Dobry vecer, chcela by som info, kto mal vymenu platnicky L5-S1. Lebo mam ist na operaciu, ale ako citam rady, tak uz si nie som ista. Mam silne bolesti a spim 2 h denne viac ako dva roky. Ako to prebieha po operacii? Dakujem za info.
Dobrý deň. Som asi dva týždňe po výmene platničky L5S1 a mám strašné bolesti v nohe, operované miesto je celkom v poriadku. Lekári vravia, že mi ponaťahovali stavce a tým sa trošku popritláčali nervy smerujúce do nohy. Tvrdia, že to chce trpezlivosť. Je to normálny jav? Prosím ak má niekto podobnú skúsenoť poraďte mi. Ďakujem. Peter
Dobrý deň, ja som síce nemala výmenu platničky L5/ S1, ale mala som ju operovanú. Po operácii som nemohla 4 týždne sedieť, po 4 týždňoch som si mohla postupne sadať. 1. deň po 1 minúte, 4 krát do dňa. 2. deň po 2 minúty do dňa a tak postupne. A tiež keď som si prvý krát po tých 4 týždňoch sadla, tak som mala dojem, že mám ešte oveľa väčšie bolesti, ako pred operáciou a naozaj prvý deň som mala problém vydržať tú 1 minútu sedieť. Tiež som sa veľmi bála, tak ako Vy, či je to v poriadku. Ale naozaj to bolo tak, že tiež som to mala po operácii iba všetko posťahované, tak preto ma to takto zo začiatku bolelo. Postupne to bolo čo deň stále len lepšie a lepšie a postupne sa to vytratilo. Takže môj názor je, že ak Vám lekári povedali, že to tam máte iba ponaťahované, tak sa vôbec nemusíte báť a určite sa to postupom času dá doporiadku. Držím palce a dajte potom vedieť, či Vám to poľavilo.
Dobrý deň, práve čítam Váš najpozitívnejší príspevok. Iné ani nečítam. Tiež som tento mesiac objednaná na operáciu L5/S1 I. -II. Skúsim sa ani nebáť a budú ma operovať taktiež v Košiciach. Po vašom príspevku sa teším už na výsledok.
“Želám si všetko dobré a Vám krásny deň”
Dobrý deň všetkým, tento prvý príspevok o operácii chrbtice je môj. Do dnešného dňa som nemala chuť sa k tejto stránke vrátiť a spomínať. Dôvodom toho je, že dnes je to pre mňa už len pekná spomienka aj napriek tomu, že v tom čase som viditeľne trpela. Čo sa však nové v mojom živote udialo je, že dnes ležím bezmocne na posteli alebo sedím na invalidnom vozíku a s vypätím všetkých síl si sadnem k počítaču. Od 6.10.2009 sa úplne zmenil môj život, hovorím, že som prestala žiť. Po stabilizácii chrbtice, ktorú mi urobil slávny Doc. Rehák v Ružinovskej nemocnici v Bratislave, som sa viacej nepostavila na vlastné nohy a neurobím ani krok. Aj napriek tomu, že ma 2x reoperoval a pri týchto následných zákrokoch mi musel postupne vymieňať šróby lebo mi ich tam nesprávne zaviedol, už mi to nepomohlo. Nepomôhla mi ani 8 týždňová rehabilitácia v Kováčovej. Tam ma tiež na vlastné nohy nepostavili, žiadny zázrak po zbabranej operácii nedokázali urobiť a tak ma posadili na invalidný vozík. Pre mňa život prestal ten moment existovať lebo sa s tým nemienim zmieriť. Do nemocnice na operáciu som prišla na vlastných nohách, na vlastnom aute a domov som sa vrátila celkovo /s výnimkou vianoc/ po 7 mesiacoch pobytu v nemocnici a v Kováčovej. Od tej doby ma dopujú antidepresívami, ktoré odmietam a tak podlieham silným depresívnym náladám a stráty chute vôbec žiť medzi 4 stenami. Prepáčte, ale už nemôžem cez slzy písať. Je to strašné! Jarka
Ochorenia medzistavcových platničiek - prof. MUDr. Igor Šulla, DrSc, doporučujem Vám jeho prednášku na weblinku:
http://www.hodinavedy.sk/index.php?p=&t=a&xp=1&Data_Id=125&MId=&Lev=&Ind=7&P=index, sl
Ak ste si ju vypočuli, tak mi to prepačte. Pre mňa bola povzbudením a chystám sa na operáciu v NZ. Mám ten istý problém ako Vy. Verím, že s vyššou mocou a dobrým chirurgom sa dostaví pozotívny efekt. S pozdravom Marian.
