Dobrý deň, pripájam sa aj ja do diskusie. Hrozí mi operácia chrbtice a chcela by som vedieť, kto má akú skúsenosť s doc. Rehákom v Ružinovskej nemocnici v Bratislave. Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň, ja som bola operovaná v 06/2008 a mala som to šťastie, že ma operoval Doc. Rehák a vďaka nemu sa môj stav výrazne zlepšil. Doteraz som počula o ňom len samé pozitívne referencie a ak by som sa mala v budúcnosti ešte niekedy rozhodnúť, tak určite neváham.
Tak sa znovu ozyvam, je to pol roka po operacii, citim sa ovela lepsie, zacala som plavat, chodim do fitka a na zumbu. Mozem len potvrdit, ze pohyb je najlepsi liek. Samozrejme mam bolesti 24 hod., ale ine ako pred operaciou. Tak vsetkym prajem stastie v liecbe, pretoze ja som velmi trpela 3,5 roka a bol to zaber uz aj na psychiku. Dufam, ze sa mi to uz nevrati. Vsetkym prajem pevne nervy pri liecbe a nebojte sa operacii.
Teraz je však Dr. Koleják riaditeľ nemocnice, takže pacientom sa nevenuje - je veľká strata, ak sa taký odborník zahrabe do papierov.
Ahoj, Jaroslava. 22. 6. som bola v Ružinovskej nemocnici operovaná na “vyskočenú” platničku L5S1. Operoval ma doc. Rehák. Po operácii som bola po týždni preložená na rehabilitačné oddelenie, kde som strávila 10 dní. Tu ma sestričky naučili cvičiť cviky, ktoré mi pomohli rozhýbať telo po operácii. Tie som poctivo cvičila doma a po 10 dňoch po prepustení z nemocnice som sa hlásíla na rehabilitácii v Ružinovskej poliklinike u MUDr. Hornáčka. Má tam veľmi šikovné sestričky. Zatiaľ neuplynuli ani 2 mesiace od operácie, ja chodím celkom dobre bez opory (barle). Zatiaľ síce nemôžem dlhodobo sedieť, iba ležať, veľa chodiť a cvičiť, ale cítim sa dobre. Ešte ma čaká liečenie v NRC v Kováčovej. Chcem ešte povedať, že treba CVIČIŤ a POCTIVO, presne dodržiavať rady lekára a rehabilitačných lekárov a sestier a stav sa určite zlepší. Nebude to hneď, potrvá to nejakú dobu (možno aj pol až trištvrte roka) ale zlepší sa to. Ak sa nevieš rozhodnúť, či operovať, alebo nie, daj na prvý dojem. Ja som sa tiež rozhodla až v deň operácie. Zatiaľ neľutujem. Držím ti palce. Ak sa nechceš operovať, skús tú rehabilitáciu. Vraj sa to dá zlepšiť aj tým. Záleží len na tebe. Držím palce.
Ela
Dobry den, mna operoval pan doktor Rehak takmer 5 rokov dozadu na skolizou. Musim Vam povedat, ze je to ten najlepsi doktor a som s nim velmi spokojna. Nemate sa coho bat. Drzim palce.
Dobry den, mam 33 rokov a problem s L5-S1 … vyzera to na operaciu - MRI ukazala, ze platnicka mi tlaci do miechoveho kanala a tlaci na sedaci nerv, koli comu mam uz vyse 8 tyzdnov strpnute lytko a 1-2 chodidla pravej nohy a silne bolesti vyzarujuce od daneho miesta cez celu zadnu stranu pravej nohy az k achilovke (najkritickejsie su momenty, ked zakaslem, kychnem, nehovoriac o tom, ze uz mam strach “ist na velku” - lebo ta bolest je vtedy sialena). Chcela by som opytat, ktoremu Dr. v KE by ste sa zverili vy a ako to prebieha po operacii - myslim, ci - resp. kedy - je clovek schopny chodit sam na WC, ako dlho drzia v nemocnici, kedy asi sa mozem vratit do prace a podobne. Velka vdaka za odpoved a vela pevneho zdravicka vsetkym!
