Operácia chrbtice

Kazda operacia je velke riziko, sama som bola svedkom ked operovali v slav. NZ, cloveka s boles. chrbtice a tri mes. po operaci nevladal ani poriadne chodit. Ked nic nedal, tak ho odmietli reoperovat, nakoniec sa ho ujali v Ruzomberskej nemocnici - bohuzial sa mu uz nedalo pomoct, skoncil ako troska, pred operaciou mohol aspon chodit.

Mna tam operovali uz 3 krat a stale je mi zle, ale je to dost individualne, tak to skus.

Ahoj, ja som bola operovaná v Žiline 14. 2. 2011, na neurochirurgii. Mám len pozitivné zkúsenosti, taký milý a pozorný prístup so strany lekárov i celého personálu som len obdivovala. Ozaj sa nie je na čo sťažovat, len chváliť. Srdečná vďaka. Marcela B.

Dobry den, diagnostikovali mi herniu disku L5 / S1 a to az po 9 mesiacoch bolesti, ktore mi vystreluju po zadnej strane pravej nohy, v Bratislave. Nerurologicka, ku ktorej som chodila mi diagnostikovala poruchu sakroiliakalneho sklbenia, pol roka ma dopovala tabletkami od bolesti, uvolnenia svalstva a Diclofenacom, ale stav sa mi moc nezlepsil. Neposlala ma na rengen, ani na ct, ani na mr. Nedokazala som dlho stat, chodit, ani sediet a krivanie na pravu nohu mi sposobilo skoliozu. V Bratislave zvazovali operaciu, pre ktoru sa potom nerozhodli vykonat, dali mi na tyzden infuzie a chodila aj chodim na rehabilitacie. Stav sa mi ale nezlepsil, stale mam bolesti aj mi pribudli nove bolesti, ktore som predtym necitila, nemozem sa vystriet, po prejdeni 100 m uz nedokazem chodit. Operovat ma ale nechcu, pretoze som moc mlada, mam 19 rokov, odporucili ma na ozonoterapiu do Ziliny. Mate niekto s tym skusenosti? Ako prebieha operacia platnicky?

Ahoj Marek, ak mozem poradit odbornika na tvoje problemy, je to urcite neurochirurg primar Rusnak z UVN Ruzomberok. Vynikajuci odbornik - skus konzultaciu. Vela stastia, MK

Ahoj Janka, je mi luto, ze mas taketo trapenie. Pred siedmymi rokmi mi operovali prave platnicku - hernia L5 / S1, mala som 17 rokov. Predtym som si tiez uzila rok bolesti, infuzie, obstreky, lieky, akupunktura a nic nepomohlo. Operovali ma v Ruzomberku a musim ich tiez pochvalit. V podstate az dodnes som sa citila fantasticky, sama som neverila, ze som vobec bola operovana. Teraz sa to zial vratilo, o par dni idem opat do RK a uvidim, ci treba znova operovat. Ale mozem si za to aj sama. Chodila som na rozne brigady, za pasom som stala aj 16 hod., no v dnesnej dobe clovek nenavybera. S ozonoterapiou skusenost nemam, ale ak nepomoze, urcite sa skus poradit v RK. Neoperovat tiez nie je riesenie - mne ta platnicka tlacila na nerv v nohe a aj na miechu, tak bolo nebezpecne nechat to tak, podla lekarov som uz mala byt na invalidnom voziku. Operovali ma prakticky ihned. Budem na teba mysliet a drzat palce ako aj na ostatnych, ktori maju rovnake bolesti. Viem, co by mnohi dali za 5 min. bez nich. Vela stastia vsetkym.

