Pacient po ťažkej mozgovej ischémii

Prosim o radu. Maminku mame doma po tazkej mozgovej ischemii, ma depresie a posledne dva dni je az agresivna. Obvodna lekarka sa aj dnes slubila na kontrolu, ale neprisla a to i napriek tomu, ze sme ju volali a to aj na zaklade toho, ze maminka zacala kaslat - cize ma aj respiracne ochorenie. Naposledy bola pri nej, ked sme ju priniesli z nemocnice a to 14.11.2009. Nema zaujem. Maminka pred ischemiou navstevovala aj odbornych lekarov a to diabetologiu - zvyseny cukor, nefrologiu - ma len jednu fungujucu oblicku, kardiologiu - zvacsenu lavu komoru a bola dvakrat operovana na stitnu zlazu. Obvodna lekarka vobec nezabezpecuje jej starostlivost je 23.12.2009 pred sviatkami a ked volame na pohotovost, odporucia nas na obvodneho lekara! Sme stale v kruhu! Kam sa mame obratit? Na koho? Mamina uz odmieta aj stravu! I napriek tomu, ze ma PEG nemozeme sa ani priblizit k nemu, lebo by si ho hadam v amoku vytrhla! Je na Slovensku este niekto, kto nam pomoze? Od 13.10.2009 ako sa jej to stalo sme stretli len dve ochotne osoby rehabilitacnu sestru, ktora nam prisla ukazat ako s nou cvicit a logopedku! To je vsetko! Poradte prosim! Uz sme zufali. Dakujeme.

Ak ma skutocne depresie a je agresivna, mozete skusit sukromneho psychiatra MUDr. Jan Balla, /platena sluzba/ na Zzz.sk, ktory navstevuje aj doma, alebo obvodneho psychiatra, ku ktoremu treba doporucenie od obvodnej lekarky. On posudi, ci jemozne lieky na upokojenie alebo depresiu R. Sv.

Dakujem za radu, v noci mamina znova skolabovala. Nereagovala na nic, mala zvyseny cukor - bola pri nej pohotovost. Nedali jej nic, podla toho ako vyzerala si myslim, ze prekonala nejaky epilepticky zachvat a ked znova bude nieco take, mame zavolat znova pohotovost. A nie je to skoda penazi? Vraj mame ocakavat, ze take stavy sa budu opakovat. Ale preco? Co sa s nou deje? Vzdy bola usmiata, spolupracovala ako mohla a teraz ma hrozne amoky. A ktory psychiater bude ochotny prist za nou, ked ona je imobilna -leziaca? Sukromny? Hm, sme obycajny priemerny ludia. Nemame tolko financnych prostriedkov.

Slavka ischemiou doslo k poskodeniu nedokrvenej casti mozgu. Tie stavy (epilepsie?) sa mozu na tomto zaklade opakovat aj v buducnosti. Nemozte od mamky ocakavat stav, ktory bol pred ochorenim. Zial, uz to nikdy nebude ako predtym. Drzim vam palce.

Lesia, dakujem. Je to tazke, ale vyrovnavame sa s tym, ze mame doma velke dieta. Je to tazke, ono behom niekolkych hodin clovek zabudne vsetko. Jest, pit, rozpravat, rozmyslat … Ale keby sa nasiel niekto, kto povie: "No mili pribuzni: Vasa mamka je v stadiu tzv. Ani za svet nic nezjem a ked ma budete nutit, ublizim si a zrozumitelne vysvetli pouzivajte teraz na stravu radsej PEG a mozete cez neho pouzivat taku alebo onaku stravu. V ziadnom pripade jej nedavajte toto alebo ono! Ale nikto nepovie nic! Hladam aj cez internet nejake recepty, no nikde nic. A ma aj zvyseny cukor. Este pred prihodou chodila na kontroly napr. Nefrologicka jej zakazala sol, diabologicka niektore ovocie, pecivo a neviem co este. Nikdy s nami nerozoberala zdravotny stav! Nezatazovala nas nim a ked sme sa stretli, tak temy vzdy z chorob obratila na nieco prijemnejsie a teraz sme strateni. A pomoci sa v nasom zdravotnictve nedockame. Nemali sme v rodine nikoho s takymto ochorenim, tak nevieme, ze to tak ma byt. Mesiac ju mame doma a ma to len posledne styri dni. Ale aj tak dakujem vsetkym, ktori aspon nejakou radou reagovali na moj clanok - prosbu o pomoc. Pozehnane vianocne sviatky Vam prajem.

Slávka zadaj do googlu PEG sonda a vyhodi ti odkazy. Napr.: Google

Ďakujem Lesia, vytlačila som si myslím, že nemocnica v Bojniciach vydala tam nejaké info o PEG.

No presne ten link o edukacii som mala v umysle sem prilepit, ale hodilo to vsetko, co sa googli naslo. A presne ako pises, z dospeleho cloveka sa v okamihu stava dieta. Je rozdiel v tom, ze v ktorej casti mozgu dojde k nahlej prihode. Od toho sa odvija aj prognoza. Su pripady, ked sa bez nasledkov sa da zotavit z mozgovej prihody, pri inych pacient straca rec (je to pri pravostrannom ochrnuti, ked k mozg. prihode dojde v lavej hemisfere mozgu), a potom su aj take, ked pacientovi sa meni osobnost - agresia, nervozita, ale jedno je iste: Ten clovek to nerobi vedome, ale stav je vyvolany na zaklade poskodenia mozgu bud zakrvacanim, alebo naopak - nedokrvenim. Drzim velmi palce a prajem mamke, aby sa jej stav zlepsil a vam, ktori sa o nu starate vela sil a trpezlivosti.

