SLK odmieta informácie o korupčnom správaní lekárov

Slovenská lekárska komora (SLK) dnes dôrazne odmietla šírenie nepravdivých informácií o korupcii lekárov a vytváranie cielených kampaní smerujúcich k zneváženiu lekárskeho stavu



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/10420-slk-odmieta-informacie-o-korupcnom-spravani-lekarov

Nepočul som snáď ani o prípade, keby pri vážnejšiej operácii niekto úplatok nedal a nepočul som o prípade, že by niekedy lekár odmietol úplatok, to som robil v zdravotníctve 25 rokov.

Dobré ráno, konečne sa SLK prebudila.

Kde ste sa to pohybovali, asi v prostredi jedna pani povedala. Preco tie tzv. uplatky davate a preco sa udajne hnevate, ak ich nezoberu. Viete ja som nikdy uplatok nedala a osetrenie sa mi dostalo na takej urovni ako kazdemu inemu. Kazdy hovori ake uplatky sa davaju a koho sa spytam a ty si dal, kazdy mi odpovie nie. Cierna ovca sa najde aj v sudnictve, skolstve, statnej ci verejnej sluzbe, sporte, kulture… ale dehonestovat lekarov ako najvacsich uplatkarov, je prisilna kava a mam ovela horsie skusenosti z inych odvetvi. Ani nemate predstavu v akych podmienkach dnes lekari a sestricky pracuju. Pozrite sa na platy napr. moderatorov, ci sportovcov. Neporovnatelne s lekarmi. A zodpovednost, tiez neporovnatelna, ale v opacnom slova zmysle. Ak pochybi lekar je zle, ale ak pochybi sportovec, ci moderator a pod. nic sa nedeje. No opravi sa. Ale lekar v mnohych pripadoch na opravu nema druhu sancu. Casto vinime lekarov aj za to, za co vobec nemozu. Ze je zly system a ze je zle nastaveny nedostatocne financovany, ze na zodpovednych miestach su dosadzovane politicke figurky, a ti musia plnit politicke objednavky a z toho vyplyva aj ten zle nastaveny system, komu asi takyto stav vyhovuje. Rozhodne nie su to lekari. Tak ich nevinte aj za to, ze dnes mate zlu naladu. Vsetci na nich nadavame, ze su najhorsi, ale preco za nimi utekame ked nam je zle.

Milá pani, peňazí do zdravotníctva ide toľko, že by sa vám hlava zakrútila, ale kde skončia - drahé upratovanie nemocníc, drahé nákupy prístrojov (mohli by byť často o 30 - 50% lacnejšie nakúpené) , drahé nájmy, kradnutie personálu, prezamestnanosť. Otec robil riaditeľa nemocnice asi 4 mesiace, chcel spraviť poriadok a potom ho odvolali, ale povedal, že za nedostatok peňazí môže korupčne nastavený systém a neochota lekárov spolupracovať, správali sa k nemu drzo, povýšenecky a nechceli v rámci nemocnice prijať niejaké modernejšie opatrenia - ja sa do toho presne nevyznám, no on by vedel pohovoriť.