Soľ je cesta k zdravým pľúcam a prevencia pred chorobami

O soli sa často hovorí, že je nezdravá. Toto vyhlásenie sa vzťahuje na nadmerné používanie soli v kuchyni. Málo sa však spomínajú pozitíva soli na dýchací systém, alebo na pokožku



Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://www.zzz.sk/clanok/9403-sol-je-cesta-k-zdravym-plucam-a-prevencia-pred-chorobami

Soľ je už roky - a právom označovaná za jeden zo štyroch, bielych jedov. Pri prijímaní hlavne surovej stravy sa dostáva do tela dostatočné množstvo aj soli (okrem iných minerálov).

Vážený pán Rudy,
tento článok nie je o účinkoch soli, ktorá sa dostáva potravou do organizmu. To, že prehnané solenie je nezdravé je pravda, tiež si myslím, že aj solenie, podotýkam v primeranom množstve, nerobí problém zdraviu. V článku sa opisujú účinky soli, ktoré sa dostávajú do organizmu inhalovaním. Tá soľ je v malých koncentráciách, sú to mikrometrické čstice odlupované z kamennej soli, veď väčšie aj keby ste vdýchli tak ich zachytia horné dýchacie cesty. V prímorskom ovzduší aj v soľných jaskyniach je tá koncencentrácia soli obdobne veľmi malá a pomáha. Skúsenosti hovoria jednoznačnou rečou.

Ja som si kupila solnu fajku, ale zistila, ze mi robi velky problem to, ze je to sucha sol a potom ma to drazdi, ci skrabe, ci co je to za pocit. Teraz namiesto toho cakam na schvalenie inhalatora, do ktoreho si budem davat vincentku, ako sme vdychovali v kupeloch. Mate niekto skusenost s takym problemom? Ze ta sol je prilis sucha?

Zatiaľ som sa s podobným problémom nestretol, tá soľ je z uvedenej oblasti, s presnými parametrami veľkosti kryštálov, zloženia a vlhkosti, ktoré sú podložené samotným certifikátom kvality soli. Viem si predstaviť, že by tento problém mohol vzniknúť keby soľ nebola kamenná, alebo by bola nejak rozbitá alebo veľmi roztrieštená. Potom je to pravdepodobne problém kvality soli u iných soľných fajok. Používajú ju aj deti bez akýchkoľvek nepríjemných pocitov.

Zaujimavy clanok. S dcerou sme boli par krat v solnej jaskyni a pomohlo jej to na chvilu. No neviem ako je to so solnou fajkou, ale kamoska to chvali, ze to pomohlo jej, aj deckam, len ze sa im velmi nechce, tak ich musi trochu nutit. Tak rozmyslam, ze si to kupim. Zaujimalo by ma, co na to hovoria lekari.

Vážený pán Rudy, myslím, že by sa malo rozlišovať medzi soľou prijímanou per os a vo forme inhalácie ako lokálna aplikácia. Označiť soľ ako biely jed je trochu ostré, podobne ako označiť mlieko za látku, ktorá “zahlieňuje”. Lokálne pôsobenie vzduchu nasýtenej soľou je dávno známe (viac sa o tom nechcem rozpisovať, nakoľko vyššie uvedený článok obsahuje jasné vysvetlenie). K záveru len toľko, že osobne potvrdzujem pozitívne účinky uvedenej soľnej fajky.

No mne nebolo najprijemnejsie ani v solnej jaskyni. Tiez sa mi to zdalo byt strasne suche. Ale jaskynu som skusala tiez len jednu. Tak neviem. V kazdom pripade, ja uz mam poriesene, dnes mi prisiel list o schvalenom inhalatore. S tym mam skusenosti, to mi robilo dobre. :wink:

Dobrý deň, nevylučujem, že aj Váš inhalátor bude pre Vás účinný a že istá skupina ľudí uprednostní inú inhalačnú metódu. S podobným problémom suchej soli sme sa doteraz nestretli. Ako klimatické pobyty v soľných baniach tak aj používanie Saltpipe sú všeobecne prospešné a veľmi dobre znášané bez vedľajších účinkov. Prajem veľa zdravia.