Moze mat operacia chrbtice vplyv na bolest v pate, po druhej operacii sa mi tam bolest stupnuje, hoci tam mam diagnostikovany vyrastok. Skoncila som druhu seriu oziarov (poslednu som mala v r. 2007), vtedy som zobrala jednu, pretoze boli dlhodobo pokazeni, teraz ma pata boli priserne aj v klude a ta boest je neznesitelna, poradte mi co mam robit, Dasa?
Ja mozem doktora Rehaka odporucit. Bola som sice operovana 1988 neuspesne, ale doktor Rehak vtedy len nastupil. Je to jeden skvely clovek a na otazky odpovie, nevyhyba sa im. Keby som byvala blizsie Bratislavy, tak idem za nim. Tiez mam ist na ozonoterapiu, ale bojim sa.
Ahoj. Ja mám za sebou už štvrtú operáciu 10/2010 a je mi stále horšie a horšie. Operovali ma v RK a určite urobili všetko, čo sa dalo. Dnes mi zostáva už iba napojiť sa na neurostimulátor, aj keď na to čakám už 4 mesiac. Piaty krát by som a určite nedal operovať. Po operácii o 2 dni som už chodil na WC a vlastne všade. Ale pozor, každý zákrok a chrbtica je iná. Všetko záleží od operujúceho lekára, lebo on to vidí “priamo”. Veľa odvahy prajem!
Som dva mesiace po operacii platnicky v driekovej oblasti /titanova platnicka a stabilizacia, fixacia stavcov-srouby/, prosim o rady, kedy a ako spravne zacat sediet, dakujem.
Ahoj Marianna, volam sa Maria, mna tiez caka ta ista operacia 5.10.2011 v Kosiciach. Mam velky strach co bude po operacii, ked citam tieto prispevky. Mam uz 61 rokov, ci sa mam dat operovat alebo trpiet tak dalej. Ziadne lieky ani infuzie, ozon mi nepomohli, preto lekar volil operaciu.
Ahoj Maria, mna tiez caka operacia, ale krcnej chrbtice, budu mi davat titanove platnicky. Operacia ma caka o 2 tyzdne. Tiez mi nic nepomohlo. Budem rada ak sa niekto ozve, kto bol na takejto operacii. Dakujem
Dobrý deň, ja som mesiac po operácii a už sedím. Neviem či sa správne rozumieme, ale platnička nie je titánová. Mne robili L5S1. Platnička bola rozdrvená, tak ju vybrali a dali náhradu. Náhrada je niečo ako gel, ale hustejšie. Keďže robili aj stabilizáciu, čiže zošrobovali dva stavce po bokoch želiezkami, tak mi bolo povedané, že na krátku dobu sedieť môžem v podstate už v nemocnici. Ale nie na dlho a v hlbokom kresle. Vždy sa snažiť len na pol zadku a tak aby kolená boli nižšie ako bedrá. Doktor povedal, že sedieť nemôžu tí, ktorým len vyberali časť platničky a dávali náhradu, bez stabilizácie. Oni by si údajne tým že sedia vytláčali tie zbytky platničky, ktoré im tam nechali. Ona totiž platnička má vlastnosť, že dorastie, ale neviem, či len mladším, alebo každému, to som sa už nepýtala. Rehabilitačná mi povedala, že vždy treba počúvať telo a ono samo povie, čo môžeš a ako dlho môžeš. Tak neviem či som ti poradila.
