Platy v zdravotníctve

MZ by sa už konečne malo zamyslieť nad úbohými platmi zdravotníkov. Všetci zdravotníci nám utekajú do zahraničia. Keby sa platy zvýšili aj o 100%, je to ešte málo, veď zdravie je to najdôležitejšie.

Ahoj, som tiež zdravotníčka a čo viem o kočkách u nás v poliklinike u praktických amb. majú plat tak cca 10-12 tis. Sú to neštátne ambulancie…

Pokiaľ mám informácie, tak praktický lekár má okolo 60 000 Sk mesačne, ak má už vypracovaný svoj obvod a spadá mu tam zopár ulíc. Pravdaže nepočítame dovolenky od farmaceutických firiem a rôzne darčeky za to, že predpisujú tie ktoré antibiotiká a ničia tak ľuďom životy. Za každého pacienta tento praktický alebo už dnes všeobecný lekár berie okolo 33 Sk a viac mesačne len za to, že ho má zapísaného v kartotéke. Záleží to od zmluvy s poisťovňou. Ten pacient sa tam nemusí ani ukázať, potom ešte berú za ostatných pacientov v podobe tzv. bodov za vyšetrenie a tvária sa pritom strašne otrávení a zároveň Vám rozprávajú o tom, ako málo sú platení, ako meškajú poisťovne a urobia zo seba také chúďatká, že im babky ešte aj vajíčka donesú. Takže najbližšie, keď navštívite praktického lekára, tak sa nenechajte - on si robí svoju prácu, vy máte určite svoju a každý sme zaplatení, inak by sme to nerobili.

Toto som ale spomenul príklad neštátneho praktického lekára, nie chudákov lekárov, ktorí pracujú v štátnych nemocniciach (a nie sú česť výnimkám o nič menej drzí k pacienom). Ja na jednej strane uznávam, že lekári v štátnej sfére majú málo peňazí, ale do prčic nech to potom neštudujú, nerobia alebo idú do prdele do zahraničia a zarobia si viac a nech sa tu nehromadia ako hnoj a vyburujú sa na nevinných ľudoch v čakárni, ktorí platia mesačne odvody a chcú sa nechať ošetriť. My ostatní za to nemôžeme, že je takáto situácia a keď za niečo nedostávam zaplatené, tak to predsa nerobím.

Myslíš si,že 60 000 Sk je plat praktického lekára ? Hlboký omyl. Z týchto peňazí treba zaplatiť sestru, nájomné, skúmavky, tlačivá … a potom si spočítaj,koľko tomu lekárovi zostane. Možno by si za tie peniaze nemal chuť chodiť do práce a liečiť pacientov ako si ty

Jedna vec je či má chuť liečiť pacientov, druhá vec je či je to veľa (60 000 Sk tým šikovnejším ostane, mám kamaráta lekára, ktorý sa tým netají). Ja netvrdím, že to je veľa, ale nie je to tak málo, aby im naozaj babičky museli nosiť almužnu a miesto liečenia pozitivizmom pacientov zahrnú negatívnymi správami, ktoré sa ich ani netýkajú (ako málo majú peňazí). Také liečenie a prístup pokladám za hyenistický. Viem, že to čo píšem sa môže veľa ľudí dotknúť a že veľa lekárov sa to netýka, ale aj taká je realita a aj o tom je potrebné písať. Nech každý posúdi podľa vlastných skúseností a ospravedlňujem sa, ak som sa niekoho dotkol.

Praktický lekár pre dospelých, ktorý má v obvode registrovaných 1.500 pacientov, dostane od 1.1.2007 mesačne od poisťovní 64.000,- Sk. Ak má lekár toľkoto pacientov, znamená to, že denne vyšetrí cca. 40-50 pacientov - t.j. ak má ambulanciu otvorenú 5 hodín denne, vychádza mu na jedného pacienta čas 6-8 minút !!!

Z týchto 64.000,- Sk mesačne lekár zaplatí:
- 8-12 tis. nájomné za ambulanciu
- 16-20 tis. plat sestričky aj s odvodmi
- 1-3 tis. náklady na telefóny
- 7-10 tis. leasing auta (pretože musí chodiť za pacientmi aj domov)
- 1 tis. mesačne náklady na software
- 500 Sk mesačne recepty a iné tlačivá
- 500 Sk mesačne striekačky, ihly, a iný spotrebný medicínsky materiál
- 700 Sk mesačne toner do tlačiarne
- 300 Sk mesačne iné náklady

Sumarizácia: ak vezmeme priemerné hodnoty, potom mesačné náklady lekára na prevádzku ambulancie sú cca. 39.000,- Sk mesačne.

Takže z toho plat lekára je 25.000,- Sk mesačne brutto — pretože z toho ešte musí odviesť daň zo zisku.

Takže tak je s tými našimi neštátnimi všeobecnými lekármi. Jednoducho povedané, štátny lekár v nemocnici má rovnaký zárobok, ale bez rizika v podnikaní, a bez starostí - on sa totiž nemusí naháňať za poisťovňami, že kedy sa uráčia zaplatiť faktúru, on nemusí chodiť do obchodu kupovať recepty, on nemusí vyjednávať s prenajímateľom o cene prenájmu, on nemusí riešiť problém, ako pracovať, lebo sestrička je chorá.

