Podľa LOZ bomboniera alebo kvety nie sú úplatok

LOZ považuje za prijímanie úplatku každú situáciu, pri ktorej ktokoľvek, a teda aj lekár, “priamo alebo cez sprostredkovateľa pre seba alebo pre inú osobu prijme, žiada, alebo si dá sľúbiť úplatok, aby konal alebo sa zdržal konania tak, že poruší svoju povinnosť vyplývajúcu zo zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie”



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/12660-podla-loz-bomboniera-alebo-kvety-nie-su-uplatok

Lekári ani sestry nepracujú pre bomboniery, nie je dobré hovoriť ľuďom, že bomboniery sú v poriadu, to je nesprávne, to je to isté, ako keby niekto povedal, že malý úplatok je v poriadku a veľký nie. Kto bude hľadať hranicu. Niektoré bomboniery a fľaše alkoholu sú drahé, stoja niekoľko desiatok až stoviek eur, aj niekoho celú výplatu, čo je potom morálne? Prečo už nedať radšej peniaze? Inak to sa podobá na LOZ, takéto vyhlásenie vôbec poskytnúť, pacient, ktorý donesie k lekárovi bombonieru je taký istý úplatkár, ako ten, čo donesie peniaze, nič zložité. Deformuje sa tým charakter, čo ak príde niekto po takomto pacientovi s bombonierou a ten druhý človek nedonesie nič, lebo sa ponáhľal alebo mu bolo zle a nemal čas ísť pre doktora vyberať prezent, bude v nevýhode. Vážený pán Visolajský, treba prehodnitiť, či sa aj Vám chce chodiť po úradoch a všade kde sa pohnete s darmi, lebo úradníci a iný zamestnanci, ktorí sú platení zo štátneho alebo z poistného sa nechcú vzdať darčekokv asi tak, ako poslanci imunity. A najhoršie na tom je, že na to vôbec lekári nie sú odkázaní, skôr žijú z tých peňažných úplatkov ako bombonier. To akože mám zakaždým, keď budem vďačná za to, že si niekto spraví svoju prácu na nejakom úrade (daňovom, na polícii a tak) chodiť kupovať bombonieru, aby som ich podporila v ťažkých časoch?

Bombonieru a kvety nepijem.