Preventívna gynekologická prehliadka je komplexné gynekologické vyšetrenie zamerané na vyhľadávanie a včasnú diagnostiku organických a funkčných porúch ženských pohlavných orgánov. Súčasťou prehliadky je dôkladná anamnéza a odborné poradenstvo
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na aké vyšetrenie pri preventívnej prehliadke mám nárok aké vyšetrenia by mal gynekolog urobiť. Platím ročne 400 korún vraj za nadštandardnú starostlivosť, pritom prehliadka trvá 5 min. Mám 25 rokov a beriem tiež antikoncepciu. Ďakujem veľmi pekne za informácie.
Chcela by som sa opýtať, nárok na preventívnu prehliadku u gynekológa je jeden krát za rok…ok. A čo všetko zahrňuje táto prehliadka? Aj odber krvi a obzvlášť ak beriem antikoncepciu, nie? Moja gynekologička mi povedala, že sa prijal zákon kde už odber krvi pri gynekologickej prehliadke nemajú robiť a keďže beriem antikoncepciu tak je pre mňa odber krvi DôLEŽITÝ. A že s tým sa mám obrátiť na môjho všeobecného lekára… A ten mi dnes povedal, že to nie je pravda, že novelizácia zákona bola pred troma rokmi a takéto tam nič nie je (čo mi povedala moja gynekologička)… Všeobecný lekár robí preventívnu prehliadku raz za dva roky a aj s odberom krvi, čo pri braní antikoncepcie je neakceptovatelné predsa! Tak sa pýtam, ako je to prosím???
Preventívna prehliadka je zameraná na prevenciu tj. včasné zistenie onkologických ochorení, čo ako sama uznáš nemá a s antikoncepciou nič spoločné. Robí sa cytologia a u žien do 40rokov sono prsníkov nad 40 mamografia raz za dva roky do 69 rokov… Cytologia sa robí 2x po roku od 23 do 64, pri negat. náleze potom 3ročné intervaly. Odbery na onkomarkery sa na gynekologii nerobia.
ešte pred dvoma rokmi pri preventivnej gynekologickej prehliadke mi kazdy rok brali aj krv, ale teraz uz nie… mne to gynekologicka vysvetlila tak, ze je to zo setriacich dovodov…
Dobrý deň, poprosila by som o informácie ohľadne preventívnych prehliadok prsníkov, konkrétne ako často sa má robiť sono prsníkov. Mám 22 rokov a moje dve tety- otcove sestry majú ca prsníka. Ďakujem