To je taký prehnaný scenár, že si každý môže spraviť svoj názor. Napríklad kto už len platí 1000 Sk mesačne za softvér, prečo by každý musel chodiť k pacientom domov autom, keď má ulice vo svojom okolí a vôbec auto určite nie je nevyhnutnosť a kto ho komu kázal kupovať na lízing, keď je to maximálne nevýhodné. Čo sa týka platu sestry, tak to je dobrý plat, to nemá každá sestra veru a rád by som videl niekoho, kto pretelefonuje 1 - 3000 Sk z ambulancie, šak to je skoro ten lekár ako ústredňa a mimochodom pacienti volajú lekárovi a nie lekár pacientom.

Nezapočítali ste tam bodovanie od poisťovní, ktoré ide lekárovi na účet a to, že má lekár 1500 ľudí v obvode neznamená preboha, že ich musí vyšetriť každý mesiac!!! Nerobte tu z ľudí hlupákov.

Suhlasim s Realom. Lubos, je to trosku, ba priam velmi pritiahnute za vlasy. To je co za blbost, ze vysetri 50 pacientov denne, ak ma 1500 pacientov? To by sme potom boli riadne chory narod. Mozno nejak narazovo (v urcitych obdobiach), ale inak. 1-3 tis. naklady na telefony? Tolko nepretelefonuje stredne velka firma a nie lekar a sestra. 7-10 tis. leasing auta (pretoze musi chodit za pacientmi aj domov) Tak to je super doktor. A pouziva to auto len na pracovne ucely? To by ma zaujimalo, ako o tomto presvedci danovu kontrolu. 1 tis. mesacne naklady na software - a to aky soft pouziva lekar? A okrem toho, nebolo tu spominane a zapocitane bodovanie. Ked ma 40-50 pacientov denne, kolko je to bodov navrch? Teda kolko penazi tu nebolo zapocitanych?

Praktický lekár je platený len kapitačnou platbou za pacienta na l mesiac - cca 40Sk. Za kompletnú preventívnu prehliadku trvajúcu cca 1/2 hod.s odbermi krvi, vyš. stolice, odoslaním pacienta na dalšie vyš. + poučenie pacienta dostane cca. 220 Sk minus náklady na odber. materiál. Robili by ste za takú cenu?

1. presne tak, Fero, praktický lekár je platený paušálne - dostane tzv. kapitáciu x počet pacientov, plus vykázané preventívne prehliadky

2. Aký software používa lekár ? OKI, takže výpočet:
    Windows XP - 3.600,- Sk
    MS Office - 12.000,- Sk
    Medicínsky software (napr. WinAdam) - 12.000,-
    Zriadovacie náklady spolu: 27.000,- Sk
    Okrem toho 100,- Sk mesačne za Upgrade medicínskeho programu a 2.000,- Sk ročne za Antivírový program (lekár je pripojený na internet)

3. Telefóny - 450,- Sk paušál za pevnú linku, 900,- Sk paušál za mobilný telefón

4. Auto - 8.000,- mesačne je splátka za auto, ak ho kúpil za 400.000,- (také lacnejšie) a zaplatil 50% akontáciu.

Nebol by z Vás dobrý ekonóm ani plánovač, Fero :frowning:

… a viem o čom hovorím. Denne sa šprtám v účtovnícve niekoľkých lekárov.

No dobre, ale prečo dávať do súvislosti dlhodobé náklady s mesačnýmy výdavkami. Tam by patril akurát ten 100Sk upgrade a možno ten antivírus.

Čo sa týka toho auta, tak ja som ešte nevidel lekára, ktorý príde za pacientom autom a nenechá si za to zvlášť zplatiť :slight_smile: Prosím kontakt na takého lekára a aj sa u neho zaregistrujem, lebo by sme takého jedného potrebovali kôli jednému staršiemu členovi v rodine.

A preventívna prehliadka určite nie je jediný zdroj príjmu, sú tam aj iné úkony, ako napríklad vidno na www.mudrkridlova.zzz.sk/?page=cennik kde keď je lekár šikovný, tak nehladuje a určite mu to zaplatí aj tie náklady na “toner a tlačivá” :slight_smile:

Nechcem tu dokazovať svetu, že sú praktickí lekári nejakí zazobanci, ale po nedávnej debate so znamym lekárom a jeho vysvetlení systému platieb som usúdil, že netrú biedu a chcem, aby to vedeli aj ostatní, ktorí naozaj počúvajú v ambulancii žalospevy sestričky a lekára.

Nesrandujte! Takze zo mna by bol zly ekonom. No toto. Ak je pravda, ze lekar ma naozaj len kapitacie + preventivky, tak potom musi ist kazdy mesiac do minusu. Pretoze, ak ma mat vsetko, co ste napisali (mimochodom, ten soft mi vychadza len na 500,- Sk mesacne), kde su vstupne naklady napriklad na pocitac? V tom pripade to moze byt tych 1000,-Sk. Potom, kde su naklady na benzin, ked uz ma podla Vas mat auto, ktore plati ambulancia? Naklady na internet, predsa by nemal ten antivirovy program len tak, bez internetu. A kde su vstupne investiciu do pristrojov a zariadenia? Sa mi to nejako nezda.