Ahoj, ja mám 35 rokov a som mesiac po operácii. Mala som podobné problémy ako ty. Ja som asi ráznejšia osoba, ale mala som tie problémy len od vianoc a vôbec som nečakala. Myslím si totiž, že nieje na čo čakať. Platnička ktorá ti spôsobuje problémy tlačí na nervy, ktoré sú okolo chrbtice. Keď bude na ne tlačiť dlho, nikto ti ich už neoživí a ostanú na trvalo poškodené. Takže aj po operácii budeš mať stále rovnaké problémy, možno nie také intenzívne, ale chronické určite. Ešte k tým KE. Mňa robili v Rk zhodou okolností tam bola aj pani z Humenného, ktorú prvý krát robili v Košiciach. Nebola s nimi spokojná. Noha ju bolela, používala paličku, tak išla na ďalšiu operáciu. Ešte je skoro hovoriť ako dopadla, lebo noha ju bolieva, ale to jej povedali, že to potrvá, kým sa nervy zregenerujú, ale už to, že bez paličky prešla bol úspech. Každý zásah do tela je zásahom a už nikdy to nemôže byť ako predtým. Ale ako pri každej chorobe treba liečiť hneď, lebo potom už môže byť neskoro. Na WC pôjdeš hneď, ako ťa postavia a odcievkujú, čo je spravidla na druhý alebo tretí deň po operácii. Z nemocnice púšťali na 7. alebo 8. deň, pokiaľ sa ti rany nezapália. Píšem rany, lebo ja som mala dve po bokoch chrbtice asi 10 cm. Robia to takto vraj preto, aby nevznikali zrasty, ktoré by zas robili paseku. V Košiciach jej to robili jedným rezom po chrbtici. Prvá kontrola 6 týždňov od operácie, druhá 3 mesiace od operácie. Potom vypíšu žiadanku na kúpele. Takže skôr ako za pol roka ani nerátaj s robotou. Záleží aj na tom čo robíš, ale neviem si predstaviť robotu, kde nepotrebuješ chrbát. Ak chces niečo vedieť, kludne napíš.
Dobrý deň, veľmi ma zarazila tá čakacia doba. Neviem akú máte poisťovňu, ja mám Dôveru. V máji som bola na konzultáciu a v júli ma operovali. Povedali, že hneď keď poisťovňa schváli peniaze, tak ma zaradia do programu a aj tak bolo. Mňa operoval prednosta Durný v Ružomberku. Nešla som k nemu po známosti. Proste som tam zavolala a objednala sa k nemu. Zatiaľ som spokojná, lebo horšie to nie je. Byť vami, tak tam zavolám a objednám sa. Za to nič nedáte a budete vedieť. Boli tam ludia z celého Slovenska. Tu je číslo 044-4382778.
Ahoj Ruženka, kde ťa prosím operovali, mňa asi čaká tiež tá istá platnička mam ju na 15 mm vysunutú a už viac menej ležím alebo chodím. Ďakujem
Dobrý deň Ruženka, mám tiež diagnostikované LS, sú to hrozné bolesti + krčná C34, C56 je to už dobrých 6-rokov, čo trpím, ale už je toho veľa už nevládzem! Prosím napíšte, kde ste bola operovaná a ako ste na tom po operácii, či viete existovať ako predtým?! Vopred ďakujem.
Pani Aneta, ako Vam to ide poslednych polroka? Mam momentalne zistenu presne taku istu diagnozu plus nieco ine v L5 / S1. Este som nebola u neurolozky, ale bedrovy pas ortoped mi dal hned. Podelte sa prosim skusenostami. Dakujem.
Ja som po operácii krčnej chrbtice 26.9. - výmena platničiek 5/6 6/7, niet čo čakať. Čím skôr tým sú vysledky lepšie - treba veriť doktorom čo to robia, sú to odborníci a len tak sa do toho nepúšťajú. Je pravda, že je to zákrok do tela ale iná možnosť nie je - infúzie, tabletky, injekcie to je komerčné predlžovanie liečby a bolesti sa vracajú až do stavu ochrnutia. Nebojte sa o 3 dni po operácii ste doma a zmeny sú rapídne. Osobne som to podstúpil a zatiaľ neľutujem, verím v rehabilitáciu a postupné doliečenie. Bolesti po operácii sú znesitelné a 6 hodín po už môžte chodiť na rozdiel od L4 L5, tí si vytrpia omnoho viac. Držím palce a nebojte sa. Po operácii môžme konzultovať ďalší postup. Držím palce nebojte sa dobre to dopadne.