrovatelka v AT. Moj prijem bol nizsi ako 11 tis. EUR, takze DP v AT si nemusim podavat. Jedna sa mi o to, ci odvody do SVA mam zaplatene v plnej vyske, nakolko o odvody sa stara agentura, ktora mi na poziadanie zaslala vypis o zaplatenych odvodoch. Ako si skontrolujem, ci mi potom SVA nevypocita nejaky nedoplatok na odvodoch? Dakujem
Ahoj, poprosím o radu, ako presne vypočítať čistý ročný príjem, lebo podľa toho, čo som vyčítala, každá opatrovateľka s príjmom cca. 60 eur, ho ma vyšší ako 11.000 eur, kedže do roka vychádza striedanie 13 x … a neviem sa rozhodnúť, či podať DP v Rakúsku alebo nie, pretože z každej strany počujem niečo ine … prvý rok som podala na SK a teraz fakt neviem.
Chcela by som vediet, ci sa da v AT pracovat aj na slovensku zivnost, alebo ako zamestnanec rodiny? Dakujem za kazdu serioznu odpoved.
Dobry den pani Julia. Moj problem spociva v tom, ze mam aktivnu zivnost od 6. juna 2008, teraz zacinam 5. rok a doteraz ma financny urad nevyzval, aby som podavala DP, hoci som bola dvakrat osobne sa informovat, ci mam alebo nie. Ten dotycny pan povedal, ze som v evidencii, kedze mam cisty prijem pod 11 000 eur, nemusim podavat pokial ma nevyzvu pisomnou formou. Teraz som tehotna v 4. mesiaci a robit v Rakusku planujem do konca maja, cize do konca siedmeho mesiaca. Bola som informovana, ze mam narok na wochengeld v tehotenstve 8 tyzdnov pred porodom a 8 tyzdnov po porode. Moja otazka znie, ci mam predtym podavat DP, alebo nechat to tak. Moze ma po ukonceni zivnosti, kt. planujem urobit 2. mesiac po porode fin. urad vyzvat na podanie DP, a ci budem musiet este uhradit rozdiel kt. vznikol SVA, ked uz vlastne povinne poistenie zanika. Co mam ocakavat po ukonceni zivnosti? A este by som mala jednu otazocku, ze kolko sa u Vas plati za spracovanie DP? Co by ste mi odporucila podavat DP za predosle roky? Dakujem a prajem pekny vecer. S pozdravom, Zuzana Karafova.
Žiadny problém, stačí dať na SVA požiadavku a vystavia ti riadnu E-card s tvojimi iniciálami na zadnej strane, možné je to až po prvom roku, potom ti platí E-card všade.
Vie mi niekto poradiť, ak som zmenila prechodný pobyt z Grazu do Viedne 13.1.2012, podávam daňové priznanie na FA Graz (odkiaľ som sa odhlásila) alebo na FA Viedeň? Ďakujem.
Ahoj, nedoplatky na odvodoch Ti SVA vypočíta vtedy, keď podáš daňové priznanie. Ty by si mala mať uschované ústrižky zo šekov ako doklad o zaplatení odvodov To je zase aká móda, že odvody Ti platí agentúra? Ty nedostávaš plat priamo od rodiny? Čo je to za agenúra, to sa predsa takto nerobí, Ty si predsa živnostník a za všetko si zodpovedáš sama. Keď bude nejaký problém, tak Ťa nechajú v tom samú.
Okrem toho máš vystavený zdravotný preukaz EU, ktorý platí v celej EU.
Zdravim vas. Potrebujem poradit ohladom danoveho priznania v Rakusku. Cisty prijem mam 13 000 eur. Ako sa mam dopracovat k vypoctu mojej pribliznej dane? Pracujem ako opatrovatelka 4-ty rok. Prosim poradi mi niekto?
Dobrý večer! Snáď vám to pomôže: Výška dane v Rakúsku sa určuje podľa výšky príjmov (progresívna daň):
Príjem do výšky 11.000 eur je oslobodený od dane, čiže sa nezdaňuje.
Príjem od 11.000 do 25.000 eur podlieha 36, 50% dani.
Príjem od 25.000 do 60.000 eur podlieha 43, 214% dani.
Príjem nad 60.000 podlieha 50% dani. Prajem pekný večer, Emília.
Tak by ste mali platit 13 000 - 11 000 = tých 36.5% z 2000,- Eur, ale tým sa zvýšia aj odvody do SWA. Myslím, že sa tie percentá počítajú dokonca z hrubého zárobku pri Pensionversicherun je to 16% zo zárobku a tak ďalej u každého poistenia chodia tie % v papieroch od SWA.
Ahoj chcem sa spýtať, či z poistného zaplateného v Rakúsku (myslím, že sú tam štyri položky) do daňového na Slovensku zarátavate len sociálne a zdravotné odvody alebo všetky štyri a ako ich rozrátate v SR daňovom? Ďakujem.
Evelin, ja som vlani robila na troch miestach a danove som podala tu, kde teraz momentalne pracujem.
Chcem sa spýtať - ak podám DP v AT len po vyzvaní príslušným finančným úradom, tak potom bude treba naraz urobiť daňové priznania za všetky predošlé roky alebo len za rok, kedy ma vyzvú? Ďakujem
Oni Ti sami určia, za ktorý rok máš podať. Niekde museli podávať ženy spätne aj za 3 roky.
Ahoj. Ja som do sociálneho dala penzijné a selbständigenvorsorge. Ostatné do zdravotného. Neviem, či je to dobre, ale o nič nejde. Suma musí sedieť, však celý betrag si dávaš do nákladov.
Ja som dal manželke (keďže jej to spracovávam) z celkového odvodu do SVA sumu odvodu do zdravotného poistenia - Krankenversicherung a zbytok ako odvod na Sociálne poistenie.