7.1.2011 ma operovali v ÚVN Ružomberok - výmena platničky za silikónovú a fixácia stavcov L4 / 5 pružnými titanovými platničkami. Operoval ma prim. Rusnák. Dnes po 2 týždňoch sa cítim pomerne dobre. Pomerne preto, lebo je ešte krátko po operácii a rany ešte bolia, ale už chodím a približne za 10 dní budem podľa návodu skúšať sedieť. Skús si najsť na internete ÚVN Ružomberok - neurochirurgia prim. Rusnák a objednať sa na konzultácie, či by Ti vedeli pomôcť. Podľa mojich skúseností je prim. Rusnák veľký odborník a príjemný človek, ktorý by Ti asi vedel pomôcť. Ahoj a drž sa.
Dobrý deň pani Svetlíková, chcela by som sa spýtať, ako sa má vaša dcéra po dvoch rokoch po operácii. Mám diagnostikovanú spondylolistézu L5 / S1 s posunom 13 mm. Mám 32 rokov. Odporúčajú mi operáciu, ale okrem vás, nikde som nenašla, že by sa pacienti cítili po operácii dlhodobo dobre. Preto by som vás pekne prosila, či mi niečo bližšie napíšete k stavu vašej dcérky. Veľmi pekne ďakujem, Urbánková Eva.
Keď sa rozhodujete, či operáciu, alebo iný spôsob liečby, rozhodne radšej volte inú liečbu, napr. akupunktúrou, je bezpečná a spoľahlivá.
Ach Jarka, cez slzy som horko ťažko čítala Vašu srdcervúcu životnú situáciu. Nikdy som do DF nepísala, ale veľmi dobre Vám rozumiem. Som po dvoch operáciách chrbtice L5 S1 v krížovej oblasti. Operovali ma v Košiciach. Po prvej operácií - 7.1. 2011, som sa cítila super. Moja radosť však netrvala dlho. V deň, keď ma mali prepustiť domov, som začala mať dosť veľké bolesti v ľavej nohe až do chodidla. Ako keby sťahovanie svalu do kŕča. Zľakla som sa. Na rannej vizite som to povedala. Oni mi však dali Ketonal na cestu a odchod domov. Po pár metroch, som si prestavala cítiť nohu. Manžel ma držal, no i napriek tomu, som si podvŕtla členok a následne opäť poškodila chrbticu. Pravdepodobne … Mala som oveľa horšie bolesti ako pred operáciou. Nedokázala som sa na nič sústrediť len na tú bolesť. Hneď ma prijali späť na hospitalizáciu. MRI - nebolo v poriadku. Druhá operácia bola horšia. Titánová platnička. V nemocnici som bola zhruba mesiac. Bolesti mám stále. Na psychiku je to obrovská záťaž. Preto som chcela z nemocnice doslova vypadnúť. Som v produktívnom veku, mám dve deti 15 a 14 ročné. Vstávanie, otáčanie, chodenie – závraty, niekedy strácam trpezlivosť a chytá ma depresia. Ja som však krátko po operácií. Druhá operácia bola 25.01.2011, plus transfúzia krvi. Nezostáva mi nič iné, len mať nádej, že sa to zlepší. Nádej predsa umiera posledná. Všetko sa odohráva v hlave a musíme veriť v seba, aby sme urobili všetko, pre zlepšenie nášho zdravotného stavu. Ak niečo v živote veľmi chceme, celý vesmír sa spojí, aby sa to splnilo. (Paulo Coelho- Alchymista) odporúčam prečítať. Raz možno spolu zájdeme na kávu a len tí, ktorí zažili pochopia, aké budeme šťastné. S prianím všetkého dobrého, zdraví Beatris.