Jani, este som zabudla. Pytala si sa ako ta operacia prebieha. V porovnani s tym, co citis teraz je to nic. A si mlada, takze o to lepsie a rychlejsie sa z toho dostanes. Podla poskodenia ta mozu operovat endoskopicky - dostanes naladovku a urobia ti asi 1 cm rez, cez ktory vytiahnu “nadbytocny” kusok platnicky. Trva to chvilku, vobec to neboli a po hodine uz mozes vstat (toto mam za sebou - v tej dobe sa tiez kvoli veku chceli lekari vyhnut klasickej operacii, tak vyuzili tuto metodu, ale poskodenie bolo u mna vacsie, tak som sa potom tej klasickej nevyhla). No a klasicka - postavia ta uz na druhy den a tusim po tyzdni si zacnes po minutkach sadat a postupne pridavat. Rana ma bolela asi tyzden, ale ozaj to bolo nic v porovnani s bolestou pred operaciou. A na tie rehabilitacie pozor, mna tiez poslali a zaroven mi predpisali lieky na uvolnenie svalov - vysledok bol vyrotovana panva, ktoru mi potom museli tiez davat do poriadku. Niekedy si ti doktori ani neuvedomia co robia. Ale RK velmi chvalim. Aj po stranke odbornej, aj po stranke ludskej.

Dobry den. Chcem sa opytat, ci ma niekto skusenosti s extruziou disku. Bolo mi vysvetlene iba, ze mam odstiepeny kus platnicky a nieco sa odtial tlaci von. Vraj neskor mi to moze sposobit problemy zo stolicov a mocenim. V Kosiciach na neurochirurgii mi odporucaju operaciu cim skor. Ja ale skoro ziadne bolesti nemam. Neviem co mam robit. Mate s tym niekto skusenosti? Pozeral na to p. Dr. Lukac a pocul som, ze je fakt dobry. Mam 35 rokov.

Dobry den, bola som operovana pred mesiacom na to ist,e co vy, tiez som uz nemala ziadne bolesti, len strpnute lytko a chodidlo, mna operoval dr. Levkis, zda sa mi, ze som v poriadku, ak ked som este len teraz zacala chodit na rehab. a hlavne treba po operacii cvicit.

Dakujem za pochopenie a za vase rady, pomohli ste mi.

Dobry den p. Andrea. Ked sa mozem opytat, co Vam robili? Treba to vycistit alebo vam tam davali aj neaku umelinu alebo vystuz. Co mi s tym budu robit? Doktori nemaju cas mi to poriadne vysvetlit. A po operacii ako dlho ste boli v nemocnici a kde Vam to operovali? Boli pooperacne bolesti? Mam s toho vsetkeho hrozu, hlavne z narkozy. Dakujem.

Dobry den, ja som po operacii dva a pol tyzdna, vymena medzistavcovej platnicky, tiez prednym pristupom, mam 32 rokov a zatial to tiez este nejak neviem posudit, tiez citim srouby asi musime cakat dlhsie. Prajem skore uzdravenie.

Dobry den, neviem ci este bude aktualna moja odpoved, mne vybrali ulomok, ktory mi tlacil na miechu, a tu platnicku, z ktorej sa to ulomilo mi niecim zafixovali, ale cim, tak to neviem. Na 7. den od prijatia do nemocnice pustaju domov, ukazu este nejake zakladne cviky, ktore sa mesiac musia doma cvicit, potom je kontrola u neuroch. a potom rehabilitacie, a ak bude dobre tak by malo byt liecenie. Ja som bola operovana na terase, Dr. Levkusom. Som 7 tyzdnov po op., ale mam stale bolesti, a co sa narkozy tyka, no da sa prezit, najlepsie je dostat ju zo seba von, a bolest po op. nie je taka zla, kedze davaju stale nieco proti bolesti. Len otacanie z chrbta je bolestive prve 3 dni, prajem vsetko dobre.

Dobry den. Ja som bol pred 2 rokmi na operacii s extruziou disku L5 S1 (16mm). Mal som bolesti 3 roky. Stale som odkladal operaciu no na koniec to boli take bolesti, ze nebolo nad cim premyslat. Bol som operovany v Nitre a operoval ma pan doktor Sedivy. Teraz sa citim skvelo. Niet nad cim premyslat. No teraz mam prasknutu c5 a c6 krcnu platnicku a idem na dalsiu operaciu. Doktor mi povedal, ze niet co odkladat. Moj nazor je, ze to co je prasknute treba vymenit. Nic vam to neda dokopy len operacia. Prajem vela stastia.

