Chcela by som vediet niečo viac o sexe bez maternice, ostal mi vaječník, ale chcela by som sa podeliť o vaše názory. Ďakujem.
Niektoré ženy majú po hysterectomii problémy v sexuálnej oblasti, cítia vo vnútri prázdnotu, u mňa nedošlo k nijak zvláštnym zmenám. Chuť na milovanie mám stále rovnakú – dokonca si myslím, že môj sexuálny apetít je omnoho väčší ako predtým. Vždy som bola sexuálne aktívna, a v tejto oblasti sa u mňa nič nezmenilo. Slasti sexuálneho života prežívam rovnako intenzívne, ako pred operáciou. Pocity pri milovaní sú rovnako krásne – nádherné. Všetko chce svoj čas, hlavne podpora zo strany partnera.
Skatika, myslim si, ze to, co popisujete suvisi s vyrovnavanim sa, ako sa citim ako zena bez maternice, co tvori moju zensku identitu, moju sexualni identitu, sexualne prezivanie, cim a ako sa uvolnujem. co potrebujem, aku podporu a od koho, ako viem o nej rozpravat a pytat si ju, aj od partnera a pod. Vsetko, co stracame, opustame, trebars aj v klimakteriu menstruaciu, alebo maternicu, vajecniky potrebuje cas a skumanie seba samej v novej situacii. A suhlasim s Ivet, ze prezivanie v sexualnej oblasti moze byt rovnako krasne, alebo este krajsie, vasnivejsie, ak prijimame same seba so vsetkym, co nas v zivote postretlo. Keby som vedela pisat, mohla by som napistk knihu zo svojho osudu, ale tento talent nemam. Tak zatial podporujem zeny inak, v tychto roznych rubrikach zzz.sk napr. tym, co viem, co si myslim, ze by mohlo pomoct v sukromi. Pracovne - chystam zenske seminare, individualne pracujem aj so zenami apod. Sama som takuto uzasnu podporu zazila od zahranicnej lektorky a velmi ma to povzbudilo tesit sa zo zivota, napriek roznym ranam osudu. Drzim palce Skatika, aby ste nasli v sebe a v okoli podporu blizkych pre radostne prezivanie samej seba v intimnej oblasti aj bez maternice. Psychologicka Rita Svihranova.
Dakujem vam za reakcie, myslim, ze ja sa pomaly vyrovnavam s tym ze maternicu nemam, skor som zvedava, ake to bude po tom ale vlastne ste mi odpovedali, tak som spokojna, len ma trapi moj partner, sprava sa tak akosi divne ako som sa vratila, tak aby mi neublizil, ani sa ma nedotyka je taky divny, akoby vsetko v nom ochladlo.
Skatika, partnerovi davajte podnety, co moze, co je vam prijemne a aj hranice jemnym sposobom, ak vam nieco je proti voli. Od vas zavisi, ako a akym smerom ho povzbudite a ako snim budete s otvorene rozpravat, aby si nemusel vselico domyslat. Ak je ohladuplny partner, ocente ho a zaroven dajte podnety, po akych vase telo a dusa tuzi. R.S.