Mate pravdu, ja som bola na SNP a ako hovorite, niektore sestricky by som hned prepustila, ale su tam aj sestricky hlavne tie starsie, ktore su fakt zlate.
Dobry vecer, moze mi niekto poradit co ma caka po CT a Mag. rezonancii s konecnym vysledkom osteochondrosis intertebralis L5-S1. Pohybujem sa ok len ma bolia krize, lava noha je slabsia a citim po nej take mravcenie. V Presove mi dvakrat bol pichany ozon ale necitim sa o nic lepsie.
Ahoj Beatris, ja som uz po 3 operacii ktora bola 4.2.2011 v Kosiciach a zatial je to celkom ok, az na lavu nohu, ktora ma hrozne boli a pred operaciou som to take zle nemala a som z toho vsetkeho znechutena, lebo na tu nohu nemozem stupat a picha ma to cez klb aj slabiny. Povedali mi, ze to bude trvat dlhsie a po tyzdni ma poslali na rehabilitaciu, ale velmi mi to nepomohlo a po 5 dnoch ma prepustili do domaceho osetrenia a len lezim, lebo ak mi treba chodit, tak mam az strach sa postavit, aj ked cvicim poctivo, je to vsetko nanic uz tym lekarom neverim. Prajem ti nech sa ti dari a hlavne toho zdravicka ti zelam. Ahoj Maja
Ahojte. Behá mi až mráz po chrbte, ako čítam tieto príspevky. Teraz ako bola poľadovica, tak som riadne spadla a udrela si chrbát i hlavu. Som totiž tiež po operácii krčnej chrbtice a bojím sa, aby sa niečo nestalo, tak som len pre zaujímavosť chcela nájsť dobrého neurochirurga, keby sa náhodou niečo prihodilo, ale podľa týchto príspevkov vidím, že takého nenájdem a že sa vôbec nič nezmenilo od toho času, ked som bola v podobnej situácii. Určite by som sa nikdy nezverila do rúk lekára, ktorý by nejakú operáciu zbabral. Musela by som vedieť o jeho výsledkoch. Treba hľadať a neriskovať. Nikdy neriskovať. Zdravie má človek len jedno. Počúvaj svoju intuíciu, čo Ti hovorí. Keby som ja počúvala lekárov, tak teraz by som ležala ochrnutá od krku dolu na posteli, alebo možno už i o niekoľko metrov nižšie. Držím Vám všetkých palce a prosím za Vaše uzdravenie.
Mila Jaroslava. Cudujem sa, ze Vas lekar v Ruzomberku neinformoval, ze mozeta prestat chodit. Ja som mala ist na operaciu v roku 2000. Bola som prijata do vojenske nemocnici v Ruzomberku. Mudr. Jezik si pozrel moju chrbticu na CT a informoval ma, ze operacia neprichadza do uvahy, lebo by som mohla prestat chodit, mala som rozdrvene platnicky. Odvtedy je 11 rokov trpim sice bolestami, trpnu mi nohy, nemozem dlhsie sediet, stat ani chodit na dlhsiu cestu, alw som sa uspokijila, ze som neochrnula. Som mu velmi vdacna, aj ked je uz po smrti. Bolesti znasam ako sa da, moja neurologicka mi pomaha ako sa da. V prvom rade, zalezi na psychike, tesit zo zivota, citat, pocuvet hudbu. Tiez mam zavraty viac krat som aj spadla a zlomila som si obe ruky. Chodim s fran. barlou. Prajem vsetky ktory trpia podobnymi velkymi bolestami prekonavat to a vzdy si pomysliet, ze su ludia niektory na tom horsie. Pozdravujem vsetkym Olga. Este som zabudla napisat, ze platnicky mam rozdrvene na takej casti, kde je najviac nervou.
