Mliečny automat pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave dnes sprístupnil verejnosti minister zdravotníctva SR Richard Raši. Mlieko do automatu dodáva Poľnohospodárske družstvo (PD) Lozorno zo Záhoria
Keby tam radsej dali automat na 100% stavu z ovocia napr. z pomarancov odstavi priamo pred vami.
Netvrdim ze mlieko nejak extra skodi, ale liek to tiez nie je. Mlieko je jeden z najcastejsich alergenov a pozrite sa kolko alergii je v dnesnom svete. Pred par rokmi bol alergik kazdy treti, uz sa to priblizuje k polovici.
Pomerne vela ludi u nas, az do 20% ma mensi ci vacsi nedostatok enzymu laktaza a nedokaze mlieko travit. Vacsina ludi o tom ani nevie.
Ja osobne mlieko velmi nepijem len prilezitostne a sem tam nejake syry a ked uz tak bryndzu a acidofilne mlieka s probiotickymi bakteriami. Maso som samozrejme tiez vylucil z jedalnicka a odporucam ludom ktory chcu byt zdravy vylucit biele pecivo a zredukovat na 50% aj to tmave. Dnesne pecivarske vyrobky su vo vacsine pripadov len zhoreny lepok a skrob.
Cital som par studii o tom ze mlieko zvysuje riziko vzniku rakoviny krcka maternice a tusim aj nejake ine rakoviny a nadoru prsnika.
Clovek je jediny zivocisny druh ktory pije mlieko inych zvierat a jediny zivocisny druh ktory pije mlieko aj po skonceni kojenia a dokonca ho prezentuje ako nevyhnutny zaklad zdravej stravy.
Mlieko ano, ma vela dolezitych aminikyselin, ale nie pre kazdeho a hlavne z upozornenim ze moze aj uskodit.
Ale pan Minister je predsa lekar, mal by to vediet.
Tak už konečne aj v Bratislave. Bol som v Dubnici nad Váhom a tam som kúpil v automate mlieko. Nemá to chybu. Bolo lacnejsie o 10 centov, ako v Bratislave. Aj tak vítam možnosť kúpiť čerstvé mlieko. O tom, že je to konkurencia marketom svedčí aj zúrivá diskusia ako je potrebné mlieko prevariť. Pritom, keď mali zabezpečiť hygienu pri predaji pečiva a chlieba, aký krik spustili o koľko bude tento tovar drahší atď. Teraz akú starosť majú o zdravie ľudí, ktorí si kúpia mlieko z mliekomatu. Dojímavé. Aj tak väčšina ľudí si mlieko prevarí. Keď robím jogurt alebo kefír mlieko prevarím. Tým zabezpečím, že keď do vlažného mlieka pridám smotanový jogurt či kefír rozmnožia sa mi len tieto kultúry. Týchto predajných miest čerstvo nadojeného mlieka v Bratislave by sa žiadalo viac.
Nechcem polemizovať nad otázkou piť či nepiť mlieko v dospelosti. Kúpiť si mlieko je na dobrovoľnosti a mať možnosť kúpiť si aj mlieko neupravené považujem jedine za klad (považujem ho za kvalitnejšie oproti odstredenému krabicovému)
Avšak krútim hlavou nad argumentom, ktorý je tak rozšírený a traduje sa ako povesť z diskusie do diskusie. Je to argument, ktorý má pritom logické vysvetlenie nadradené tomu, že mlieko je pre človeka v dospelosti neprirodzené.
Otázka: Prečo je človek jediný cicavec, ktorý pije mlieko aj po skončení kojenia?
- jednoducho si ho žiaden iný nevie zaobstarať. A verím, že by sa viaceré živočíšne druhy prispôsobili, keby bol tento druh potravy pre ne dostupný. Je možné zviera naučiť piť mlieko. Pravda, aký to bude mať vplyv na zdravie musíme posudzovať pomocou iných kritérií než porovnávaním s ostatnými.
Teda človek je jediný živočíšny druh, ktorý pije mlieko aj po skončení kojenia, ale v princípe rovnako jediný živočíšny druh, ktorý konzumuje napr. údený tempeh…
A čo sa týka alergie - čo potom oriešky, jahody… veľmi, veľmi časté - sú skutočne na vine tie plody? Náš imunitný systém? Náš spôsob života a myslenia?