Tam ešte Daňový úrad odratúva nejakých 13%, ale neviem či v tomto prípade zo sumy 13000, alebo z toho rozdielu, čiže z 2000?! V prípade neazopatrených detí tam je možné ešte uplatniť nejaký bonus, ale neviem za akých podmienok.
V roku 2011 som bola na záskoku 14 dní v rodine s ktorou nemám zmluvu. Oficiálne mi zaplatili aj sociálne poplatky-odvody. Chcem sa informovať, či z toho nebudem mať problém, keď to dám do daňového priznania, lebo tým pádom som v príslušnom roku obdržala viac financií na sociálne odvody, ako som reálne odviedla. Zas nedať financie za celý záskok do daňového priznania nemám odvahu, lebo neviem aká je sieť prepojení medzi rodinami a úradmi, že by to vyšlo najavo a bol by problém - čierne peniaze. Najbližšie to budem riešiť určite tak, že na ruku bez papiera. Ďakujem
Kolegyne - kolegovia poradte prosim, kde do danoveho vpisat poplatok agenture + WKO / napiste prosim cisla riadkov. Dakujem. Anka.
Ahoj Mata jasne napis to do DP, ked mas potvrdenie o zaplateni, lebo rodiny davaju tiez DP v Rakusku FA a SWA su uzko spojene, len uved meno a adresu do DP u ktorej rodiny si bola zastupovat.
Dobrý večer, prosím vie niekto poradiť postup pri vyplnení slovenského daňového priznania, alebo aspoň kde sa dopátrať k tomu? Poučenie z DÚ je pre mňa dosť nejasné, ďakujem.
Ahoj, ak si na Slovensku, choď na daňový úrad, teraz tam ešte nie je tlačenka, mne tam vždy veľmi ochotne poradili a všetko vysvetlili, veľa ľudí hovorí, že je to neporovnateľný prístup s tým, čo tam bolo pred tým.
No ja som bola u nás a nič som nevybavila, sú veľmi nervózni. Ja tiež neviem, ako vyplniť, vždy som to robila cez počítač a teraz mi to nejde. Nechcem ísť k nejakej ekonómke, lebo my sme malé mesto a závisť je veľká i keď nezarábame na ten počet hodín veľa. Ďakujem.
Mile opatrovatelky! Prvy rok pracujem v Rakusku ako opatrovatelka, teda prvy rok budem podavat DP na Slovensku. Viem, ze moj prijem tvori “vyplata” za opatrovanie (denna taxa x pocet oprac. dni), co mi vyplaca rodina. Odvody do SVA aj WKO som neplatila, zaplatila za mna vzdy rodina. V takomto pripade moj prijem tvori vylucne len prijem za opatrovanie? Alebo k prijmom mam pripocitat aj odvody do SVA a WKO a nasledne ich dat do vydavkov? Vie mi niekto povedat co je to Sachbezug? Dostava to rodina na nas? Aky vplyv to ma na nase prijmy a vydavky? Aku evidenciu zvycajne vedu opatrovatelky? Staci vypisat Rechnung a k tomu pripojit prijmovy pokladnicny doklad? Dakujem za uzitocne informacie.
Tvoj príjem tvorí, ako si už písala denná taxa x poč. odprac. dní, zaplatené odvody SVA a WKO, cestovné (Reisekostenersatz - ak ti samozrejme rodina dáva) a Sachbezug 6.54. -Eur za každý odpracovaný deň. Sachbezug je stravné a ubytovanie. Ak si toto všetko sčítaš, dostaneš svoj hrubý príjem.
Choď o pár príspevkov nižšie, tam som Ti odpísala, len som to zle zaradila. Ospravedlňujem sa
Mila Helenka! Velmi pekne dakujem za vysvetlenie. Moc si mi pomohla.
Helena! Pises ze do hrubeho prijmu patri aj Sachbezug (6,54 euro x odprac. dni), ale fyzicky ja tuto sumu neobdrzim od rodiny. Aj tak sa to musi pripocitat k hrubemu prijmu? A aku evidenciu prijmov a vydavkov vedies Ty? Pouzivas formulare Rechnung, Kassa-Eingang a Kassa-Ausgang? Dakujem za odpoved.
Fyzicky túto sumu neobdržíš, lebo to predstavuje vlastne tvoje stravné a ubytovanie v rodine počas tvojich pracovných dní. Pripočítať k hrubému príjmu to musíš, teda mala by si, lebo tak je to správne. Ja mám na potvrdenie svojho príjmu “Honorarnote”. Je to formulár, kde mám rozpísaný celý svoj príjem počiastkach (plat + Fahrkostenersatz + Zuschuss fur Versicherung), termín od … do …, mená oboch strán, dátum, podpis atď. … Na konci každého roka robím súhrn všetkých mojich príjmov a výdavkov v danom roku: “Einkommensnachweis”. Až tam prirátam tých 6,54.- k príjmom. Poč. odprac. dní v roku x 6,54. -.
Dakujem, ze si mi to tak zrozumitelne vysvetlila! Prajem Ti prijemny den!
Máš na mysli DP v Rakúsku?
Neviete náhodou, prečo nám znížili - Pensionsversicherung? Len tak pre zaujímavosť. Vďaka!
Prosím má niekto skúsenosti so znižovaním odvodov? Žiadajú odomňa sumu predbežných príjmov vrátane predpísaných odvodov v tomto roku. Ďakujem.
Asi aby nám v budúcnosti platili čo najmenšie dôchodky - SPARPAKET.
Platbu za agentúru si daj do výdajov (suvislo to s tvojou prácou a dúfam, že maš doklad), a ďalšie výdaje sú: alebo suma za cestu, ale musíš mať doklad alebo iba paušálny odpočet a to 12% z hrubého príjmu (mzda + cesta), ono je to poväčšine viacej než skutočné náklady a nemáš starosť s dokladmi za cestu. Ak nemáš ešte v niečom jasne, kontaktuj sa so mnou na maile.
Dobry den, robim DP priatelovej mamke a mala do septembra dohodu o VP na Slovensku, od oktobra pracuje v Rakusku na zivnost ako opatrovatelka, viete mi prosim poradit, ktory typ DP mam robit A alebo B? A ci sa prijmy zo zahranicia do neho uvadzaju ako odmena v hrubom alebo po odratani vydavkov a poistneho? Dakujem vopred za akukolvek radu.