Moja mama urcite trpi nejakym psychickym ochorenim a rozbija to celu rodinu. Je velmi tazke tak zit a pozerat na to, ako sa psychicky nici a trpi. Ved mi jej chceme iba pomoct, lenze ona si mysli, ze je v poriadku a nepotrebuje ziadnu liecbu. Je to s nou naozaj velmi tazke a nevieme ako dalej.
Ivanka, vidim, ze si sa pytala dvakrat, takze sa nic neriesi, opytaj sa nejakej psychiatricky, kludne aj telefonicky, ci sa da na doporucenie rodiny hospitalizovat, neviem ci tam aj netreba zbavit svojpravnosti, ale ona ti urcite povie co sa da a co neda. V kazdom pripade ked sa neda pohnut s mamou, tak aspon ty chod na psychoterapiu, tam ti pomozu, aby si tym co ona robi tak netrpela a aj ti poradia ako s nou jednat, aby nerobila zle, a uplne najlepsie, ked vsetci okolo nej sa liecia, lebo ako spravne hovoris narusa to celu rodinu a ublizuje vam to. Vela stastia.
Ivanka, mam ten isty problem, sme zufali. Ako si dopadla?
Aj my máme v rodine podobný problém, ale s mojím bratom. Tiež by som chcela vedieť, ako dosiahnuť psychiatrické vyšetrenie proti jeho vôli …
Prosim vas, poradte mi ako dostat rodinneho prislusnika na psychiatricke vysetrenie, aj ked si on mysli, ze je v poriadku. Ma s tym niekto skusenosti? Je to velmi tazke, pretoze ak nepojde, jeho stav sa moze len zhorsit. Mame cakat alebo ho mame zobrat na silu?
A sa vam zdá, že nie je celkom psychicky v poriadku, a nie je to len jeho povaha, ktorej prejavy trvajú roky, navštívte nejakého psychiatra a podrobne mu vysvetlite o čo ide. On vám vydá psychiatrické doporučenie, následne zavoláte sanitku a zároveň hliadku polície / pre prípad, že by bol agresívny / ukážete im to potvrdenie, podobne ako personálu sanitky. Hovorí sa tomu nútený prevoz a ten by mal byť na najbližšie odd. urgentnej medeicíny v nemocnici. Tam ho vyšetrí psychiater a rozhodne, či ho treba nútene hospitalizovať, alebo nie. / nutená hospitalizácia môže mať význam, ak psychická porucha môže spôsôbiť, že pacient môže ublížiť sebe a / alebo iným.