Dobrý deň pani Oľga, prosím Vás prečítajte si ešte raz príspevok od pani Jaroslavy. Pani Jaroslavu neoperovali lekári v UVN v Ružomberku, ale lekár v Ružinovskej nemocnici v Bratislave. Prepáčte, ale musela som Vás na to upozorniť, lebo je to obrovský rozdiel, v ktorej nemocnici pacienta lekári operujú. Neviem, ako je to s operáciou v Bratislave, lebo s bratislavskou nemocnicou nemám skúsenosti. Ale ja osobne som bola operovaná na chrbticu v ÚVN v Ružomberku a musím povedať, že sú tam úžasní lekári, ktorí sú vynikajúci odborníci s úžasne ľudským prístupom k pacientom. Takže ja na lekárov v ÚVN v Ružomberku nedám dopustiť. Lebo mňa práve títo lekári, zachránili" pred invalidným vozíkom.
Zdravím. Volám sa Marek, je mi 17 rokov a mám blesti v chrbtici, v spodnej časti. V segm. L4, 5 je platnička primerané široká, cirkulárne vyklenutá v šírke asi 6 mm, s útlakom dur. vaku. Môžem sa v pohode hýbať, ako kedysi, necítim takmer žiadnu bolesť, ibaže ak sedím alebo ležím dlžšiu dobu v jednej polohe, tak cítim také jemné tlačenie v spodnej časti driek. chrbtice. Chodím druhý rok cvičiť do posilňovne a asi rok na Karate. Moja postava je dobre stavaná, mam dobru sval. hmotu, vážim 92 kíl a meriam 190 cm. Bol som na konzultácií vo svidníckej nemocnici a ortopéd mi povedal, že to bude zrejme preťažením v posilovni, musel som to tam prehnať. Ale povedal, že to nieje žiadna sranda, že to nemam brať na ľahku váhu, môže mi to pritlačiť na miechu a môžem ochrnúť. Teraz mam pauzu jak od cvičenia v posilňovni, tak od Karate, prvoradé je teraz pre mňa aby som sa uzdravil, aj keď s týmto už budem mať problem vždycky. Poprosil by som nejakú radu alebo nejaký dobrý kontakt na nejakú kapacitu, predsa môj život sa iba začína. Ďakujem.
Už pred operáciou bol nárok na invalidný dôchodok.
Ja som po operacii platnicky presne dva mesiace. Aj ked viem, ze je skoro na oslavu chcela by som povzbudit vsetkych, ktorych to caka a viem aky strach prezivaju. Urcite, nebolo to nic prijemne, prvy mesiac bolo vselijako, niekedy som sa bala, ze sa to asi nepodarilo, brala som injekcie od bolesti. Avsak dnes som skoro bez bolesti, jediny problem je este trosku pri zohybani. Chodim na rehabilitacie a zacinam aj pracovat. Operovali ma v NZ, profesor Rudinsky. Pravdepodobne su to naozaj odbornici, avsak vytkla by som im jednu vec: s pacientom vobec nekomunikuju, nic nevysvetlia a strach je tym padom este vacsi. Asi nemaju cas debatovat, ked nas je tolko chorych :-). Sestricky su velmi mile. Prajem vsetkym uzdravenie.
Dobry den. Ja som bola na ooeracii l5/s1 druhy krat, prvy krat som podstupila hemilaminectomiu, bolesti ostali po operacii, vydrzala som 6 rokov, teraz mi platnicku museli vybrat a robili mi fuziu cez brucho, som mesiac po, este neviem posudit ake to bude, ale velku nadej na zlepsenie nedavali, vraj ak sa to podari na 50% bude dobre, bolesti vraj ostanu, ale v mensom rozsahu, zatial len po troskach chodim a citim tlaky, asi z tych srobov a klietky a bolia ma nohy, predna strana stehien je strpnuta. Ale som na tom ovela lepsie ako pred operaciou, takze skusit treba vsetko ak su bolesti uz neznesitelne.