Rubeola – Ružienka

Je vírusové ochorenie charakteristické výskytom vyrážky. Infekcia spravidla prebieha mierne, nebezpečná je pre neimúnne ženy počas tehotenstva, kedy môže spôsobiť vážne poškodenie plodu.



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/7651-rubeola-ruzienka

Dobry den,

stalo sa nam, ze tehotnej manzelke zistili pritomnost antigenu proti rubeoly v prvom mesiaci tehotenstva na krvnych testoch. Lekarka povedala, ze sa musi urobit dodatocne specializovane vysetrenie na krv, kde sa zisti, ako je stary tento antigen - ak je to nieco starsieho razu, tak vraj by to malo byt v poriadku, ak je to nieco z nedavnej doby, tak nam hrozi, ze plod moze byt poskodeny.

Sme z toho celkom vystraseni a chcem sa preto spytat - ake su objektivne sance poskodenia plodu? Ak sa virus vyskytol v tele matky v 1. mesiaci - znamena to, ze plod bude URCITE poskodeny, alebo je to napriklad 30%, 50% apod. sanca? Da sa urobit v takomto skorom stadiu tehotenstva nejake vysetrenie, ktore by nam povedalo, ci virus poskodil plod? Napr. DNA / RNA vysetrenim? Moze lekar v takomto pripade doporucit krajne riesenie - napriklad interupciu?

Dakujem vopred za odpoved.

Adam skuste sa ozvat do Poradne Alexis. Viem, ze vam mozu odporucit nejakeho odbornika. www.alexisporadne.sk

Ako sa to mohlo pri povinnom očkovani stať?