Púpava - zázračná burina

Púpava je naozaj mimoriadne cenná burina. Jej listy obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B a takmer toľko provitamínu A, ako mrkva. Okrem toho má táto rastlina značné množstvo minerálov – draslík, sodík, hliník, meď, železo, vápnik, kremík, síru a fosfor.



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/8238-pupava-zazracna-burina

Pupavovy med ten je super

Aj keď väčšina ľudí považuje púpavu za neužitočnú burinu, pomáha liečiť široký okruh ťažkostí a v ľudovom liečiteľstve zastáva významné miesto. Vyznačuje sa najmä dvoma poprednými vlastnosťami: pomáha pri bolestiach žlčníka a chorobách pečene.
Kvitne v apríli až máji na lúkach, poliach a pri cestách. Veľmi vlhké prostredie pre ňu nie je vhodné. Jej liečivé účinky boli objavené len pomerne nedávno, v Európe okolo 15. storočia. Staré knihy uvádzajú, že ženy si z byliny a koreňa pripravovali zápar na skrášľovanie pleti. Starostlivo si s ním umývali oči a tvár a dúfali, že sa im tým podarí zjasniť tvár. Pre svoje krv čistiace účinky pomáha púpava aj pri dne a reumatizme. Celá rastlina je liečivá. Listy sa zbierajú pred kvitnutím, korene v skorú jar alebo v jeseni.