Nerozumiem prečo dávate daňové na Slovensku, veď keď podáte daňové priznanie v Rakúsku a rakúsky finanzamt Vám potvrdí prijatie daňového / posielajú to listom / , tak kvôli dvojitému zdaneniu na Slovensku už nemáte podávať daňové priznanie. Ak by Vás aj Slovenský daňový úrad vyzval, tak stačí dať kópiu listu o potvrdení daňového priznania z Rakúska.
čČ ja viem tak je to vlastne oznamovacia povinnosť, musíš podať na slovensku daňové. Ja nepodávam v rakusku pretože nemám čistý príjem viac ako 11000eur. Tak vtedy nemusíš podávať, samozrejme po odčítaní 12%, sva a 13% v rakusku, čiže aj keď niekto má na deň 60eur+sva a cesta nemusí podať daňové v rakusku lebo nemá po odčítaní potom 11000eur.
Ak dávate skutočné náklady, musíte si viesť knihu výdavkov, opýtať sa na daňovom úrade v Rakúsku, akú formu má mať daňový doklad, a či vám ho vôbec uznajú, a potom musíte skutočné náklady vykazovať ešte 5 rokov. Tak bacha na to. Ak si náklady vykazujete ako 12% paušál, tak žiadne iné náklady - SVA, cestovné a pod. NESMIETE písať! Bacha na takéto informácie, ak napíšete dačo zlé do DP, aby na vás neposlali kontrolu.
Vzor:Hrubý príjem:všetky príjmy od rodiny i PN, čiže Honorrartag+Sachbezug 6, 54 krát počet odrobených dní v roku+sva a cestovné ak Vám ich rodina prepláca. Z toho odčítať 12%, sva, 13% výsledok je čistý príjem keď je do 11000eur neje povinnosť dať daňové v rakúsku. Len na slovensku ako oznamovaciu povinnosť ak sa mýlim opravte ma prosím dievčence ja v rakusku nepodavam daňové 6 rokov len na slovensku, odvody mám quartal 602, 01 eur. Nereagujte prosím tie ktoré daňové robia niekomu za peniaze, pretože tie vymýšlajú ako je všetko zle pretože nie je pri nich dobre keď si to niekto vie robiť sám.
Je to Tvoja povinnosť podať DP na Slovensku. Daň neplatíš.
Správne. Aj vzorec aj názor, aj že na Slovensku treba podať. Ani nepodávaj! Radšej si ulož 100 euro mesačne, ak by ťa financi vyzvali podať DP spätne, aby si mala z čoho doplatiť. Negatívne reagujú aj tie, ktoré podávajú DP a teraz platia 1000 euro kvartálne odvody, tak sú nasrdené na tie, čo nepodali.
SACHBEZUG pre rok 2013 je 6, 54. nič sa nemenilo - 6, 54 euro na deň
Ahoj chcela by som sa ta opytat, citala som tvoj prispevok a ak vies potrebovala by som radu, hlavne koli tomu co si pisala na konci. opatrujem rok aj tristvrte no o mesiac idem na matersku, doma uz jedno dieta mam a tiez neviem ci mam podat DP alebo nie. do DP sa pocitaju iba honorare alebo aj cesta a odvody? dakujem
Myslím že spätne by sa malo doplácať keby niečo len do 7rokov.
Ale daň sa nebude doplácať pretož neplatíme daň do 11000eur čistého, jedine sva teda možno… ale každý to má inak, podla návštev u lekára, zárobku, no neviem ale väčšinou doplácajú tie čo vela využívajú lekárov a poberajú rodinné, keď rakušaci vela dajú tak chcu i vela naspäť.
Máš to dobre len z hrubého príjmu najprv odčítaš 12% potom sva a potom 13% v tomto poradí.
Nie je pravda, že je to Tvoja povinnosť podať DP na Slovensku, keď podávaš v Rakúsku. Je to zákon o dvojitom zdanení vrámci EU podávaš DP len v tom štáte, kde máš vačšie prijmy a podnikáš. Je to zo zákona.
Rezident SR (občan, ktorý má na území SR trvalý pobyt alebo sa tu obvykle zdržiava aspoň 183 dní v príslušnom kalendárnom roku) je povinný vysporiadať si v SR svoj celosvetový príjem, tzn. príjem plynúci zo zdrojov na území SR ako aj príjem zo zdrojov v zahraničí. Daňové priznanie je povinný podať v prípade, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy za zdaňovacie obdobie roku 2013 presiahli sumu vo výške 1867, 97 eura, resp. ak vykázal daňovú stratu.
Takže musíš podať DP aj na Slovensku. Dane sa neplatia, lebo SR má s Rakúskom zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia.
Sachbezug nedostáva rodina, to kde si čítala? Sachbezug je tzv. vecné plnenie, alebo naturálie - bývaš a stravuješ sa zadarmo, kým si v rodine, kde opatruješ. Pripočítaš si to do daňového k honoráru - 6, 54 euro na odrobený deň za to, že tam zadarmo bývaš a ješ. Ak sa stravuješ sama, tak sachbezug nepíšeš.
Suma 5O40 eur, to uz ma byt aj so SVA. cize vydaje tvoje su len tych 5040 eur. ja som tak robila, ta teraz neviem!
Správne - doplatiť odvody vypadlo tam práve slovo odvody. Nechápem, ako PNka a využívanie lekárov môžu navýšiť odvody, keď som PN, tak dostávam 27 euro pri pripoistení, alebo nič bez pripoistenia a nezarábam nič. Takže môj príjem bude na konci roka nižší, akoby som pracovala. Ako z nižšieho príjmu vypočítať vyššie odvody?
Prosim, to PN z rakuska si mam riadne pripocitat ku hrubemu prijmu? Danove davam na SK
Jana má pravdu, je povinnosťou každého občana SR oznámiť zahraničné príjmy formou DP do konca marca. A keďže existuje zmluva medzi AT a SR o zabránení dvojitého zdanenia, všetky tieto príjmy v AT vyjmeš a daň nemôžeš platiť, ani keby si zarobila neviem kolko…
Prosim Vaskde v E1a a E1 uvadzam prijem za opatrovanie? mozete mi prosim napisat, ktore kolonky vyplnam v rakuskom danovom priznani?