Dobry den. Netreba to odkladat. Ja som mal strpnute polku chodidla a cca 20 cm stehno na zadnej strane. Ked som vstaval z posteli tak som mal take bolesti az som plakal. Nevedel som poriadne chodit a uz som aj pravu nohu len tak dotahoval. Pre mna to nebol ten pravy zivot s tymi bolestami co som mal. Teraz sa citim fakt super. Odporucam operaciu. To vam odstrania vsetky ulomky co vam tlacia na nervove korene a budete fit:). Prajem vela stastia.

Dobry den. Dakujem vam za podporu a rady. Ja som sa rozhodol aj na odporucanie ostatnych lekarov (ortoped, neurolog… ) este pockat a pokusit sa vytvorit si silny svalovy korzet. Poradili mi, ze kym nemam bolesti (a to zatial nemam), tak mi operacia neutecie. Este raz vam dakujem.

Ahoj Janka, mam tie iste problemy ako Ty, len este navyse aj s krcnou chrbticou, trpim tym uz 3 roky a stale som sa nenechala operovat. Tu citas kopec chval na operacie, ale Ty si este velmi mlada a ak Ti mozem poradit, vyskusaj vsetko, kym sa das na tu operaciu, ak si na nej este ovsem nebola, skus ten ozon, ja som bola pred mesiacom a o tyzden idem zas, ulavilo sa mi aspon zatial o dost, myslim si, ze operacia je to uplne posledne riesenie a v Tvojom veku este o to viac.

Ahoj Iveta, bola som hospitalizovana v nemocnici 2 krat, prvy krat ma preliecili infuziami a liekmi, bolo mi dobre tyzden, cvicila som, chodila som na rehabilitacie, ale po 3 tyzdnoch som sa opat vratila do nemocnice. Urobili mi PRT, cakali, ze to zaberie hned a ze na druhy den ma pustia domov, nestalo sa. Tak ma poslali na konzultaciu k neurochirurgovi, povedal mi, ze som moc mlada na operaciu, pokial udrzim moč a netrpne mi noha, tak ma operovat nebude. Ked ma z nemocnice pustili s bolestami som nemohla dojst ani na stanicu. Bolesti sa mi opat vratili, a znova sa mi siria dole nohou. Ked si zacvicim, tak mi bolesti prestanu asi na polhodinu, chodim na rehabilitacie, ale citim, ze uz ani to mi nepomaha, ani stahovaci pas mi uz nezabera. Lieky od bolesti nemozem stale jest, lebo som ich brala asi 8 mesiacov v kuse. Bolesti sa mi stale zhorsuju, nedokazem dlho stat, chodit ani sediet, jazda v aute je pre mna utrpenim, pretoze citim kazdy vymol alebo nerovnost na ceste, nedokazem sa obliect, nie to dat si este ponozky. Ozonoterapiu mi nechceli odporucit, lebo tomu moc neveria. Dnes som bola na nerochirgii v Ziline a stanovili mi datum operacie, po prijimackach, ak sa to podari, tak by som mohla nastupit do skoly v septembri. Inak si uz fakt neviem dat rady.

Janka, budeme na teba mysliet. Urcite sa to podari. Ked citam Ivetin prispevok, tak ma napada, ze asi niecim podobnym nepresla. Ten kto operaciu mesiace ba dokonca roky odklada, nemoze mat take bolesti, ako som mala ja alebo ake mas ty, lebo ten by urobil uz cokolvek, len aby sa mu konecne ulavilo. Aspon na chvilu. Ja som teraz som uz 8. rok po operacii v Ruzomberku, nepotrebujem ziaden pas, nemam ziadne bolesti, neberiem lieky, ziadne obmedzenia pri pohybe, cvicim, tancujem, som na tom mozno lepsie ako zdravi. Viem, ze niektori sa na operacie stazuju, ze ich noha / chrbat boli dalej a tak. Nie vzdy to asi vyjde, ale zase niektori (sama mam takych znamych - mlada baba do 30 r. beha na obstreky a infuzie uz 6 rokov! a to ledva chodi … ) operaciu fakt odkladaju roky a potom uz maju aj nervy poskodene, po tolkom case, tak sa necudujem, ze ich to boli dalej aj ked pricina je odstranena. Budem drzat palce vsetkym, nech im operacie dopadnu dobre.

Ahoj Janka, ja som mal take problemy, a som bol v Ziline na ozon a mozem povedat, ze to zabera.