Práva na výkon povolania, práva vo vzťahu k pacientom, spolupracovníkom a iným osobám či práva v oblasti vzdelávania, zvyšovania kvalifikácie a sústavného vzdelávania - to všetko je obsahom Charty sestier a pôrodných asistentiek, ktorú s cieľom pozdvihnúť vedomie zdravotných sestier zostavila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA)
Je fajn ze komora zostavila chartu. A co dalej? Denno denne sa stretavame s tym, ze je nas malo, nemozme si vybrat dovolenky, mame 50 a viac nadcasovych hodin. Aby sme dokazali doktorom, ze aj my sestry sme tu, tak sme si vydobili osetrovatelske procesy a standarty, ktore ani nestihneme precitat, ale ich len bezducho vkladame do chorobopisov, uz hotove, predtlacene, a lekari sa z toho iba smeju. Predsa regulovane povolanie nemoze urcovat niekto, kto ma skoro ziadnu prax, a len preto, ze vie pekne rozpravat, tak rozprava, alebo zostavuje charty. V praxi to nie je mozneeeee!!! Ahoj
Netusím, kolegyna, odkial beries, že zostavovatelka nemá prax? Taka hrozna kritika…pricinila si sa o zostavenie charty, či len necinne sedis a potom kritizujes - ved to je najjednoduchsie. Pripomienkuj a urob nieco - bude to viac osozne ako ten pesimisticky vyplod.
Ahoj, to ze chartu urobila zostavovatelka pises Ty. To ze nema prax, dostatocnu na to, aby hovorila o kazdodennych problemoch, ktore sa dotykaju sestier so zase napisala ja. Necinne nesedim, ale denne riesim napr. nedostatok pradla pre personal - sestra si musi, ked nechce chodit v nemocnici v civilnom, a ani nemoze, najst obchod a nakupit si odev do prace. Ku svojej praci potrebujem pisacie pomocky-ktore si ja kupim. Na operacnu salu, ak chcem dodrziavat pravidla som si kupila dva pary topanok. Za zvysenie kvalifikacie som zaplatila 50 000 korun, 3 roky som zanedbavala seba , svoju rodinu a na skolu som minula vsetku dovolenku za 3 roky. No daj teraz argumenty Ty. A co sa tyka pripomienkovania - nemocnica, v ktorej pracujem, zrusila na svojej stranke moznost akehokoplvek fora, na stranke sksapa som tiez nieco podobne nenasla. Ked pred casom kolega napisal vedeniu list s pripomienkami a podpisal sa . bol v nemilosti este asi rok, a snim aj cely kolektiv. Svoju robotu mam rada, viem ju robit a myslim si , ze ju robim tak, ako najlepsie viem. Co keby sa konecne uzykonili nejake presne kompetencie, ktore by boli v time zavazne! Zdravim
strasne situacie a neriesitelne, naozaj- a preto - hante chartu aj nadalej este pred tym nez uzrela svetlo sveta a ked uz mas, kolegyna tolko praxe a denne sa tolko namakas, co namiesto tej bez praxe neurobis nieco ty?ona s timom ludi sa snazia urobit nieco preto, aby to tak ako doteraz neslo aj dalej.zamysli sa nad sebou, nerob obetneho baranka a kritizuj az potom, co uvidis, ze charta nepriniesla ziadnu zmenu.
Naco tolko invektiv, chcela som mozno diskutovat o tom, ze charta riesi velmi teoreticke roviny, s ktorymi sa ja pri osetrovani pacientov nestretavam. Mam velmi castu skusenost, ze manazment niekedy ani netusi, s cim sa my sestry trapime, su to ako hovoris tazke neriesitelne situacie. Ide o to , ze tie situacie nas oberaju o energiu, hrdost. Darmo ja sa budem tvarit, aka ja som vzdelana, scitana, ked na sebe mam uniformu – nohavice zo secaca, tricko a stary pleteny svetrik. Okrem toho uz sa nepouziva zdravotna sestra ale staci sestra, ale to asi tlac. agent.
Vies, mila kolegyna - co sa tyka slovicok sestra a zdravotna sestra - je smutne, ze studentky VS to sice vedia a nikto iny nie, ale - je to skutocne pilier problematiky v zdravotnictve? Mne vyhovuje, ze som zdravotna sestra, mne vyhovuje, ked mi pacienti povedia sestricka, je mi fuk, či som sestra, alebo zdravotna sestra - treba riesit ine veci a ja viem jedno - potrebne je najst lidrov, stát pri tych, ktorí majú moc veci riesit, informovat ich, vytvorit silnu skupinu sestier, ktoré to nieka mza nas vsetky dotiahnu. Nie sme jednotne, to je najvacsia chyba.
A este cosi, priamo Tebe, kolegyna - mas na to, aby si aj Ty veci menila…mas zaujem, vyjadrila si sa, pomenuvas problemy. Vyhladaj niekoho, s kym by si mohla svoje dispozicie zurocit a pod medzi tie, ktore uz nechcu kritizovat, chcu menit…
To co som si tu precital, je skutocne zaujimave. Reakcie este zaujimavejsie, ale je tu stale to ale… Charta je zostavena a co dalej. Nechcem velmi zabiehat do historie nedavno minulej, pamatate sa na situaciu polskych sestier? Co sa dialo a ako to dopadlo? Pamatate sa na situaciu ceskych sestier, co sa dialo a ako to dopadlo? Dokazali sa spolu dohodnut medzi sebou, opakujem medzi sebou a zorganizovali sa. Okolie ich muselo a chcelo akceptovat. Vybojovali to, co bolo potrebne, dokonca sa pridala aj verejnost. Ale tu na nasom milovanom Slovensku? http://www.novinyorava.sk/index.php?act=show&c_id=1078 Co k tomu dodat? Na zaver jedna osobna skusenost: zucastnil som sa dvoch protestnych akcií v Bratislave. Islo sa tam autobusom (5-6)zaujem sice bol, ale… po prijazde do BA sa vacsina kolegyn rozhodla vyuzit tuto cestu na nakup a “spoznavanie” BA… smutne ale tvrda realita. Ked sa maju dve - tri kolegyne dohodnut, tak len na tom ako a koho “oklepat” alebo podrazit… ale dohodnut sa na tom ako zmenit postavenie na oddeleni,v nemocnici, v spolocnosti? Na to predsa mame komoru sapa, vsak platime clenske!!!, ist zo svojou kozou na trh? zabudnite!!! hadam nechcete aby som prisla o robotu… Samozrejme cest vynimkam…