Podľa MZ SR lekári navrhujú nárast ich priemernej mzdy o takmer 1900 eur

Priemerná mzda slovenského lekára by podľa návrhu odborov mala v budúcom roku vzrásť o takmer 1900 eur



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/11183-podla-mz-sr-lekari-navrhuju-narast-ich-priemernej-mzdy-o-takmer-1900-eur

Prakticky kazde medium na Slovensku v tejto teme uvadza nepravidve informacie. Odhliadnuc od denniku Pravda su to zavadzajuce informacie vratane Vasho dennika. Udavate priemerne platy lekarov vratane sukromnikov, ktorych sa strajk netyka a maju daleko vyssie platy. Inymi slovami, pracujem ako lekar 4. rok, zakladny plat mam 610 eur v hrubom, zakladny primarsky plat v nasej nemocnici je 1220 euro. t.j. platy lekarov v nemocnici su od 610 do 1220 euro. Tento stav je vo vsetkych nemocniciach VUC Zilina rovnaky. (Dokonca Zilinsky nemocnica ma nastupny plat doktora 580 euro v hrubom.) Ako kazde nekompetentne medium udavate zavadzajuce spriemerovane platy, ktore nemaju s realitou nic spolocne. Keby ste chceli, tak si z verejnopravnych medii najdete realne udaje, ze platy su v priemere okolo 760 euro nie 1650, ale to by ste museli chciet. Aspon si teraz pred volbami urobia lekari svoj nazor na jednotlive media vratane Vaseho servera.

Clovece, neviem o com hovoris, ved tu citovali Uhliarika a LOZ. Mimochodom autor tohoto clanku je TASR, ich spravy prebera rovnako ZZZ, SME, Pravda a ine servery. Treba sa najprv naucit citat doktore, potom sa stazovat. Eva, sestra, ktorej zatial nezvysili plat.

Mila Evka,

dnesne aj vcerajsie stretnutie LOZ malo hned na prvom slide v pozadi napisane, ze nastupny plat lekara je 600 euro v priemere a 1000 po atestacii. Pozri si TA3 zaznamy a Kollara (online archiv). Navyse nemam najmensi problem tu uverejnit fotokopiu svojej vyplatnej pasky takze viem o com hovorim. V rodine mam 5 lekarov, sam som lekar.

To ze Uhliarik klame a zavadza je stary fakt. Miesa platy nemocnicnych a sukromnych lekarov, v zasade vytrhava statisticke udaje z kontextu.

TASR len tieto klamstva cituje a posiela dalej napriek tomu ze su nepravdive alebo su to polopravdy vytrhnute z kontextu, co sa nakoniec da dokazat velmi jednoducho pohladom na vyplatnu pasku ktorehokolvek lekara v nasej nemocnici.

A arogantne narazky stylu, ze niekto nevie alebo sa ma naucit citat si mozes nechat na ine internetove fora, kde si potrebuju “premudrele” osoby porozpravat.

Takze mila Evka. Na stranke www.lekom.sk mas v archive vsetky clanky z medii v dannom dni. Pozri si zaznam z tlacovky LOZ a porovnaj to s jednotlivymi mediami. Nasledne skus napisat, ci som mal pravdu. Fakty su fakty a dôkazy su jasne.

Musim povedat, ze som velmi sklamana a zhnusena spravanim lekarov. V dnesnej dobe, ked na nic niet penazi, oni ziadaju o take nehorazne navysenie platov? Nepaci sa im zvysenie platu o 300 eur? Niekto ani tolko nezarobi! Fakt som z toho vsetkeho riadne znechutena.

Presne tak. Vcera situaciu spravne vyhodnotil aj pan prezident. Podla mna vascina lekarov ani netusi preco dali vypoved. To, co robia odbory je jednoznacne verejne ohrozenie. A malo by sa to dotiahnut do konca. Podanim zaloby na vsetkych, ktori vydieraju vladu SR, a z obcana SR si urobili rukojemnika. Dalsi postup, ktory by vlada mala zvolit je: Kedze LOZ neakceptovali ponuku navysenia mzdy o 300€, ponuknut nove navysenie - od 9 do 65€ podla zasluh a nasledne podanie trestneho oznamenia na kazdeho, kto po 01.12.2011 bude drzat obcana SR ako rukojemnika. Rozhorceny pacient.

Ak by mal patriť lekárom plat navýšený o 1900 eur, mali by platy ako v Nemecku. A priratajme k tomu aj, bočné príjmy" od pacientov. Nezaslúžili by si takéto zvýšenie aj napr. kuriči v nemocniciach a všetok personál, pretože sú lekári na nich závislí? Mali by mať platy ako zamestnanci s rovnakými pozíciami v Nemecku. Podľa mňa by každý zamestnanec na Slovensku mal mať nemecký plat, pretože ceny tovarov u nás sú ako v Nemecku.

Som sklamaná z patovej situácie navodenej vysokoškolsky vzdelanými “lekármi”, len dúfam, že na vlastnej koži, alebo v rodine pocítia nedostatok lekárskej starostlivosti. Apropo, kto pozná chudobného lekára?