Prepuknutie ochorenia u deti

Dobry den pan doktor,
sama som psoriatricka a mam dva deti, dcera ma 9 rokov a syn 7 rokov. Existuje nejake kritickejsie vekove obdobie, kedy by ochorenie mohlo prepuknut aj u nich (puberta ?) alebo ked sa doteraz nepravilo, uz sa neprejavi ?
Dakujem pekne.
Zuzana

Dobrý deň,

psoriáza môže prepuknúť kedykoľvek v priebehu života. U detí do puberty sa vyskytuje zriedkavejšie. Prvým častejším spúšťacím obdobím je stredná škola a najmä záverečné maturity. Medzi ďalšie spúšťacie obdobia patria štúdium na vysokej škole, nástup do zamestnania, niekedy samotné zamestnanie (ak je stresujúce), prepustenie zo zamestnania, odchod do dôchodku, stres pred svadbou, narodenie dieťaťa, nefungujúca domácnosť, rozvod, úmrtie blízkeho člena rodiny. Psoriáza sa môže objaviť kedykoľvek počas spomenutých období.

A ako by sa tomu dalo predist??

Dobrý deň,

predísť tomu sa prakticky nedá. Ak to má prísť, tak to skôr či neskôr príde. Jediné čo môžete urobiť je minimalizovať stres a zdravo žiť (vyvážená strava bohatá na ovocie a zeleninu, nefajčiť, nepiť alkohol a mať dostatok pohybu). Ak sa však psoriáza predsa len objaví, vedzte, že sa dá v dnešnej dobe veľmi dobre liečiť.