Inak mňa by tiež zaujímalo, koľko lekárov má v ambulancii internet?! Veď ešte ani počítač nie je bežným štandardom, nie to internet.

Tiez som zdravotna sestra, ale odisla som do zahranicia, pretoze to stoji za to. Manzel pracuje tu v zdravotnictve a je to ubohe. Pred tym som robila v odstatnenej ambulancii a zarobila som 8 900 Sk. Je to tri roky dozadu.

Pani doktorka, ktorej cenník ste zverejnil, je:
1. detská doktorka - a detskí doktori majú dvojnásobnú kapitáciu ako všeobecní lekári pre dospelých
2. súkromná lekárka a nie neštátna - a to je veľký rozdiel

A čo sa týka toho chodenia autom k pacientovi - lekárka, ku ktorej ja partím, to robí (a pokiaľ viem, tak si za to neúčtuje nič navyše, pretože to vykazuje poisťovni - aspoň od mojej starkej nič nepýtala).

A čo sa týka tých cenníkov lekárov - áno, aj moja lekárka má cenník - ale neštátny lekár si na rozdiel od súkromného neúčtuje také vysoké ceny za jednotlivé úkony a navyše na rozdiel od súkromného mu poplatky schvaľuje samosprávny kraj.

Všeobecný lekár nemá žiadne investície do prístrojov a zariadenia - nepotrebuje žiadne extra prístroje a nábytok nový nekupuje, lebo na to nemá.

Má na to iba lekár, ktorý je dosť dobrý, aby mu pribudlo pacientov, takže sa mu zvýšia aj kapitačné platby. Ak mu však vzrastie počet pacientov v ambulancii, vzrastie mu aj rozsah práce a po dosiahnutí určitej hranice pacientov musí uvažovať nad zamestnaním ďalšej zdravotnej sestry, prípadne lekára.

A čo sa týka toho intenetu - zabudol som ho zvlášť uviesť, ale zahrnul som ho do položky software.

Benzín, ktorý si lekár dáva do nákladov, je zahrnutý v nákladoch na leasing auta - tak ako bolo správne poznamenané, lekár auto využíva aj na súkromné účely a preto iba alikvotnú časť dáva do nákladov.

Myslím však, že zachádzame do účtovníckych detailov a že sa začíname zbytočne chytať maličkostí. Fakt je ten, že robiť všeobecného lekára pre dospelých v NEŠTÁTNOM zdravotníckom zariadení nie je žiadna výhra. Títo lekári zarábajú 20-30 tisíc mesačne v hrubom - to je fakt, ktorý sa dá overiť.

A aký je teda rozdiel medzi neštátnym a súkromným lekárom?

Dakujem za vysvetlenie. Nechem chytat za slovicka ani sa hadat +/- 100, 1000,- Sk - som len “bezny” pacient a nastastie nie kazdomesacny a preto ma to zaujimalo. Zuzana, tiez by ma zaujimalo, aky je medzi nimi rozdiel.

Neštátne zdravotnícke zariadenie - vzniklo odštátnením. Je to zariadenie, ktoré je zaradené do minimálnej siete zdravotníckych zariadení. To znamená, že zariadenie je povinné ošetriť pacienta, ktorý patrí do jeho obvodu, že poisťovne sú povinné s ním uzatvoriť zmluvu, že nemôže vyberať poplatky od pacientov za úkony, ktoré sú hradené z poistenia a že nadštandardné výkony si spoplatňuje poplatkom, ktorý odsúhlasí samosprávny kraj. (Príklad - 95% všetkých zariadení).

Súkromné zdravotnícke zariadenie - vzniklo “na zelenej lúke”, t.j. niekto si založil firmu, zamestnal lekára a začal prevádzkovať ambulanciu. Poisťovne s ním nemusia uzavrieť zmluvu, nemá pridelený obvod a preto nemusí ošetriť každého pacienta, všetky (resp. ak sa mu podarí mať zmluvu s poisťovňou, tak takmer všetky) výkony si pacient platí sám, poplatky si určuje na základe voľnej tvorby cien. Dá sa spoznať podľa toho, že spravidla pacient platí ročný paušálny poplatok za to, že je evidovaný ako pacient - napr. v PRO BIOSe je to 3.000,- ročne (ak sa nemýlim) - t.j. 250,- mesačne … celkom slušné, ak vezmeme do úvahy že je to vlastne kapitácia, ktorej výška u neštátneho je okolo 45,- Sk mesačne.)

Luboš, ďakujem za vysvetlenie. No poznám aj lekárov, ktorí sú súkromní, ale podľa Vášho popisu sa správajú ako neštátni. A aj tu na stránke som si už viac krát všimla, že lekár mal v názvne “súkromná ambulancia” a normálne mal vypísané zmluvné poisťovne.