Lesia vdaka. Dnes, ked mamka nechcela nic jest, jednoducho som to zomlela a pouzila PEG. Na ceskej stranke som zistila, ze ako u nas vyrabaju nutridrink, je vyrabany aj Diason pre diabetikov. Vraj to moze predpisat obvodny lekar. Ale ako mame vysvetlit obvodnej lekarke, ze nam to moze predpisat? Ked sme si ziadali vysetrenie mocu (pred prepustenim z neurologie, bola tyzden na infekcnom liecena na infekt. mocoveho mechura zrejme z katetra), tak nam obv. lekarka kazala, aby sme jej do plienky pripevnili teglik z jogurtu a priniesli tuto vzorku. Ked som si ziadala vymenny listok pre logopedicku, tvrdila, ze nemame narok. Takto je zo vsetkym, co od nej ziadame. Odvolava sa na neurologicku a ta nas so vsetkym posiela za obv. lekarkou. A ked prideme s hotovou vecou, ze vieme o tom, ze ma na to mamka narok, tak nas vyprevadi s tvrdenim, ze si to musi overit! Smutne, ale je to tak. Prajem pani doktorke pevne zdravie. Nikto si nezasluzi taku starostlivost, aku ona poskytuje. No citime sa uplne trapne, ale preco mame platit plnu sumu za nieco, na co ma mamka narok. No z jej strany ziadna ochota a to este postracala nam tlaciva, ktore sme potrebovali prilozit k ziadosti o poloh. postel! Ach, ale som si ulavila. Nepatri sa takto o druhom bez neho, ale niekedy to inac nejde. Dufam a prajem si, aby sa nikdy neprihodilo jej blizkej osobe nieco podobne. A zasa z druhej stranky kolko ludi ma ovela, ovela vacsie starosti ako my! Tak a v tomto duchu si idem lahnut a spat. Krasnu nicim nerusenu noc!

To ty si pisala o tegliku v tej druhej teme? Tam som tiez napisala, ak mate taketo problemy s obvodnou, vsak ju zmente. Lekarov prveho kontaktu je neurekom. Ak jej treba urobit odbery, resp. podavat injekcie a pod, tak od toho je domaca oset. starostlivost - ADOS.

Ano ja som ten téglik spomínala. No vieme, že ADOS je na odbery, ošetrovanie pegu, meranie glukózy, tlaku … ale ani odtiaľ sa už vyše týždňa nikto neukázal. (Sviatky sú.) Čo sa týka zmeny lekára. To je pravda, že sa lekár dá zmeniť, ruku však na srdce. Ked mamka nepotrebovala jej starostlivosť, tak pani doktorka mala za ňu body a aj za otca, za sestru a je mi jasné ,že teraz robí všetko preto, aby sme zmenili lekára a ona mala pokoj. Ale je to správne? Bola mamka jej pacientkou už cca. 20 rokov. Predtým sme bývali 150 km na juh. A ktorého doktora máme teraz zaťažiť s takýmto pacientom? A koľkí nás prijmú s otvorenou náručou? Pochybujem.

Reagovala som aj v druhej teme. Lekar vysetri moc, ked ho donesiete. Nie je jej povinnostou prist k Vam a odoberat moc, nema to v naplni prace a cesty jej nepreplatia. Okrem toho, ak Vam nieco napise, na co podla Vasej poistovne nemate narok, vsetko to natvrdo sama zaplati, preto vsetko overuje. Nie je povinna pracovat cele sviatky, ma pravo na dovolenku. Pocas sviatkov funguju urgenty. Ale rataj s tym, ze sa o mamu bude starat hlavne rodina. A bude to riadna fuska, sama som to zazila 8 rokov.

Slavka ADOS funguje aj cez sviatky. Ak ich potrebujes, tak im zavolaj. A co sa tyka lekara, tak neries teraz, ze co bolo pocas 20. rokov. To uz teraz nepomoze. Ak si nespokojna, zmen lekara a nevymyslaj ako to nepojde, ale hladaj ako sa to da.

Lesia to sa nepriznali z ADOSu, že robia aj počas sviatkov. Nevadí, teraz ich aj tak nepotrebujeme lebo skúmavky a žiadanky na vyšetrenie nám musí dať zase len obvodný lekár. PEG sme vyčistili, tlak jej meráme pravideľne … skúsim moju bývalú lekárku. Tá sa presťahovala blízko aj s ordináciou celou svojou. Už neriešim nič. Už len nemo sa prizerám.

Slavka robia aj cez sviatky, ale samozrejme vykonavaju iba odborne vykony, ktore vy ako laici nemozte vykonat.

Mila Q: od lekarky neziadame inu ako zdravotnu starostlivost. Neziadame ju ani pocas sviatkov, raz do mesiaca ma ordinacne hodiny v nasej obci a plati jej cestovne naklady obecny urad. Ziadame ju len o to, co si overime v poistovni, ci na to mame narok a to su plienky, podlozky … Tak isto mame narok na osetrovatelsku starostlivost ADOS, ktory maju v naplni prace aj odbery vsetky, vratene moca. Ale skumavky a ziadanky na vysetrenie musi poskytnut obvodna lekarka. No myslim si, ze nie je spravne sviatkovat mesiac pred vianocami a mesiac po vianociach. I ked je lekarka. Na fusku so starostlivostou si zvykame a robime to s laskou, lebo tak nas to maminka ucila a tak jej to vraciame! A moj nazor na to, ze ma narok na riadnu zdravotnu starostlivost mi nikto nezmeni!